VALIKKO
15.10.2019 19:37

Kun ei olla enää rakastuneita

Syksyn aikana olen bongannut lehdistä lukemattomia parisuhdevinkkejä ja vastaanottavaisena lukijana olen tehnyt tehokasta analyysia oman parisuhteeni tilanteesta. Parisuhteen vaiheita käsittelevän jutun (HS 12.7.2019) perusteella olen tehnyt diagnoosin: emme ole enää rakastuneita. Olemme siirtyneet parisuhteen vaiheissa itsenäistymiseen, jonka jälkeen onnekkaimmat selviävät rakastamisvaiheeseen. Olemme siis kohdanneet parisuhteen vaiheista pahimman: sen, joka johtaa usein eroamiseen.

Sen sijaan, että juhlistaisimme kolme vuotta kestänyttä suhdettamme, koetamme siis ottaa oppia kaikista löytämistämme vinkeistä ja vimmatusti torjua kolmen vuoden kriisin. Olemme nimittäin todella pahalla tulilinjalla, kun meillä kummallakaan ei ole tällaisesta kolmen vuoden kriisistä minkäänlaista kokemusta – olemmehan eronneet aina jo kahden vuoden kriisin kohdalla.

Olemme virallisesti lakanneet olemasta rakastuneita

Kolmen vuoden kriisi? En ollut minäkään koskaan kuullut sellaisesta, mutta lukemieni vinkkien perusteella uhka on todellinen. Olemme viimeistään nyt virallisesti lakanneet olemasta rakastuneita ja siirtymässä rakastamiseen. Olemme ylittäneet ensihuuman – nuo kaksi parisuhteen huumauttavaa rakastumisen vuotta, joita ei koskaan enää saa takaisin.

Meidän on siis tunnustettava tosiasiat: Jos vielä haluamme kokea rakastumisen, meidän on auttamatta erottava ja löydettävä uudet kumppanit. Rakastuminen kuluu loppuun kahden vuoden jälkeen ja siinä se sitten oli, hyvästi huuma. Koska olemme jo kolmen vuoden kohdalla, olemme tukevasti itsenäistymisvaiheessa, matkalla kohti toistemme kumppaneina olemista. Ennen kuin pääsemme kumppaneiksi, meidän on kuitenkin koottava rakkauden huumassa menettämämme omien elämiemme elementit ja löydettävä tasapaino suhteen ja oman elämän välillä.

Kun olemme hyväksyneet sen, ettemme ole enää ikinä yhtä rakastuneita kuin vuosi sitten, meidän on osattava jakaa aikamme siten, että löydämme sekä omaa että yhteistä aikaa. Itsenäistymisvaiheessa suhdetta nimittäin koetellaan: kumpikin haluaa aikaa omille jutuille, ja huonossa tapauksessa suhde jää aivan jalkoihin ja eihän siinä sitten hyvin käy.

Itsenäistyessämme meidän on löydettävä myös yhteisiä juttuja ja arvoja: meidän on päästävä yhteisymmärrykseen siitä, mikä on meidän kahden yhteinen elämänsuuntamme. Kun pääsemme siitä sopuun, voimme päästä toistemme elämänkumppaneiksi.

Olemme käyneet välillä tiukkojakin keskusteluita

Tässä siis parisuhteeni tilanne perustuen erilaisiin Ylen ja Helsingin Sanomien tarjoamiin vinkkeihin. Kiitos vinkeistä – nyt kun osaan varautua, toivoa on!

Olemme löytäneet yhteisen tavoitteen: oman mökin.

No, eipä naureskella näille opeille, toverit. Tämä analyysi on nimittäin aika hyvä: kolmannen vuoden kohdalla olemme käyneet välillä tiukkojakin keskusteluita siitä, löytyykö meiltä yhteistä suuntaa. On käyty läpi ja sanottu suoraan ne haaveet, joita kummallakin on seuraavan viiden vuoden aikana – vaikka jossain voi joustaa, tietyt asiat on saatava linjaan.

Kiitos kaikkien neuvojen, olen saanut tehtyä tämän kattavan parisuhteen kolmen vuoden tilanneanalyysin. Olen huomannut, että viimeisen puolen vuoden aikana olemme halunneet hakea aikaa erityisesti omille jutuille. Ja sen huomattuamme olemme halunneet löytää aikaa myös yhteisille jutuille, ja miettineet, mitä ne yhteiset jutut olisivat.

Voin siis edelliseen tieteelliseen analyysin nojaten todeta, että olen matkalla kohti hetkeä, jona pääsen jonkun elmänkumppaniksi.

Kommentit

 • Ihanaa matkaa kohti pidempää elämänkumppanuutta! Mulla ja mun avomiehellä on nyt 9 vuotta takana, ja edelleen pusutellaan ja kerrotaan, että toinen on tärkeä ihan joka päivä. Ja vieläkin kumppanista oppii uutta! Se on mahtavaa. Ja tosiaan, kuten teilläkin, muistan että parin vuoden seurustelun jälkeen tuli tarve tehdä jotain omaa ja uutta.

   1
  • Sofia

   Kiitos Eija! Mahtava kuulla pitkästä suhteesta tuollainen kuvaus, kuitenkin yllättävän usein kuulee myös sellaista ”tällaista tämä nyt vaan on” -tyyppistä puhetta. Että kyllä se on just sellaista kun siitä itse tekee 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.