VALIKKO
17.10.2017 11:07

Tyypillisimmät parisuhderiidat ja ratkaisut niihin

Nykyinen elämäntilanteeni on antanut loistavan sauman tarkkailla parisuhteen kiistakysymyksiä. Tiedättekö, ei sellaisia suuria vaan niitä, joita elämä eteen heittää. Olen tullut siihen tulokseen, että tilanteilla on tapana toistaa itseään. Positiivista tässä on se, että siten tilanteet on helppo ratkaista. Tai siis ainakin teoriassa, jos onnistuu suodattamaan tuntemuksensa esimerkiksi olemalla hiljaa. Ja hei, näissä jutuissa voi kehittyä hyväksi kun harjottelee!

Tässä siis tyypillisimmät riidanaiheuttajat ja ratkaisukeskeisesti myös korjaus tilanteisiin:

Suunnitelmat muuttuvat

Olette suunnitelleet jonkin asian menevän tavalla x, mutta sitten auto hajoaa tai työpäivä venyy, ja toiselle koituu tästä harmia. Syntyy kysymys: kenen vika? Nyt kaikki menee pilalle! Tai meni jo!

Ratkaisu: Älä aloita syyttelyä äläkä marttyrisoitumista, vaan mieti ensin, miten suunnitelmaa voisi muuttaa. Lopulta lopputulos voi olla aivan sama kuin alkuperäisen suunnitelmankin mukaan. Ja jos ei ole, sitten voit olla vähän marttyyri.

Ei halutakaan samaa asiaa

Halutaan katsoa leffa, mutta ei löydetäkään sopivaa leffaa. Kumman pitää antaa periksi? Onko tärkeämpää katsoa leffa vai tehdä jotain muuta yhdessä?

Ratkaisu: Älä vana lähde viemään tätä päättelyäketjua eteenpäin ja tule siihen tulokseen, että teillä ei ole mitään yhteistä, kun ette löydä edes molemmille kelpaavaa leffaa. Vuorotelkaa kompromissivuoroja ja vaikka joka kolmannella kerralla tehkää leffan katsomisen sijaan jotain muuta, mistä olette enemmän yhtä mieltä.

Toinen ei elä niinkuin itse elää

Eli kun teillä onkin eri tavat ja toisen tavat eivät muutu. Kaikkihan tietävät, ettei oma tapa ole oikea, mutta käytännössä se voi unohtua. Syntyy kysymys: kumman pitää joustaa? 

Ratkaisu: Yrittäkää päästä tulokseen jossa molemmat joustavat. Esimerkiksi, jos toinen haluaa siivota enemmän ja toinen vähemmän, siivotkaa keskiväliltä. Ikävä tosi asia on se, ettei absoluuttisen oikeaa siivouksen määrää ole olemassa.

Kun elämä on hankalaa

Kun kaikki ei mene helposti yksiin vaan pitää sopia, miten asiat järjestyisivät. Kenelle kiukutella, kun kaikki on niin hankalaa!

Ratkaisu: ammenna elämäntuskasi energia asioiden järjestelyyn, niin asiat järjestyvät. Jos ammennat tuskasi toiselle kiukutteluun, kaikille tulee paha mieli ja mikään ei järjesty. Enkä tosiaan tiedä, miksi tiedän tämän.

Kun toinen ei ota toista (tämän toivomalla tavalla) huomioon

Saattaa olla, että olemme tottuneet sopimaan asiat suhteessa tietyllä tavalla, tai odotamme, että tietyistä asioista puhutaan yhdessä ja tietyistä ei. Tämä ei tietenkään tarkoita, että nämä asiat olisivat kummankin osapuolen mielestä samoja. Ongelmallista tässä on se, että toisen huomioon ottaminen oikealla tavalla täytyisi tehdä täsmälleen oikealla sekunnilla, eikä tilanteisiin useinkaan voi valmistautua etukäteen.

Ratkaisu: Yritä ymmärtää toisen ajatuslogiikkaa ja sitä, ettei se mene samoin kuin omasi. Joten, jos toisen toiminta vaikuttaa tökeröltä, hän todennäköisimmin vain ajatteli eri tavalla eikä yrittänyt loukata.

Huomaatteko, että kaikki tilanteet voisi ratkaista vähän niinkuin aikuismaisella käytöksellä? Toivo elää siis!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.