VALIKKO

#studentjkl

16.1.2019 15:40

Peliala Jyväskylässä?

Videopeliala on viihdeteollisuuden 2000-luvun nopeimmin kasvava haara, vaikka sen kasvu onkin viimevuosina hidastunut Suomessa ”vain” 4%:iin. Suomi taas kuuluu pelialan liikevaihdon perusteella Euroopan kolmen suurimman pelinkehittäjämaan joukkoon. Tästä syystä alalla onkin jatkuva pula työntekijöistä. Tulevaisuus näyttää pelimarkkinoilla lupaavalta, varsinkin mobiilipuolella. Ala on myös lähes puhtaasti vientiä.

Perinteisesti ajatellaan, että peliala työllistää vain koodaajia ja graafikoita. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan pelialalta voi lähes minkä tahansa alan edustaja löytää erinomaisen työpaikan. Peliala työllistää nyt entistäkin enemmän liiketoiminnan, johtamisen ja viestinnän osaajia sekä media-alan ammattilaisia. Myös data-analytiikan osaajista on huutava pula alalla. Pelialalta voi löytyä myös töitä vaikkapa opettajille opetuspelejä tuottavasta yrityksestä tai vaikkapa historioitsijalle historiaa käsittelevän pelin kehityksestä. Myös pelillistäminen luo työpaikkoja eri alan osaajille pelialalla. Sen tarkoitus on tuoda elämyksellisyyttä ja miellyttävyyttä eri ympäristöihin. Näin ollen eri ympäristöjen osaajille on siis tarvetta pelinkehityksessä. Jyväskylässä pelialan koulutusta tarjoaa Jyväskylän yliopisto ja ammattikorkeakoulu.

Pelialalta voi lähes minkä tahansa alan edustaja löytää erinomaisen työpaikan.

Jyväskylässä pelialaa on edistänyt 6 vuotta Peliosuuskunta Expa, joka on osa kansainvälistä pelinkehittäjien järjestöä IGDA:aa (International Game Developers Association) olemalla virallinen IGDA Finland Jyväskylä Hub. Expan puheenjohtaja Tuomas Roinisen mukaan Jyväskylässä toimii tällä hetkellä noin 30 peliyritystä, joista jokainen työllistää 1-15 työntekijää. Pelialan kasvu on ollut merkittävää viimeisen 6 vuoden aikana Jyväskylässä. Roininen arvioi, että vuoteen 2020 mennessä peliala työllistä Jyväskylässä n. 400 henkilöä, jos pystymme tukemaan paikallisia yrityksiä ja startupeja.

Expa tuo yhteen pelialan ihmisiä Keski-Suomen alueelta ja auttaa heitä lisäämällä tietoisuutta pelialasta ja sen mahdollisuuksista. Expa yhdistää kaikki alueen peliyritykset, yrittäjät, työntekijät, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Se tarjoaa myös laajan verkoston alan ihmisille. Expa järjestää myös kuukausittain myös kaikille alan ihmisille ja alasta kiinnostuneille rentoja, avoimia ja ilmaisia kokoontumisia. Tämän lisäksi Expa järjestää vuosittain ison pelialan ja pelibisneksen seminaarin #XmasJKL:n, joka tuo alan ihmisiä Jyväskylään ympäri Suomea ja maailmaa. Tervetuloa siis toimintaan mukaan, jos peliala kiinnostaa Jyväskylässä!

Lisätietoa Peliosuuskunta Expan toiminnasta löydät täältä: https://expa.fi/

Niko

 

Niko Pyrhönen on viimeisen vuoden tietojenkäsittelyn opiskelija Jyväskylän Ammattikorkeakoulusta, joka on suuntautunut opinnoissaan pelialalle ja saanut Expan kautta rakennettua laajan ammatillisen verkoston. Niko kuuluu myös EduFuturan viestintätiimiin.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.