VALIKKO

Pihasuunnittelu käyntiin: osa 3 + arvonta

Pihasuunnitteluaiheiset postaukseni pääsevät tämän osion myötä päätökseensä! Viime kirjoituksessa katsastettiin erityisesti pihan materiaalivalintojen tekemistä, ja nyt jatketaan vielä samalla teemalla, tällä kertaa kuitenkin vain kasvivalintoihin keskittyen. Jos pihasuunnittelu kiinnostaa, kannattaa kurkata myös aiemmat kirjoitukseni aiheesta, löydät ne täältä ja täältä. Postauksen lopussa on luvassa myös pieni arvonta piha-asioista kiinnostuneille!

Nettisivustot ja kuvagalleriat ovat pullollaan mitä upeampia puutarhoja, täynnä mitä erikoisempia kasveja ja kukkia. Oman pihan kasvivalintoja tehdessä kannattaa kuitenkin yrittää pitää pää kylmänä ja muistaa, että kasvi pitäisi valita tarpeen mukaan – ja aina luonnon ehdoilla. Useat kasvit ovat kasvupaikkansa suhteen melko nirsoja eivätkä ne menesty niille epäsuotuisissa oloissa. Tai ainakin niiden menestyksen eteen puutarhuri joutuu tekemään kovasti lisätöitä (me laiskemmat, aloittelevat puutarhurit siis noudatamme kiltisti kaikkia kasvupaikkaohjeita 😉 ).

beautiful-townhouse-courtyard-garden-designs-19

20160306-beautiful-townhouse-courtyard-garden-designs-16

Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon puita ja pensaita valitessa, ja muistaa, että vaikka esimerkiksi täällä Keski-Suomessa ollaan III ja IV -vyöhykkeiden rajoilla, voi puutarhamyymälöiden valikoimissa olla kasveja, jotka menestyvät vain selkeästi etelämpänä. Ollaan siis tarkkoina kasvikaupoilla! Toinen huomionarvoinen asia on olla perillä oman pihan maaperästä ja siitä, vaatiiko tietyn kasvin menestyminen suuria maanparannustöitä. Tässä on muuten erinomainen linkki kaikille niille, joita oman pihan maaperä mietityttää, palvelusta voi hakea tiedon oman asuinalueen maaperästä. Tarkan tiedon juuri oman pihan maaperäaineksesta saa toki vain maaperäanalyysin tekemällä, mutta nettipalvelu antaa kyllä hyvää osviittaa alueella yleisesti vallitsevasta maaperästä.

20160306-beautiful-townhouse-courtyard-garden-designs-22

Ylläolevien tietojen perusteella kasvivalintaa kannattaa jatkaa pohtimalla tietylle paikalle tarvittavan kasvin lopullista korkeutta sekä sitä, tulisiko paikalle istuttaa havu- vai lehtipuu. Kannattaa myös miettiä, sopiiko omaan pihatyöintoon paremmin leikattava pensasaita vai vapaasti kasvava aidanne. Vasta näiden tietojen perusteella on järkevää alkaa valita kasveja tarkemmin, ja onhan valinta toki myös helpompi tehdä, kun tietyt rajaukset on jo tehty. Tottahan on kyllä sekin, että näidenkin valintojen jälkeen kysymykseen tulevien kasvien kirjo on vielä todella laaja, joten jos haluat vielä hieman helpottaa kasvivalintaa, kannattaa ehdottomasti kääntyä FinE-taimien puoleen, ja katsoa, löytyisikö niistä omaan suunnitelmaan sopiva kasvi.

Itselleni termi oli ennen pihakurssia aivan tuntematon, mutta nyt asiaan tutustuttuani olen suunnitellut, että meidän pihamme kasvit voitaisiin pyrkiä valitsemaan juuri FinE-taimien joukosta. FinE-merkinnällä varustetut taimet ovat tutkitusti kestäviä ja kauniita taimia, jotka MTT:n testauksen perusteella menestyvät nimenomaan Suomen oloissa. Tällä hetkellä valikoimassa on noin 185 erilaista kasvia tai lajiketta, muun muassa paljon eri rodo-lajikkeita, hortensioita ja marja-ja hedelmälajikkeita. Esimerkiksi nyt suosittua kirsikkapuuta istuttaessa voi olla järkevää katsastaa, mikä kirsikkalajike on testauksen perusteella todettu juuri Suomessa hyvin menestyväksi. Kasvikaupoilla kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, löytyykö kasvin infolappusesta tämä FinE-merkintä.

beautiful-townhouse-courtyard-garden-designs-23

beautiful-townhouse-courtyard-garden-designs-17

Kuten aiemmissa pihapostauksissa kirjoitin, kasvit voivat toimia pihan tilanjakajina, ja niiden avulla voidaan luoda pihaan ”huoneita” sekä toimivaa näön- ja tuulensuojaa. Kerroksellinen ja tiivis kasvillisuus toimii hyvin tuulenvaimentajana, mutta päästää kuitenkin hieman ilmaa lävitseen eikä siksi aiheuta paikalle pyörteisyyttä. Parhaan suojavaikutuksen istutusalue antaa noin viisi kertaa oman korkeutensa verran – kaksi metriä korkea, tiivis istutus antaisi siis tällä kaavalla tuulensuojan noin kymmenen metrin etäisyydelle aidanteesta. Näkö- ja tuulensuojia pohdittaessa kannattaa myös muistaa, että havupuut ja -pensaat antavat suojan ympärivuotisesti, lehtipuut vain kesäisin.

Kasvivalintoja tehdessä on perinteisesti tavattu huomioida myös kasvillisuuden kyky tasata lämpötiloja. Siksi lehtipuut on usein sijoitettu etelän ja lounaan puolelle taloa, kesällä varjostamaan ja talvella päästämään läpi valoa ja lämpöä. Havupuut taasen usein istutetaan pohjoisen puolelle, kylmiltä tuulilta suojaamaan.

beautiful-townhouse-courtyard-garden-designs-7

Lopuksi, pihan kasvikokonaisuutta suunniteltaessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös kasviryhmien sommitteluun. Kasviryhmissä ja koko pihassa kannattaakin pyrkiä huomioimaan mm. kasvien kukinta-ajat, syysvärit, rungon ja oksien muodot sekä lehtien puhkeaminen. Kaikki nämä asiat huomioiden, saadaan pihaan luotua kaunis ilme ympärivuotisesti! Hikipisara otsalla voin onneksi todeta, että pihanlaitto on pitkä projekti eikä kaikkea tarvitse saada tehtyä kerralla valmiiksi 🙂 Sanonnankin mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten oman pihan suunnitteluun kannattaa pyrkiä panostamaan.

beautiful-townhouse-courtyard-garden-designs-4

Sitten kaikki pihaintoilijat, sekä muutoinkin rakentamisesta ja sisustuksesta kiinnostuneet kuulolle, hohoi! Vajaan kahden viikon kuluttua starttaavat taas Jyväskylän Rakennusmessut, joilla teemoina rakentamisen ja remontoinnin lisäksi vahvasti myös omat suosikkini piha sekä sisustaminen. Pihanlaittajat varmasti innostuvat Huvila ja huussi -ohjelmasta tutun maisemasuunnittelija Eva Wuiten luennoista teemalla ”Uusimmat pihatrendit”. Myös tietoisku ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty myös pihassa” kuulostaa mielenkiintoiselta, hehe! Näiden lisäksi ajattelin itse katsastaa myös sisustusvinkkejä teemalla ”Kestävät sisustusvalinnat”. Muun messuohjelman pääset kurkkaamaan tästä.

Saan ilokseni arpoa messuille blogini facebook-sivuilla kaksi kahden hengen lippupakettia (yhden paketin arvo 28€). Arvonta on siis käynnissä vain facebookissa, klik-klik mukaan! 

Hanna

Kuvat: digsdigs.com

 

 

Kommentit

 • lisbet e.

  Luin juuri läpi nämä piha-aiheiset postauksesti, hyvää asiaa – kiitos! Me teetimme pihasuunnitelman viime kesänä, sillä omat rahkeet eivät siihen riittäneet ja olimme ajautumassa pihan kanssa umpikujaan. En ole ihan varma, olenko suunnitelmaan tyytyväinen, mutta sillä mennään. Tärkeintä on nyt saada perusasiat kuntoon, ehkäpä tulevina vuosina voi sitten vielä hioa istutuksia ja yksityiskohtia. Pelkään, että meidän pihasta tulee aika kivinen, trendi (ja ehkä myös oma halu) taitaa kuitenkin olla kohti luonnollisempaa lookia niin sisällä kuin ulkona…

  Sen verran tästä projektista on oppinut että jos jonain päivänä rakennetaan ihan oma alusta asti, otan pihasuunnitelman tehtäväksi ennen kuin ensimmäistäkään puuta on kaadettu. Tsemppiä suunnitelmiin ja tulevaan kasvukauteen, lukisin mielelläni lisää pihajuttuja!

   0
  • Kiitos, kun kommentoit! 🙂 Minäkin olen vähän harmitellut sitä, että oikeastaan pihasuunnitelma olisi tosiaan kannattanut tehdä jo aivan rakentamisen alkuvaiheessa, koska silloin ympäröivää metsikköä olisi ehkä pystynyt säästämään vielä hieman enemmän. Mutta näillä mennään!

   Pihan laittaminen on pitkä ja aika kalliskin projekti, joten täytyy edetä asia kerrallaan – onneksi silloin suunnitelmaa ehtii vähän muokkaamaan matkan varrella. Olen suurella mielenkiinnolla lukenut myös teidän pihaprojektista, joten innolla odotan taas lisää juttuja sen(kin) tiimoilta 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.