VALIKKO
28.4.2016 21:44

Kun menee tunteisiin

Järjellä ajatellen moni asia tässä maailmassa on ymmärrettävissä, tai vähintäänkin muutettavissa järjelliseksi jollain järkevällä keinolla. Ilman tunteita moni asia hoituisi kovin fiksusti. Mutta kun menee tunteisiin, järki helposti unohtuu. Ei auta kuin selvitä tunnekuohusta ja järkeillä asia uudelleen. Sinällään aivan lohdullisen kuuloista, ellei oteta mukaan ihmissuhteita. Niissä kun se pointti nimenomaan on se, että menee tunteisiin. Puhumattakaan ihastumisesta tai rakastumisesta, huh.

”Olisihan se järkevää, mutta en halua” lienee todellinen ihmissuhdefilosofiani

Niinpä voikin kysyä, miten kukaan ihastunut tai rakastunut voisi toimia järkevästi. On niin helppo antaa neuvoja ulkopuolelta, mutta kun itse päätyy samaan tilanteeseen, tunteita on mahdoton sivuuttaa. ”Olisihan se järkevää toimia noin, mutta kun en halua.” Tämä lienee ainakin omalla kohdallani se todellinen ihmissuhdefilosofia.

meneetunteisiin

Eri asia sitten on, kuinka paljon tunteita pitäisi kuunnella, ja onko se väärin edetä niiden mukaan. Vastaus tähän kysymykseen riippuu paljolti siitä keneltä kysyy. Tietyllä tavalla kyllä toivon, ettei kukaan meistä valitse suhdettaan ainoastaan järkevin perustein – se kun ei ole nykyään enää pakollista. Toisaalta on hyvä pohtia esimerkiksi sitä, kuinka paljon on järkevää joustaa suhteen vuoksi.

Kun menee tunteisiin, joustavuus ja sen järkevyys lähtevät aivan käsistä. Olen esimerkiksi muuttanut yhteen poikaystäväni kanssa tilanteessa, joka kuka tahansa järkevä olisi eronnut. Mutta kun en halunnut erota vaan pitää kiinni suhteesta. Miksi, todella hyvä kysymys. Nykyään pidän itseäni toki paljon järkevämpänä, vaikka mistäs sitä tietää.

Ihastuin nimittäin toivottomasti mieheen, josta tiesin heti, ettei ihastus voisi koskaan johtaa mihinkään. Mitä tein? Pohdiskelin, että sehän on hienoa, että kerrankin joku tuntuu joltain. Sen sijaan, että toiminnan naisena olisin siirtynyt seuraavaan, jäin ihastelemaan omaa ihastustani. Muistutinpa ainakin itselleni, että kyllä se järki vaan unohtuu saman tien, kun menee tunteisiin.

Onhan se vähän ristiriitaista, kun koko tämän homman ideana on, että menee tunteisiin. Positiivisestikaan ajateltuna en voi väittää, että olisi mieltä ylentävää löytää itsensä roikkumassa jonkun toivottoman ihastuksen perässä vain siksi, että voisi jälleen kerran saada nenilleen. Vaikka toisaalta, oli se ihastus sen arvoista. Ja jos ryhtyy kovin järkeväksi, ei voi tietää, tuleeko enää uusia ihastuksia.

Kommentit

  • Karo

    Toivon usein, että miesasiat eivät menisi niin paljon tunteisiin kuin ne nyt menevät. 😀 Joudun aina uudelleen toteamaan, miten sanomisillani on aina tapana kolahtaa omaan nilkkaan. Ihmettelin aiemmin ja jopa hieman naureskelinkin kaikenlaisille ihmissuhdedraamoille: ”Hyvänen aika, mitä sä nyt noin ikävän tyypin perään ruikutat? Mene eteen päin. Mitä tuota suremaan?”

    Nyt todella ymmärrän, miten vaikeaa on pitää järki päässä, kun ihastuu. En ole koskaan nuoren elämäni aikana ihastunut niin palavasti kuin viime kesänä ja kaiken lisäksi täysin väärään ihmiseen. Kaikki muut tuntuivat näkevän suhteen toivottomuuden paitsi minä. No tulimpahan sitten lopulta järkiini ja laitoin poikki. Silti en ole vieläkään päässyt kyseisestä miekkosesta yli. Ajattelen edelleen häntä päivittäin. Toisinaan surettaa, mutta kyllä tämä tästä. Rakkauden kipeys todella osasi yllättää minut kunnolla!

    Nykyisin olen huomattavasti varovaisempi ihastusteni kanssa. Ehkä suhtautumiseni on realistisempi enkä ala rakentelemaan mitään pilvilinnoja pintapuolisesti tuntemastani henkilöstä. Toisaalta olen nyt muutenkin huomattavasti henkisesti tasapainoisempi ihminen, jolloin ei samalla tavalla välttämättä ihastu suin päin ja vielä täysin väärään ihmiseen. Olin kesällä niin yksinäinen, että epätoivoisena sitä ihastuu ”ensimmäiseen vastaantulijaan”. Nyt olen oppinut sen, että kaikki lähtee loppupeleissä itsensä arvostamisesta ja tuntemisesta.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.