VALIKKO

#studentjkl

29.3.2018 12:34

Keväinen opinnäytetyörumba

Notkuva pino kirjoja kirjoituspöydän nurkassa, joiden välistä tursuu pinkkejä, vihreitä ja keltaisia Post-it-lappuja. Ylimmäinen kirja on jo kerännyt harmaan pölykerroksen päälleen, ja kirjasto muistuttelee jatkuvasti erääntyvistä lainoista. Lähestyvät deadlinet aiheuttavat ahdistusta ja lievää paniikkia, mutta työt eivät siitä huolimatta edisty.

Varmasti monelle lopputyötä tai opinnäytetyötä tekevälle tuttu tilanne näin kevään korvilla. Lukuvuosi lähenee loppuaan, ja valmistumisesta haaveilevat tuskailevat hiki hatussa projektiensa parissa toivoen, että aikaa olisi edes hitusen enemmän. Kevät etenee ja luonto herää, mutta opiskelijarukat viruvat sisällä pimeässä vain kalpean tietokoneen näytön valon loisteessa ja syövät nuudeleita. Ja ahdinkoonsa ehkä suklaata. Talven aikana muodostunut kofeiiniriippuvuus on myös mahdollinen.

Itse kamppailen tällä hetkellä kandidaatintutkielman kanssa, jonka pitäisi olla toukokuun alussa valmis. Näyttää melko toivottomalta, mutta valmista olisi saatava aikaan, etenkin Kelan hengittäessä niskaan jäljellä olevia opintotukikuukausia ja opintopisterajoja tarkkaillen.

Onneksi kohtalotovereita on useita, enkä ole ainoa opinnäytetyön kanssa kamppaileva. Apua töiden tekemiseen on runsaasti saatavilla: esimerkiksi yliopistolla jokaisessa oppiaineessa järjestetään kandiseminaari, jossa tutkielmaa ohjatusti työstetään. Kirjasto auttaa tiedonhakuun liittyvissä ongelmissa, it-palvelut sekä erilaiset kurssit teknisissä asioissa. Lisäksi oma laitokseni, kieli- ja viestintätieteiden laitos, järjestää kuukausittain GRAKA-sessioita gradua ja kandia kirjoittaville. Opinnäytetyörupeamissa saa vertaistukea, vinkkejä, apua ja ennen kaikkea jonkun potkimaan pyllylle, jotta työ edistyy eikä keskittyminen mene pelkästään Netflixin tuijottamiseen. Yksin ei meidän siis todellakaan tarvitse töidemme kanssa kitua, vaan apua ja tukea on tarjolla jokaisen tarpeiden mukaan!

Opinnäytetyötä kirjoittaessa mielestäni hankalinta aiheen valitsemisen jälkeen on ehdottomasti alkuun pääseminen, varsinkin kun syksyllä näyttää vielä siltä, että minulla on kaikki aika maailmassa ja deadline on vasta loppukeväällä. Yhdessä hujauksessa onkin jo tammikuu, ja kirjallisuuden lukemisen kanssa alkaa tulla jo pikkuisen hoppu. Myöskään pitkiä taukoja kesken projektin ei kannata pitää, koska se rikkoo työskentelyyn syntyneen rutiinin ja jatkaminen tuntuukin melko vaikealta, kun et välttämättä enää edes muista, mihin olit viimeksi jäänyt. Vitkastelu ja asioiden lykkääminen ei varsinaisesti johda mihinkään, paitsi ylimääräiseen stressiin, hampaiden kiristykseen ja menetettyihin yöuniin.

Muuutta, eivät opinnäyte- ja lopputyöt suinkaan ylitsepääsemättömiä tehtäviä ole, älkää nuoremmat opiskelijat pelästykö, vaan oikeasti todella hyödyllisiä esimerkiksi työelämää ajatellen, missä pitää työskennellä erilaisten pitkienkin projektien parissa. Opinnäytetyöt ovat harjoituksia, mutta ne kannattaa kuitenkin ottaa siinä mielessä sopivan vakavasti, että esimerkiksi tuleville työnantajille ne ovat konkreettinen osoitus osaamisestasi, mikä on varmasti paljon kiinnostavampaa ja oleellisempaa kuin kurssiarvosanat.

Tsemiä kaikille tällä hetkellä opinnäytetyötä tekeville! Älkää rehkikö itseänne puhki, muistakaa hengittääkin välillä. Kyllä se elämä vielä voittaa, uskokaa tai älkää. Ja abeille onnea kirjoitusten selättämisestä!

-Sofia

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.