VALIKKO
29.4.2018 21:44

Kuinka saada suhde kestämään alkuhuuman jälkeen

Alkuhuuman jälkeen jäljelle jää kaksi ihmistä ja arki. Tästä järkytyksestä seuraa kahden vuoden kriisi, josta voi joko selvitä tai sitten ei. Mitä pitäisi tehdä, jotta suhteella olisi tulevaisuus vielä alkuhuuman jälkeen?

Oman kokemukseni mukaan alkuhuuma loppuu siinä vaiheessa, kun kahden vuoden kriisi alkaa olla näköpiirissä. Vuoden – kahden seurustelun jälkeen siis, silloin kun suhde on vakiintunut eikä tarvitse enää jännittää sitä, kestääkö suhde vai ei. Vuosi on kulunut ja kaikki juhlat on vietetty ensimmäisen jännittävän kerran. Alkuhuuma päättyy siihen, kun tavalliset asiat lakkaavat tuntumasta jännittäviltä vain siksi, että on uusi kumppani.

Olennaisinta on se, mihin pari on alkuhuumansa käyttänyt

Onnekseni olen keksinyt ratkaisun siihen, kuinka parisuhde voi kestää alkuhuuman päättymisen. Olennaisinta on se, mihin pari on alkuhuumansa käyttänyt. Toiset ehtivät siinä ajassa jo suunnitella yhteisen tulevaisuuden verrattain pitkälle, toiset eivät ole saaneet vielä oikein mitään suuntaviivoja selville.

Osaatteko vastata siihen, mitkä asiat ovat teille tärkeitä seuraavan viiden vuoden aikana?

Parisuhde kestää alkuhuuman jälkeen, jos tulevaisuudesta löytyy yhteisiä suunnitelmia. Tässä vaiheessa niiden ei tarvitse olla konkreettisia, samansuuntaiset ajatukset riittävät. Osaatteko vastata riittävän sopusointuisesti siihen, mitkä asiat ovat teille tärkeitä seuraavan viiden vuoden aikana? Liian kaukaisista asioista ei tarvitse stressata, koska mieli ehtii varmasti matkalla muuttua, mutta jotain yhteistä tulevilta vuosilta täytyy löytyä.

Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta ainakin omalla kohdallani aivan järkevältä. Alkuhuuman aikaan yhteiseksi suuntaviivaksi nimittäin riittää se, että on tahto olla juuri tässä suhteessa. Kumpaakin jännittää, tuleeko tästä suhteesta jotain vakavaa ja pitkäkestoista vai ei. Kun sitten nähdään, että vakavuus on ajankohtaista, yhteinen päämäärä on saavutettu. Silloin on keksittävä seuraava johtoajatus: nyt kun olemme suhteessa, mitä elämältä seuraavaksi haluamme?

Tällaiseen tarkasteluun ja sen tarpeeseen vaikuttaa vahvasti elämänvaihe: esimerkiksi opiskelijoille yhteiseksi tavoitteeksi saattaa riittää valmistuminen ja samaan kaupunkiin työllistyminen. Todelliset suuntaviivat testataan vasta, kun tällaiset elämän rajapyykit on saavutettu.

Alkuhuuman päättymisen voi selättää sillä, että valmistautuu siihen jo etukäteen. Vaikka huuman aikana ei tunnukaan välttämättä tarpeelliselta selvittää aivan kaikkea, pidemmälle ajattelusta on hyötyä. Jos alkuhuuman päättyessä ei ole yhteisiä suunnitelmia, voi olla hankala kamppailla sekä huuman loppumisen että yhteisten tavoitteiden puolesta samaan aikaan. Olen kokeillut – tällä kertaa koetan onnistua aiempia kertoja paremmin.

Kommentit

 • Lumos

  Hyvä kirjoitus, joka varmasti auttaa monia!

  Itse olen jostakin syystä ollut aina sen verran ”vakava”, että olen jo seurustelun alkaessa tehnyt selväksi toiselle osapuolelle, että en seurustele ns. turhaan, vaan vaikeissa kohdissa etsitään ratkaisua yhdessä suhteen sisältä. Toisaalta se on luultavasti säästänyt myös rajuimmalta pudotukselta alkuhuuman haihduttua, kun suhde ei alunperinkään ole ollut kovin vaalenapunaista hattaraa. Yhteinen arki on parasta! <3

   3
  • Sofia

   Luulen että etenkin moni ensimmäisessä suhteessa oleva saattaa kuvitella, että yhteiset sävelet ovat selvillä, mutta tosipaikan tullen selviää ettei homma ehkä olekaan ihan niin. Tuo, että etsii ratkaisua suhteen sisältä, on kyllä oivasti sanottu! Itse en ainakaan ensimmäisessä suhteessa tuota tajunnut, aina se meni niin että pitää erota jos ei löydy mitään (helppoa) hyvää ratkaisua.

    1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.