VALIKKO
16.5.2017 22:51

Onko avioliitto hyvä idea?

Viime viikolla eteeni eksyi sen verran monta kirjoitusta avioliitosta, että en voinut olla ajattelematta asiaa. Lukiessani avioliiton mukanaan kantamista oletuksista ja tietysti parisuhde-Samin yllätyserosta ajatus avioliiton järkevyydestä tuli pakostikin mieleen. Aloin miettimään, onkohan se avioliitto niin hirveän hyvä idea.

Tähän asti ajatukseni avioliitosta on ollut suhteellisen selkeä. Kaukaiselta se on tietysti tuntunut, muttei järjettömältä. Olen ajatellut, että naimisiinmeno ja sitä myöten avioliitto merkitsee päätöstä siitä, että on halunnut valita juuri tuon toisen jakamaan elämää. Olen ajatellut avioliiton symboloivan päätöstä eikä yhteen jämähtämistä – sitä, ettei ole vain jäänyt suhteeseen vaan että on tehnyt päätöksen jäädä suhteeseen.

Viime viikolla silmiini osui teksti, jossa verrattiin avio- ja avoliittoa ja todettiin ensinnä mainitun kantavan mukanaan vähän sellaista vanhahtavaa otetta. Vaikka elämä on mennyt eteenpäin, tuleeko avioliitosta silti mieleen mies perheenpäänä ja vaimo kotirouvana? En ollut ajatellut asiaa niin, vaikka toisaalta olen kyllä aina ollut syvästi ärsyyntynyt siitä, että naisen pitäisi ottaa miehen sukunimi. Voihan mieskin sen nimen ottaa, tiedän, mutta kysyn vaan mahtaako niin tapahtua.

Vähentääkö se paineita, jos ei koskaan mene naimisiin?

Toisena perusteena avioliittoa vastaan mainittiin se, kuinka suhteeseen kasaantuu enemmän odotuksia ja vaikka mitä uusi elämä -ajatuksia, vaikka oikeastihan se sama suhde vaan jatkuu. Itselle jäi mieleen lopputulema siitä, että olisiko vaan helpompaa olla avoliitossa, niin ei tarvitsisi koskaan odottaa mitään eikä nimeäkään vaihtaa. Ja onhan se nyt mälsää mennä naimisiin ja erota!

Vähentääkö se odotuksia ja paineita, jos ei koskaan mene naimisiin? Kysyn vaan, en tietenkään tiedä kun en ole kokeillut. Toisaalta en kyllä saa tietää, jollen kokeile. Onneksi on aikaa miettiä. Onneksi tilanteeni on myös vähemmän tukala kuin eräällä, enkä joudu tasapainoilemaan eronneena parisuhdeasiantuntijana. Ehkä vähän pariutuneena deittiasiantuntijana, mutta tuntuu se verraten helpommalta vaihtoehdolta.

Kommentit

 • sahris

  Hihi, mä oon pallotellut vastaavia ajatuksia hyvin paljon viime päivinä 🙂 Hassua että kirjoitit samasta aiheesta.

  Mä olen kanssa aiemmin aina ajatelltu että avioliitto ja muut sitoutumiset ovat merkki siitä että siihen suhteeseen ollaan sitouduttu eikä vaan ajauduttu. Samoin parisuhdesopimukset sun muut asiat on olleet hirveän tärkeitä siinä että tietää että mies on tosissaan jne. Nyttemmin olen ajatellut että mitä se loppupeleissä muuttaa – kyllä se mies lähtee jos on lähteäkseen vaikka kuinka seurustelisi, ja ihan yhtä perseestä se pettäminen olisi vaikka oltaisiinkin sovittu että tää on nyt parisuhde 😀 Musta melkein tuntuu että kaikki tollaset sopimukset tuppaa tekemään asioista vaikeampia koska niihin liitetään heti odotuksia ja paineita. ”Nyt me seurustellaan niin pitää tavata vanhemmat, ollaan seurusteltu kaks vuotta niin olisikohan aika muuttaa yhteen” jne jne. Helpommalla pääsee kun ei sovi mitään teennäisiä instituutioita ja menee vaan fiilispohjalta. Avioliittokin on loppujen lopuksi pelkkä juridinen sopimus…

  -sahris joka ei ole ihan varma ollaanko tässä parisuhteessa vai ei

   0
  • Sofia

   Noista liitosta on varmaan ollu vaan niin paljon juttua justiinsa! Tuo sun logiikka on ihan hyvä, mutta voiko oikeesti toimia? Oon nimittäin kyllä järjellä päätyny samaan, mut sit kuiteskin kauhee hätä että pakko tietää ollaanko nyt virallisesti suhteessa vai ei 😀

    0
   • sahris

    En tiedä vielä mut kova on ainakin yritys 😀 Ensimmäinen kerta koskaan kun olen kyennyt pitämään mölyt mahassa ja luottamaan siihen että asiat kyllä etenee omalla painollaan, turha niitä on herättämällä herättää. Sujunut vähän niin ja näin, kyl niitä freakout-kohtauksia on tullut pari mut oon pitäny visusti suun supussa enkä lähettänyt mitään sadan viestin whatsapp-avautumista kuten yleensä! Oon ihan sairaan ylpeä ittestäni 😀

     0
 • Leija

  Kihlautunut ja häitä suunnitteleva täällä, hei. Ekoilla treffeillä päädyin julistamaan (ensimmäisen tunnin aikana), että tuli mitä tuli, mun sukunimi on ja pysyy ja että jos joskus saan lapsia, niin niille tulee mun sukunimi. Mieheke totesi vain siihen, että vanhemmillaan voi olla asiassa sulattelemista, kun sukunimilinja loppuu.

  Joskus siis näinkin päin.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.