VALIKKO
27.1.2016 23:04

Kannattaako kaukosuhde?

Kaukosuhde. Kukaan ei kai sellasta halua, mutta toisilla osuu kuitenkin kohdalle. Toisilla se kestää, toisilla ei. Silloin kuuluu sanoa: ”suhde ei kestänyt välimatkaa”. Humpuukkia, sanon minä. Tai ainakin sanoin. Koska hyvä suhdehan kestää välimatkan, eikö niin?

Kaukosuhteisiin liittyy muutama perustavanlaatuinen pointti, ja ne on parasta kertoa heti ensialkuun. 1) Jos toinen nyt sattuu olemaan juuri se ihminen, kenen kanssa haluat viettää loppuelämäsi, miten se etäisyys tätä faktaa muuttaa? 2) Kaukosuhde voi kannattaa, jos kauko-vaihe loppuu jossain vaiheessa.

kaukosuhde (1)

Koska nykyään voi tavata ja rakastua hyvinkin kaukana asuviin ihmisiin ilman suuria taikatemppuja, on relevanttia pohtia, millä välimatkalla siitä saa vielä aikaiseksi suhteen. Joskus kannattaa vaan suosiolla kohdata tosiasiat ja vaihtaa lähempänä asuvaan yksilöön.

Myös erillään olemisen väliaikaisuus on tärkeä pointti. Ei kai kukaan halua koko loppuelämäänsä seurustella jonkun kanssa, jonka voi tavata neljänä päivänä kuukaudessa? Parisuhteeseen liittyy olennaisesti se jaettu arki, joka kaukosuhteesta puuttuu. Siksi on relevanttia pohtia sitä, onko kauko-asetelman päättyminen mahdollista.

Ottakaamme esimerkki aiheesta: Tuttuni rakastui Välimeren matkallaan sveitsiläiseen mieheen. Tästä ei syntynyt vain lomaromanssia vain kaukosuhde, jossa lennettiin Suomen ja Sveitsin väliä. Puolen vuoden jälkeen kävi selväksi, ettei sveitsiläinen mies ollut valmis muuttamaan Sveitsistä mihinkään, eikä tämä suomalainen nainen Suomesta mihinkään. Näin ollen suhde todettiin merkityksettömäksi ja se päättyi.

Ja vielä toisenlainen esimerkki: lukiossa tavanneen pariskunnan tiet eroavat, kun opiskelupaikat saadaan eri kaupungeista. Suhde loppuu vuoden jälkeen, koska se ei kestänyt välimatkaa.

Oliko ehkä sittenkään kyse välimatkasta?

Toisin sanoen, välimatkalla on väliä. Mutta jos opiskeluaikana ajautuu eroon, herää kysymys siitä, oliko ehkä sittenkään kyse välimatkasta. Ehkä vain siitä, ettei se lukioheila ollutkaan se tuleva elämänkumppani? Sillä jos puhutaan akselista Tampere-Turku, kyllä siihen pitäisi tahdonvoima riittää. Jos siis toinen on se oikea.

Jotkut näkevät etenkin pitkässä suhteessa kaukosuhdevaiheen hyvänä asiana: jää vaihteeksi paljon aikaa,  jolloin on lupa olla itsekseen. Toisaalta se, että viikonloput on aina omistettava kumppanille, saattaa aiheuttaa painetta. Olisihan se joskus kiva viettää viikonloppuja kavereidenkin kanssa, mutta kun näkemättömyysaika sitten heti tuplaantuu.

kaukosuhde (2)

Moni myös kritisoi sitä, että kaukosuhteessa ei kohdata niitä arjen pulmia, joita samassa paikassa asuvat kohtaavat. Kaukosuhteessa toista nähtäessä ollaan usein lomalla, jolloin ei tarvitse järjestellä kummankin harrastusmenoja ja pyykkäysvuoroja. Toisekseen ikävistä asioista puhumista haluaa usein välttää, koska ei viitsi pilata sitä lyhyttä aikaa, jonka toisen kanssa saa viettää.

Ja sitten vielä se seksi. Kun julkaisin tekstin tästä aiheesta blogin aiemmassa osoitteessa, seksistä tuli suurin kysymys. Eikö kaukosuhteessa esimerkiksi petetä helpommin, kun ei voi harrastaa seksiä sen oman kumppanin kanssa? Tätä väitettä vastaan esitettiin argumentteja siitä, että on eri harrastaa seksiä jonkun randomin kanssa kuin oman kumppanin. Täytyy myöntää, että olen täysin samoilla linjoilla. Etenkin, jos olemme kaukosuhteessa sillä Turku-Tampere akselilla tai kerran vaihdossa 3 kuukautta. Jotenkin tekisi mieli todeta tähän kohtaan vain, että miettikääpä sinkkuja. Ja kestäkää se kolme kuukautta sen kerran 😀

Niinpä suuresta seksikysymyksestä huolimatta päädyn samaan lopputulemaan kuin edelliskerrallakin: jos se nyt on juuri tämä tyyppi, niin miten välimatka asiaa muuttaa?

Kommentit

 • Katja

  ihana postaus!!! tosi hienosti kirjoitettu! mä kans luulen, että jos kyseessä on se oikea, niin vaikka se asuisi maailman toisella puolella, niin se ei haittaisi. niin kuin sanotaan, että jos haluaa jotain oikeasti, niin löytää 1000 mahdollisuutta.. ja jos ei halua, niin 1000 syytä miksei se onnistu.
  seksiaiheesta: voi yhtä hyvin pettää vaikka asuisikin yhdessä samassa kämpässä. joten jos toinen ei ole oikeesti rakastunut, niin sille on ihan sama asuuko se puoliso samassa asunnossa vai toisessa maassa?

   0
  • Sofia

   Kiitos paljon palautteesta 🙂 tuo seksijuttu on munkin mielestä kumma just tuosta syystä, eihän se että toista ei petetä perustu siihen, että voi olla vahtimassa koko ajan. Viimeksi joku taisi esittää, että jos on etäsuhteessa ja kaipaa läheisyyttä, niin baarissa tulee helpommin tehtyä yhtä sun toista. En kyllä allekirjoita sitäkään, kai meillä jokaisella on tahdonvoimaa sen verran, että osaa käyttäytyä. Toisaalta, jos se on ylitsepääsemätöntä niin ehkä kaukosuhde vaan ei sitten tuollaisille ihmisille sovellu.

    0
 • Nimetön Jonna

  Osuva kirjoitus. Elin muutaman vuoden kaukosuhteessa, kun tapasin nykyisen avomieheni netissä. Tapailu livenä oli tosi vaikeaa nuorina (18v) opiskelijoina.

  Tulihan sitä pari kertaa ”erottua”, kun välimatka turhautti niin paljon 😀 muistan miten kamalaa se oli, kun olis tarvinnut toista lähelle ja sen sijaan piti soittaa tai tyytyä tekstiin ruudulla. Ei hirveesti lohduttanut lukee että ”halaisin jos voisin <3".

  Heti valmistuttuani muutinkin sitten poikaystäväni luokse ja täällä sitä ollaan kolmatta vuotta. Osaan arvostaa yhteistä aikaa ja toisen läheisyyttä ihan eri tavalla. Viimeaikona on puhuttanut se, että on mahdollista että lähdetään taas eri paikkakunnille. Ajatuskin tuntuu hirveeltä, mutta toisaalta tiedän että me kestettäisiin se. 🙂 Ei välimatka riko mitään, jos muut asiat on suhteessa kunnossa!

   0
  • Sofia

   Ihana kuulla, että ”eroista” huolimatta selvisitte! Sen kyllä ymmärtää, että tuossa iässä liikkuminen ja tapaaminen ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin vähän myöhemmin. Voi kai sillä lohduttaa, että jos vielä joudutte kaukosuhteeseen, tapaaminen on varmasti helpompaa nykyään 🙂 ja toisekseen, noin mäkin haluan uskoa. En vaan käsitä sitä, miten välimatka muuttaisi asiaa!

    0
 • Nimetön Annukka

  Kaukosuhteen, niin kuin minkä tahansa muunkin suhteen, onnistumiseen vaikuttaa ihan hirveän moni seikka. Välimatka, ikä, elämäntilanne, aiemmat kokemukset.. mutta ennen kaikkea oma asenne ja ihan vaan luonne ja ajatusmaailma. Ihmiset ja suhteet on vaan niin erilaisia kaikki. Yhdelle sopii yksi asia, toiselle toinen. Tuntuu että suurin osa ihmisistä suhtautuu kaukosuhteisiin todella mustavalkoisesti.

  Ja niin kuin sanoit, harva kaukosuhteeseen tarkoituksella hakeutuu. Itsekään ei ollut tarkoitus ja tässä sitä ollaan! Aika moni pidempään sinkkuna elellyt on varmasti huomannut kuinka vaikea on löytää sitä toista ihmistä rinnalle. Nyt kun itse olen omani löytänyt monen vuoden etsimisen jälkeen, osaan todellakin arvostaa sitä enkä aio antaa alle parin sadan kilometrin välimatkan häiritä onneani. Kumpikaan ei ole tehnyt eri kaupungeissa asumisesta kovin isoa numeroa ja suhteessa menee hyvin. En väitä etteikö välimatka toisi haasteita tai etteikö olisi ikävä ja eron hetki raastava, mutta kyllä se ehdottomasti on sen arvoista! Ihan eri asia olisi, jos miettisi vähän väliä että onko tässä mitään järkeä.

  Kun kerron olevani onnellinen (kauko)suhteessani, moni kokee sen olevan jonkinlainen väittelyn avaus. Että nyt kuuluu vertailla kauko- ja lähisuhteita, ja nyt pitää lytätä toisen argumentit koska itse en usko moiseen tai itselläni on huonoja kokemuksia. En tajua! En minä tarkoituksella alkanut etsiä miestä mahdollisimman kaukaa ja vaikka olisinkin niin sen ei pitäisi kuulua muille 😀

  Puheenvuoroni haluan päättää kiittämällä halpabussiyhtiöitä ja vr:n tarjousmatkoja! Rauhaa ja rakkautta kaikille! <3

   0
  • Sofia

   En olisi arvannut, että moni kokee tuon repliikin väittelyn avauksena. Toisaalta ehkä ihmisten on vaikea myöntää, että kaukosuhteissakin on omat hyvät puolensa, ja sitten kokevat tärkeäksi alkaa puolustaa omaa tilannettaan. Itsekin kohtuullisen kauan sinkkuna olleena en kokisi kaukosuhdetta ollenkaan ongelmalliseksi, koska elämänmuutos ei olisi kerralla niin suuri kun omaa aikaa säilyisi tavallaan pakosti. Tottakai kaukosuhde vaatii erilaisia järjestelyjä, mutta miksi siinä ei voisi olla onnellinen? Etenkin kun on Onnibus 😀

    0
 • Jenna Hokkanen

  Hyvä postaus!!! 🙂
  Ite oon ollut kahdesti kaukosuhteessa ja ne on päättynyt eroon, mutta ihan muista syistä, kun sen välimatkan takia, joten ei se todellakaan ole aina ainoa syy eroon. Jos tapaa sen oikean, niin on valmis tekemään kaikkensa, että suhde toimii 😉

   0
  • Sofia

   Kiitos kommentista! Heh niinpä, ja kun on kohdannut noita muutamia ei-niin-oikeita, niin sitä kyllä todellakin osaa arvostaa. Vaikka se toinen olisikin välimatkan päässä 🙂

    0
 • Deittineiti

  Moikka! Yritin linkittää blogisi uuden osoitteen oman blogini sivupalkkiin, mutta sepä ei onnistukaan – vaikka lisään osoitteeksi http://www.stoori.fi/suoraanpuhujanpaivakirja/, sivupalkki linkittää oikeastaan mihin tahansa Stoorin blogiin, joten jouduin poistamaan koko linkin. Onko vastaavaa tullut aiemmin eteen? Luulen, että tämä liittyy jotenkin Stoorin sivustoasetuksiin, kaikkien muiden blogien linkittäminen on aina sujunut ongelmitta. Tämä myös tietona, jos ihmetyttää, miksi linkitykset ovat kadonneet. Jos tiedät ratkaisun eli osoitteen, jonka kautta linkitykset toimivat, kuulen mielelläni! 🙂

   0
  • Sofia

   Moikka! Itse asiassa tiedän vastauksen, kun ongelma on tullut aiemminkin vastaan. Ei vaan olla keksitty, että mihin vastauksen saisi selvästi esille. Mutta siis, osoitteeksi pitää laittaa http://www.stoori.fi/suoraanpuhujanpaivakirja/feed/. Bloggerin lukulistalle voi tosin lisätä vain yhden Stoori-blogin, muuten tulee joku ongelma (en tosin muista että mikä :D). Kiva kun kysyit asiaa 🙂

    0
 • Nimetön Pää pyörällä

  Olipas piristävä kirjoitus!
  Olemme olleet mieheni kanssa 10 vuotta yhdessä ja ajatus sekä toivomus on, että tämä kestäisi koko loppuelämän.
  Miehelleni tarjottiin kuitenkin unelmatyöpaikkaa 600km päästä ja minulla on unelmatyöpaikka nykyisessä kotikaupungissamme. En halua luopua omasta urasta, enkä kuitenkaan seistä hänen uransa tiellä. Tämä tarkoittaa, että puolen vuoden päästä asumme eri osoitteissa.
  Itse olen hieman kyyninen etäsuhteen onnistumisen suhteen. Emme ole kumpikaan läheisriippuvaisia, mutta tosiaan kuka haluaisi loppuikää olla parisuhteessa, jossa toista näkee vain kerran kuukaudessa.
  Hyvällä onnella omien alojemme unelmatyöpaikkoja tulee vuosien päästä samankin kaupungin sisään ja muutamme taas yhteen…

   0
  • Sofia

   Kieltämättä hankala tilanne. Mutta toisaalta, tilanteet muuttuvat eikä tuollainen järjestelykään ikuisesti kestä, kuten totesit. On parempi vaihtoehto olla etäsuhteessa kun katkeroitua siitä, ettei ottanutkaan sitä työtä toisen takia (paitsi jos se ei oikeasti harmittaisi). Nyt vaan myönteinen asenne, niin asiat järjestyvät! 🙂

    0
 • Nimetön Sanni

  Hei tykkään sun tyylistä kirjoittaa asioista todella suoraan turhia kaunistelematta! Itse ajauduin kaukosuhteeseen reilu vuosi sitten. Joillakin se toimii, ja toisille se on aivan liikaa. Vaikka toinen olisi kuinka oikea ihminen, on silti todella raastavaa olla surullinen koko muun kuukauden kun toinen ei ole lähellä ja kun taas näkee muutaman päivän niin miettii koko ajan että kohta ei näe taas pitkään aikaan ja näkeminen menee hyvästejä jättäessä. Vaikka kyseessä olisi kuinka elämän suurin rakkaus, niin pitää ajatella myös onko rakkautta antaa toisen kärsiä, koska ei näe niin paljon kuin haluaisi/ansaitsisi vai päästää vapaaksi ja olla vain ystäviä.. Tietenkin jos tilanne on vain väliaikainen ja tulevaisuus yhdessä on varmaa niin silloin kannattaa yrittää 🙂

   0
  • Sofia

   Kiitos kivasta palautteesta Sanni 🙂 jos tilanne on tuollainen, niin sillon varmasti kaukosuhdevaiheen kesto ratkaisee. Jos tilanteeseen ei ole tulossa muutosta kovin nopeasti, niin käyhän se henkisesti vähän turhan raskaaksi. Tällaisissa tapauksissa kannattaa varmaan soveltaa arkijärkeä sen mukaan, että suhteesta olisi enemmän iloa kuin harmia.

    0
 • Saga

  Tindermiehet on ihania, oon menossa yhden sellasen kanssa naimisiinkin nyt 😀

  Tosi hauska tyyli kirjoittaa sulla 🙂 Jaksaal ukea hyvin 🙂

   0
  • Sofia

   Kiitos palautteesta, tällaista on aina yhtä mukava kuulla 🙂 Samoin kuin tuo ensimmäinen lause, aina yhtä kannustavaa! Onnea kovasti, toivottavasti vastaavanlainen valioyksilö osuu omallekin kohdalle 🙂

    0
 • Annasuo

  Heippa! Timo Wright tekee tällä hetkellä kokeilevaa taideprojektia kaukosuhteessa olevista pareista missä parit juttelevat toisilleen esim. skypen tai vastaavan kautta. Jos kiinnostuu projektiin osallistumisesta voi ilmoittautua täällä mukaan ja saada lisätietoa projektista.
  http://timowright.com/tob/

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.