VALIKKO
12.5.2019 18:49

Raha vai rakkaus?

Treffeillä käydessä rahasta puhuminen tuntui kiusalliselta. Kuka nyt haluaisi puhua raha-asioista tuntemattoman kanssa, johon pitäisi ihastua? Deittailuvaiheen jälkeen olen päässyt selville siitä, ettei kyse ole vain toisen tuntemattomuudesta. Raha ja rakkaus on vain yksinkertaisesti hankala yhdistelmä: miten olla taloudellisesti järkevä, kun pelissä on tunteita?

Kun kirjoitin siitä, kumpi maksaa treffeillä, toivoin, että ”evoluutio ohjaa meidät maksamaan asiat jotenkin sopusoinnussa”. Parisuhteessa ollessani voin ilmoittaa, että tämä on jokseenkin epätodennäköistä. Valitettavasti universumi aika harvoin ohjaa meidät ihan itsekseen sopusointuun. Sopu on kieltämättä toivottavaa, mutta on myös aika todennäköistä, että jotain vaivaa sen eteen joutuu näkemään.

Työelämässä ollessani olen törmännyt kysymykseen siitä, onko se tasan jakamista, jos kaikki jaetaan puoliksi. Treffivaiheessa puoliksi jakaminen tuntui reilulta vaihtoehdolta, mutta suhteen edetessä se ei enää riitä. On otettava huomioon elämäntyyli, tulotaso, erilaiset menot ja rahankäyttötottumukset. Sitten pitää vielä prosessoida se, missä vaiheessa näitä vivahteita aletaan huomioimaan.

Jos mies syö enemmän ruokaa, ostetaanko ruuat silti puoliksi?

Olen yrittänyt päästä jyvälle parisuhteiden rahanjaosta yksinkertaisesti urkkimalla muilta erilaisia toteutuksia (niin minun tyylistäni). Olen päässyt selville siitä, että on tiettyjä keskeisiä kysymyksiä, joita edellä mainittujen seikkojen lisäksi on otettava huomioon. Esimerkiksi: jos (ja aika usein kun) mies syö enemmän ruokaa, niin ostetaanko ruuat silti puoliksi? Vastauksesi olen saanut erilaisia prosenttilukuja riippuen miehen ruoka-annostuksesta.

Erilaisten prosenttilukuihin perustuvien jakamissysteemien lisäksi on olemassa myös toinen malli, joka kuuluu Ei se niin tarkkaa ole! Tässä mallissa kulujen ajatellaan jakautuvan pitkässä juoksussa kutakuinkin tasan, vaikkei kirjaa pidettäisikään. Tämä malli tosin toimii vain, jos rahankäyttötottumukset ovat kohtuullisen samanlaisia eikä toinen ole esimerkiksi toista pihimpi.

Olen keksinyt, mistä rahasta riitely saa alkunsa

Raha on käsittääkseni yksi parisuhteiden kestoriidanaiheista. Kaikkia ongelmia en osaa ratkaista, mutta siitä olen varma, että patoumia ei kannata kasata. Jos rahanjako ei tunnu reilulta, asia kannattaa ottaa puheeksi.

Olen tosin keksinyt, mistä rahasta riitely saa alkunsa: Ongelman ydin on siinä, että rakkaus perustuu tunteeseen mutta raha-asiat järkeen. Siksi rahoista joutuu keskustelemaan vähän eri moodilla kuin parisuhteesta yleensä. Onhan se hämmentävää, kun oma lutuinen puoliso muuttuu yhtäkkiä pörssimeklariksi, joka välittää vain valuuttakursseista.

Olenkin päättänyt esittää, että parisuhteen rahakeskusteluissa tunnekortit olisivat kiellettyjä. Uhriutuminen, marttyrisoituminen ja parisuhteen tunneasioihin vetoaminen kiellettäisiin rahakeskusteluissa kokonaan. Joten, kun kysymys on Raha vai rakkaus, esitän vastaukseksi: Kun puhutaan rahasta, ajatellaan järjellä, ja kun puhutaan parisuhteesta, kuunnellaan sydäntä.

Olen keksinyt asiaan myös omat käytännölliset vinkkini, ja niihin palaan vielä myöhemmin!

Ja PS: Jos haluat tiedon uusista postauksista suoraan fiidiisi, ota blogin Facebook-sivu seurantaan!

Kommentit

 • Heta

  Hyviä oivalluksia. Sama ohje toimisi myös avioliiton solmimiseen eli avioehto yms. ovat järkiasioita, joista voisi sopia ilman tunnemyrskyjä tai mielensä pahoittamista.

   0
  • Sofia

   Totta! Joku viisas esitti avioehtoasian niin, että sehän nimenomaan on reilua, että avioliitto tai siitä eroaminen ei vaikuta talouteen. Tai siis, jos kerta on omat rahat, miksi kaikki pitäisi jakaa avioerossa.

    0
 • Veera

  Olen lujasti avioehdon kannalla, mutta olen huomannut, että jotkut suhtautuvat siihen torjuvasti, suorastaan taikauskoisesti, että se on muka merkki siitä, ettei olla tosissaan vihille menemässä. Karu totuus on se, että kaikki avioliitot ja parisuhteet päättyvät joskus, jos ei eroon, niin sitten kuolemaan. Jos avioehtoa ei ole, toinen voi viedä sinun perintömökkisi tai autosi tai mikäli olet itse vähävaraisepi osapuoli, varakkaamman puoliskosi ystävät ja sukulaiset voivat pitää sinua onnenonkijana ja loisena.
  Raha-asiat kannattaa pitää mahdollisimman selvinä, vaikka olisi kuinka rakastunut, mutta eiväthän hullaantuneet ihmiset käytä järkeään. Juuri siksi huijarit onnistuvat kuppaamaan ihastuneilta kumppaneilta rahaa, joskus hurjiakin summia. Tunnen erään, joka havahtui seurustelukumppaninsa todelliseen laatuun vasta poliisin otettua yhteyttä. Tämä henkilö oli jopa ottanut lainaa voidakseen antaa rahaa huijarille. Huijari oli lypsänyt samoilla tarinoilla rahaa samaan aikaan useammaltakin uhrilta.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.