VALIKKO

#studentjkl

28.10.2017 18:33

Esteettömyys ei ole itsestäänselvyys

Heissulivei ja morjesta! Viima vinkuu ja lunta tulee, keli on tosin yhtä epävarmaa kuin länsimetron valmistuminen. Suosittelen ehdottomasti, että kaivatte pipon sekä kaulahuivin kaapin perältä. Äitinne ei ole välttämättä teitä enää pukemassa.

Ajattelin kertoa teille kokemuksistani viimeisen kuukauden ajalta. Elämäntilannettani hankaloitti hirmuisesti se, että jouduin kulkemaan kainalosauvojen kera joka paikkaan. Reisilihakseni oli revähtänyt, joten hain kepit lainalle Kyllön terveysasemalta. Aluksi pohdin sitä seikkaa, että eihän tämä vaikuta millään tavalla ajankäyttööni. Saatoin olla hieman väärässä.

Opin kantapään kautta sen, kuinka haastavia erilaiset tilanteet ovat arjen askareissa kipeän jalan kanssa. Aloin miettiä asioiden näkökulmia esteettömyyden kannalta, mitenkä esimerkiksi pyörätuolipotilaat tai keppien kanssa kävelevät ihmiset hoitavat siirtymisen paikasta A paikkaan B. Esteettömyys on haaste, johon pyritään nykypäivänä löytämään erilaisia vaihtoehtoja siirtymisen helpottamiseksi. Omassa opinahjossani on useita hissejä sekä ramppeja, jotka mahdollistavat liikkumisen kerrosten välillä. Ainut ongelma on se, että hissit ovat jatkuvasti käytössä myös niillä opiskelijoilla, jotka eivät välttämättä hissiä tarvitse.

Tunteisiinhan se loppujen lopuksi meni. Jouduin odottelemaan hissiä lukuisia kertoja useiden minuuttien ajan, koska ammattikorkeakouluni (JAMK) opiskelijat eivät jaksaneet kävellä portaita. Tein syväluotaavaa analyysiä opiskelijoista, jotka hissiä käyttivät. Yritin tulkita parhaani mukaan, että onko kyseisillä opiskelijoilla oikeasti jonkinlainen siirtymisiin vaikuttava este, vaikka eihän se välttämättä ole ulospäin näkyvää. Päädyin loppujenlopuksi siihen tulokseen, että laiskuus on ottanut niskalenkin painimolskilla, ja ainoana vammana on asenne.

Oma aikataulutukseni on ollut melko hektistä jo muutaman vuoden ajan. Keppien kanssa käveleminen on yllättävän hidasta, ja jouduinkin varaamaan huomattavasti enemmän aikaa siirtymisiin, jotten myöhästelisi tunneilta ja palavereista. Hissien korkean käyttöasteen vuoksi jouduinkin käyttämään monesti portaita, jotta pysyisin aikataulussani. Tästä turhautuneena päätin kirjoitella blogitekstini kyseisestä aiheesta. Yritin kuukauden ajan parhaani mukaan osallistua tunneille, kokouksiin sekä erilaisiin työtehtäviini. Autoa en pystynyt ajamaan, mutta onnekseni ihanat EduFuturan viestintätiimiläiseni ottivat koppia Armi-pakun ajamisesta!

Asenteet ovat helpoiten muokattavissa oleva muuttuja. Kun se on kunnossa, onnistuu asioiden priorisointi sekä työtehtävien delegointi vallan mainiosti organisaatiossa kuin organisaatiossa.

Asenne on rock. Radio Rock.

Rakkain terveisin,

Tuomas/EduFutura

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.