VALIKKO

#studentjkl

21.9.2018 19:02

Tulin ulos opiskelukaapistani

Vuosi 2016. Ylioppilaslakki päässä, koko elämä edessä. Pääsykokeet ensimmäiseen korkeakouluun, koska sinnehän lukion jälkeen lähdetään. Suora pudotus maanpinnalle, kun ovet eivät avaudu. Toisaalta helpotus, ettei tarvinnutkaan vielä tehdä päätöstä, mitä haluaa tehdä ja opiskella. Muutto Jyväskylään, vuosi aikaa tehdä varasuunnitelma.

Vuosi 2017. Jyväskylä tuntuu kodilta, täällä haluan elää ja opiskella. Uusi haku korkeakouluun, uusi romahdus kesällä: miksi en pääse sisään? Jälkiviisaana voi syyttää vain itseään, koska useampaan kouluun hakeminen olisi moninkertaistanut mahdollisuudet päästä sisään. Mutta minä halusin opiskelemaan Jyväskylään liiketaloutta.

Toinen varasuunnitelma syntyi vuorokaudessa – startataan opinnot perustutkinnosta. Paikka silloiseen Jyväskylän ammattiopistoon aukesi jatkuvan haun kautta puhelinhaastattelulla, hyvä etten kavunnut linjoja pitkin paikan päälle. Opiskelumotivaatio oli huipussaan, koska nyt tulevalle välivuodelle oli tarjolla jotain konkreettista, joka auttaisi ensi kevään yhteishaussa.

Vuosi 2018. Opiskelen liiketoiminnan perustutkintoa eli merkonomiksi Gradia Jyväskylässä, jonka nimenvaihdosta pääsin seuraamaan aitiopaikalta. Tällä hetkellä takana on vähän reilu vuosi opintoja, joista tietävät vain läheiset ja kaveripiiri. Toisesta ”välivuodesta” tulikin mielenkiintoinen, silmiä avaava ja tapahtumarikas vuosi opintoja, jotka halusin jo ensimmäisen viikon jälkeen tehdä loppuun asti. Jostain syystä minun ei kuitenkaan tehnyt missään vaiheessa mieli julistaa julkisesti, että minäpä lähdin Pohjois-Karjalasta Keski-Suomen vilinään opiskelemaan ylioppilaana ammattiopistoon.

 

Jostain syystä minun ei kuitenkaan tehnyt missään vaiheessa mieli julistaa julkisesti, että minäpä lähdin Pohjois-Karjalasta Keski-Suomen vilinään opiskelemaan ylioppilaana ammattiopistoon.

 

 

Ylpeästi amis

Nyt kaappiin jäämiseni vain huvittaa. Minusta on tullut ylpeä amis, koska olen nähnyt, millaista opiskelu Gradia Jyväskylässä on. Vaikka kuinka yritin heittäytyä tätä tutkintoa tehdessäni seinäruusuksi, koska peruskoulun ja lukion aikaiset hommat opiskelijakunnan hallituksessa olivat jo riittäneet, ei se onnistunut.

Kaikki lähti siitä, että päätin ensimmäisenä syksynä tarttua opettajan työssäoppimispaikkatarjoukseen ja jäin tekemään sen koululle. Järjestin Taitaja9-paikalliskisat 70 joukkueelle ja olin mukana projektissa, joka lopulta toteutumattomanakin opetti paljon tapahtumanjärjestämisestä ja -markkinoinnista. Sain olla yksi yksikkömme edustajista avoimien ovien päivänä. Ennen kaikkea sain vastuuta ja mahdollisuuden haastaa itseäni uusilla tavoilla. Myöhemmin pesti kilpailujärjestäjänä jatkui koulun ohella Taitaja9-aluekisoihin, joihin osallistuivat jatkoon päässeet joukkueet Keski-Suomesta.

Vuodenvaihteessa valitsin suuntautumisekseni asiakaspalvelun ja myynnin. Kevään aikana työskentelin tiimissä, joka hitsautui saumattomasti yhteen ja jonka kanssa ajan viettäminen vapaa-ajallakin oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Pääsimme työstämään yritysmaailman toimeksiantoja ja omaa markkinointiviestinnän projektia. Kevään kruunasi tilaisuus suorittaa EduFutura-yhteistyön kautta tradenomin opintoja avoimen ammattikorkeakoulun kautta JAMKille – tässä kohtaa korkeakoulu astui mukaan. Tein siis yhtäkkiä kahta astetta yhtä aikaa ja siitä kertominen ihmisille tuntui aika hienolta.

 

Tein siis yhtäkkiä kahta astetta yhtä aikaa ja siitä kertominen ihmisille tuntui aika hienolta.

 

Miten verkostoitua, jos tekee työssäoppimiset koululla?

Tämä syksy alkoi taas työssäoppimisella. Olin jo keväällä tehnyt päätöksen jäädä jälleen koululle, koska viime syksyn pesti kaipasi tekijää ja luvassa oli myös Jyväskylän Taitaja2020-kisojen lähtölaukaus, joka avasi mahdollisuuden nähdä ison tapahtuman järjestämisen mittakaavaa.

”Miten verkostoitua, jos tekee työssäoppimiset koululla?” Tämä ajatus pyöri mielessäni ja kysymys suunnilleen tuossa muodossa on esitetty minulle ääneenkin. Sain siihen lopullisen vastauksen tällä viikolla, kun opettajani vinkistä pääsin lyhyellä varoitusajalla työkeikalle Helsinkiin Dare to Learn -tapahtumaan EduFutura Jyväskylän edustustehtäviin. Yhtäkkiä häpeily toiselle asteelle ”jämähtämisestä” kääntyi päälaelleen ja sain kertoa useille kiinnostuneille oman tarinani, koska olin elävä esimerkki EduFuturan tuottamista mahdollisuuksista.

Uusien opiskelumahdollisuuksien ansiosta olin vihdoin löytänyt monen mutkan kautta oman polkuni, joka jatkuu toivottavasti yhtä mutkikkaana. Sen lisäksi, että olin tutustunut ja tutustun edelleen Gradialla uusiin opettajiin ja muihin alansa ammattilaisiin, pääsin Helsinkiin näyttämään oppimani ja heilumaan keltaisessa hupparissa EduFuturan huikean ärhäkän Mauno-auton edustalla näytteilleasettajan roolissa. Heti messujen perään pääsin myös keskustelemaan työpaja -hengessä yritysmaailman edustajien kanssa ja heitin kysymyksen heille – miten he näkevät CV:ssä merkinnän, että jäin tekemään työelämän oppimista koulun nimen alle. Vastaukset olivat sellaisia kuin toivoin: perustutkintoa arvostetaan, kun vain itse osaan tunnistaa ja sanoittaa osaamiseni.

Uusien opiskelumahdollisuuksien ansiosta olin vihdoin löytänyt monen mutkan kautta oman polkuni, joka jatkuu toivottavasti yhtä mutkikkaana.

 

Mitä oikeastaan halusin sanoa?

Välillä on itsekin vaikea jäsentää sitä onnistumisen tunnetta, jota pääsen kokemaan Gradialla. Halusin sanoa, että parin mutkan kautta tie on todennäköisemmin lopulta suorempi – jos siinä vaiheessa enää edes sellaista haluaa. Halusin kertoa, että lukiosta voi ja kannattaa poiketa amikseen etenkin, jos on yhtään epävarma mitä tulevaisuudelta haluaa. Kiitos EduFuturan, olen voinut tutustua ja tehdä sisään tradenomin opintoja ja tehdä helpommaksi siirtymistä korkeakouluun. Halusin myös vähän mainostaa Gradialla opiskelua ja opettajia, jotka tekevät sen mahdolliseksi ja ennen kaikkea yksilölliseksi.

Nyt maailma vasta onkin auki, mutta ilman stressiä siitä, tuleekohan minusta mitään. Ainakin merkonomi ensi keväänä ja nyt se on juuri se ponnahduslauta, jota lukion jälkeen kaipasin.

Anni

 

Anni Karjalainen opiskelee liiketoiminnan perustutkintoa Gradia Jyväskylässä ja tekee samalla EduFutura-yhteistyön kautta tradenomi-opintoja Jyväskylän ammattikorkeakouluun. Tällä hetkellä Anni suorittaa työssäoppimisjaksoaan Gradia Jyväskylässä.

Kommentit

  • Nimetön Tarja Tervo

    Hyvä Anni! Ja oli mukava nähdä kesällä!

     6

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.