VALIKKO
15.4.2018 18:23

Miten saada ruokahävikki kuriin? + resepti banaanikaurapalloihin

Tää on juttu joka on aina hävettänyt: ruoan heittäminen roskiin. Googlasin ruokahävikki-infoa, ja tiesitkö että jokainen suomalainen heittää noin 23 kiloa ruokaa roskikseen vuodessa? kaiken muun kurjan lisäksi on se tekee rahana yli 100 €/vuosi. Tahtoisitko heittää saman määrän riihikuivaa käteistä roskiksen syövereihin? en minäkään, ja silti meilläkin sitä karmeaa ruokahävikkiä vaan tulee.

Kaikkeen ei pysty aina vaikuttamaan: esimerkiksi meillä ei kovin montaa kertaa viitsitä tarjota sitä samaa lautasellista muussattua ja mössättyä ruokaa lapselle, koska heillä ruokahalu on hyvinkin vaihtelevaa. Syövät välillä kuin hevoset ja toisinaan monena päivänä hiirikin söisi enemmän. Mutta mihin me sitten voitaisiin kiinnittää huomiota?

No ehdottomasti ainakin siihen, että sitä ruokaa ei kärrättäisi liikaa kotiin. Miten monesti iskeekin paniikki, kun tuotteita joiden päiväykset ovat menossa on liikaa ja hedelmät ja vihannekset nahistuvat nahistumistaan.. meillä varsinkin tuoreiden hedelmien kanssa käy niin että niitä on ostettu yhdellä kertaa liikaa. Parhaimmillaan se tarkoittaa sitä, että muistan tehdä hedelmäsalaatin, pahimmillaan se tarkoittaa bioroska-astiaa. Nöpönuukia me ei suinkaan olla, syödään ruskeammatkin banaanit mutta liika on liikaa.

Orjallisesti ei myöskään tuijoteta päiväyksiä, leivät ja jugurtit haistaa (ja maistaa) jos ovat huonoja, lihojen kanssa ollaan tosin yleensä melko ehdottomia. Sitä tosin menee onneksi vähiten hukkaan.

Harvoin myöskään valmistetaan kerralla liikaa ruokaa, mistä olen vähän ylpeä! sama ruoka rupeaa maistumaan monesti puulta muutaman päivän jälkeen, joten nähdään mielummin vähän enemmän vaivaa tekemällä sitä useammin. Tai sitten toisinaan puolivalmista/valmista (josta sitten taas kyllä syntyy muovijätettä mutta se me pyritään mahdollisuuksien mukaan se kierrättämään), eihän sekään tosin aina ihan paras mahdollinen ole, mutta säästää samalla vähän hermoja. Olen todella huono keksimään arkiruokia saati kokkaamaan niitä.

Tässä olisi meillä ainakin myös preppaamisen paikka, nimittäin ruokasuunnittelussa. Sillä voisi välttää toosi paljon ruokahävikkiä! Rehellisesti listalle ylös mitä tehdään ja syödään minäkin päivinä, onko jonakin päivinä niin paljon tekemistä ja menoa, että olisi järkevämpi ostaa valmista tai syödä ulkona, eikä ostaa ruokatarvikkeita seisomaan kaappiin. Kysehän on puhtaasti suunnitelmallisuudesta ja maalaisjärjestä.

Kuten aiemmin mainitsin niin tehdään monesti hedelmäsalaattia, mutta välillä tekee mieli syödä jotain muutakin. Mitä tehdä jos pöydällä kypsyy banaanit mutta seuraksi ei ole oikein muuta? kaura-banaanipalleroisia!

Kaura-banaanipallerot

n. 18 kpl

3 toodella kypsää banaania
4 dl Myllärin Luomu Iso Täysjyväkaurahiutale
Mausteita (esim itse käytin hieman vaniljaa sekä kanelia) 

Muussaa kulhossa banaanit, haarukalla muussaten riittää jos (kun) banskut ovat riittävän pehmeitä. Lisää kaurahiutaleita kunnes seos on muotoiltavissa, itselläni meni tuo 4 dl Myllärin isoja kaurahiutaleita. Muovaile samankokoisia palluroita pellille tai vuoalle. Paista uunissa 180 asteessa noin vartin.

Superhyviä ja terveellisiä pikku välipaloja jotka on nopea valmistaa!

Ruokahävikistä puhuu paljon esimerkiksi Nollahukan Otso (fanitan tyyppiä, miten pienellä roskamäärällä hän pystyykään elämään!). Suosittelen ottamaan seurantaan esimerkiksi Instagramissa – profiili ja blogi inspiroivat kiinnittämään huomiota siihen kaikkeen mitä roskikseen lentääkään.

Kokeilin tehdä myös sipsejä perunankuorista Nollahukan inspiroimana! vielä vaatii vähän kehittelyä, ja näiden kanssa saa olla tarkkana etteivät pala 😀 mutta hyviä olivat nytkin!

Lisää ruokahävikistä Suomessa, sen tuomista ongelmista sekä ratkaisuja välttää sitä löytyy esimerkiksi täältä.

Meillä on vielä paljon kehitettävää monessakin asiassa.

Miten teillä? syntyykö teillä paljon ruokahävikkiä, ja millä keinoin yritätte pitää sen minimissään? onko teillä hyviä reseptejä välttää ruokahävikkiä?

Oletko lukenut jo nämä ?

Rakasta vaatteitasi osa 2. + diy-ohje pyykkietikkaan

Testissä ekologiset kodinpuhdistusaineet

Kommentit

 • Nimetön Henna

  Meillä on alettu kiinnittää entistä enemmän ruokahävikin syntymiseen ja ollaan onnistuttu kyllä tosi hyvin. Nyt tarkoituksena on pohtia, voisiko kahvinpuruja hyödyntää kahvin keittämisen jälkeen vielä ja voisiko esimerkiksi appelsiinin kuorista hyödyntää se kuori ennen biojätteeseen joutumista 🙂

   0
  • Sukat hukassa

   Niin, kahvinpurut muakin mietityttää kun niitä kuitenkin tulee aika määrät. Musta jotkut kasvit tykkäsivät kahvinpuruista kukkapenkeissä, ja esimerkiksi ihon kuorintaan voisi puruja käyttää mutta eipä siihenkään nyt ihan tuhottomasti puruja mene!

    0
 • Liisa

  Meillä ei juurikaan mene ruokaa roskiin, kiitos huippuunsa hiotun ruokahuollon. Lasten ollessa pienempiä ruoan menekkiä oli vaikeampi arvioida. Täydellisiä ei olla mekään. Meidän perheen kompastuskivi on harrastusreppuihin unohtuneet hedelmät, löytyy viikon päästä mädäntyneenä.

   0
  • Sukat hukassa

   Täydellisiä meistä ei ole varmasti kukaan, mutta ihanaa jos teillä tarkkaan mietitty ruokahuolto! 🙂 meillä vielä vähän haaveena 😉

    0
 • Reetta

  Mä rakastan noita banaanikaurapalloja! Teen niitä jatkuvasti, jos näyttää että banaanit meinaa mennä syömäkelvottomiks.
  Nyt kun muutin taas pois vanhempien nurkista, olen alkanut kiinnittää ruokahävikkiin paljon enemmän huomiota ja biojätteeseen onkin nyt lähinnä päätynyt vaan niitä banaaninkuoria ja kahvinpurua.
  Toi päiväysten orjallinen tuijottaminen on ollut sellanen juttu, mitä en oo koskaan ymmärtänyt. Kyllähän ruoasta haistaa ja viimeistään maistaa ja näkee, jos se on pilalla. Ei pidä liikaa tarrata siis niihin!

  Todella hyvä postaus!

   0
  • Sukat hukassa

   Ihan oikeessa oot! ihanaa että sunkin biojäteastia pysyy maltillisena 🙂 ja banaanikaurapallot! <3

    0
 • Pitäisi ehdottomasti tässä parantaa, mutta paljon itse käytän myös pakastinta; sinne kaikki mitkä vaan pystyy laittamaan, jotka eivät juuri sillä hetkellä maistu 😀

   0
  • Sukat hukassa

   Joo, pakastin on kyllä kätevä, harmi että pieneen sellaiseen ei määrättömiä mahdu sinnekään ja toisaalta sinne tuppaa kyllä unohtumaankin asiat turhan pitkäksi aikaa 😀

    0
 • NelliL

  Ei juuri mene ruokaa roskiin. Kuorisipsit, kananmunankuorista tehty kalkkia yms. Kaikki käytetään jos vain mahdollista jollakin tavoin. Kauneudenhoitotuotteita sekä hiusvärejä voi myös tehdä ruokahävikistä. Myös vaatteita voi värjätä 🙂

   0
  • Sukat hukassa

   Mahtavaa kuinka teillä on tarkkaan mietittynä kaikkea 🙂 ja monipuolisesti!

    0
 • tuulanneli

  Yritän minimoida roskiin menevän ruuan mutta joskus sitä vaan menee liikaa roskiin. Tosi hyödyllinen postaus ja asia, jossa meillä jokaisella on parantamisen varaa!

   0
  • Sukat hukassa

   Pääasia, että hävikin tiedostaa ja sitä yrittää parantaa! 🙂 tärkeä aihe, mistä on hyvä puhua

    0
 • Mari

  Meillä yritetään kanssa kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja toki koirat auttaa siinä aika paljon. Välillä on käynyt niin, että joku lihapaketti on unohtunut jääkaapin perukoille ja päässyt vanhemaan, ne harmittaa aina tosi paljon.

   0
  • Sukat hukassa

   Mä oon miettinyt myös että koira ois kätevä.. 😀 meillä unohtuu lihat harvoin kaappiin mutta se harmittaa kyllä vietävästi kun sen joutuu heittämään pois 🙁

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.