VALIKKO
28.2.2018 21:43

Viisi vinkkiä hyvään parisuhteeseen

Tuntuu, että tällä kolmannella yrittämällä olen tajunnut, millainen on hyvä parisuhde. Tai oikeastaan sen, miten sellainen syntyy. Olen nimittäin sitä mieltä, ettei kyse ole ainoastaan hirveän hyvästä tuurista vaan siitä, että tässä suhteessa olen oppinut tarkastelemaan maltillisemmin itseäni. Tässä vinkkini hyvään parisuhteeseen – kaikki testattuja! Tai ainakin prosessissa olevia, heh.

Päästä irti aiemmista suhteista

Suhde ei voi onnistua, jos yrittää rakentaa sitä vanhojen tottumusten mukaan. Vaikka edellinen suhde olisi ollut miten hyvä, kumppani on joka tapauksessa eri. Olen joutunut myöntämään, etten voi rakentaa uutta suhdetta vanhojen tottumusten mukaan, vaikka ne olisivat silloin olleet kuinka hyviä. Jokainen suhde on omanlaisensa, ja siksi on osattava uudistua kumppanina.

Opettele keskustelemaan siitä, miksi olette eri mieltä

On jo hyvä askel uskaltaa olla eri mieltä toisen kanssa ja onnistua keskustelemaan siitä, mutta voitte päästä vielä pidemmälle. Aina erimielisyyksistä ei ole haittaa, mutta joskus tulee kuitenkin tilanne, jolloin on pakko tehdä kompromissi. Voimme ostaa erilaiset sipsipussit, mutta emme voi ostaa kummallekin omaa taloa. Siksi on eduksi opetella keskustelemaan (huom. rauhallisesti) siitä, miksi ollaan eri mieltä ja miten tilannetta voitaisiin lähteä kehittämään kompromissin suuntaan, jos tarvetta ilmenee.

Käsitelkää asiat valmiiksi ja unohtakaa ne

Vanhojen kaivelu on pahasta. Se ei silti tarkoita sitä, että olisi itseisarvo unohtaa asiat ja ettei menneitä saisi käsitellä. Tämä on sallittavaa silloin, jos asia on jäänyt käsittelemättä. Siksi paras ratkaisu eteenpäin menemiseen ja katkeroitumisen välttämiseen on ikävien asioiden käsitteleminen kohtuullisen nopeasti tapahtumien jälkeen, minkä jälkeen ne voidaan unohtaa.

Itse traumatisoiduin vahvasti juhannusruuista

Itse traumatisoiduin vahvasti siitä, kuinka poikaystäväni ei olisi maksanut omaa osuuttaan juhannusruuista viime kesänä, ellen olisi vaatinut. Huomautin asiasta muutaman kerran, kunnes kävimme näistä ruuista ja niiden symboloimista arvoista syvällisen keskustelun (noin elokuussa), minkä jälkeen juhannusruuista keskusteleminen kiellettiin. Eikä ollut enää tarvettakaan, kun tilanne oli kunnolla käsitelty. RIP. Juhannusruuat 2017.

Tarkastele omaa (älä vain toisen) käytöstä

On paljon helpompaa analysoida toisen käytöstä kuin omaansa. Itse olen huomauttelun mestari, jonka oma käytös on aivan moitteetonta. Näin voi varmaan omasta näkökulmastani katsottuna ollakin, mutta kun toinen ei katso maailmaa tästä näkökulmasta. Siksi olisi suotavaa yrittää päästä oman mielen ulkopuolelle ja miettiä omia toimia toisen logiikalla. Valitettavasti emme voi täysin kääntää toisen logiikkaa omaksi (loistavaksi) logiikaksemme, joten tästä taidosta on hyötyä. Ei varmaan tarvitse painottaa, että ilman näitä toimenpiteitä saatamme olla aika surkeita kumppaneita.

Ole aina valmis opettelemaan uutta

Edelliseen liittyen, kukaan meistä ei voi olla kaikkea osaava parisuhdetähti, vaikka joskus saattaa niin kuvitellakin. On hyväksi myöntää oma kuolevaisuutensa ja tarttua tarjottuihin oppeihin. Itsekin olen juuri lupautunut riitatilanteissa ehdottamaan ratkaisuja sen sijaan, että jankuttaisin samaa asiaa kerrasta toiseen. Iso myönnytys, mutta annettakoon tällekin uudelle metodiikalle mahdollisuus.

Näiden oppien myötä olen tullut siihen tulokseen, että vaikka deittejä tarvittiin kymmeniä, parisuhteessa kolmas kerta toden sanoo.

Kommentit

 • Elli Leppiniemi

  Loistavasti kirjoitettu! Allekirjoitan nää täysin ja nämä ohjeet olisi tosi hyvä pitää mielessä missä tahansa ihmissuhteessa 🙂

   0
  • Sofia

   Kiitos Elli! Täytyy muuten ihan myöntää etten ajatellut tätä asiaa laajemmin, mutta totta tuo että soveltuu mihin tahansa suhteeseen. Parisuhde on vaan herkästi se mitä tulee analysoineeksi enemmän, mutta voisi niissä muissakin koettaa näitä noudattaa 🙂

    0
 • Inka

  Hyvin kirjoitettu! Komppaan myös Elliä, että nämä ovat sellaisia ohjeita, joita kannattaa noudattaa oli kyseessä sitten mikä tahansa ihmissuhde 🙂

   1
 • Askeleita isyyteen

  Samoilla linjoilla. Itselleni on uuden parisuhteen myötä viimein valjennut se tosiasia, että parisuhteen eteen pitää tehdä töitä nimenomaan itsensä kanssa. Ja onneksi nyt sitä tahtoa on tullut. Mutta itsessään niitä muutoksia pitää tehdä. Avoimuus on toinen iso asia. Pitää olla valmiutta keskustella asioista. Ja edelleen kirjoitat hyvin, että pitää antaa myös itselleen aikaa. Virheitä tulee, mutta niihinkin pitää suhtautua rakentavasti. Hieno kirjoitus.

   0
  • Sofia

   Kiitos palautteesta! Ei tässä kyllä kauaa mennyt, kun saa itsekin palata lukemaan näitä neuvoja 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.