VALIKKO

SusannaEveliina

30.1.2019 17:10

Vuorotyöläisen arki

Millaisia meidän päivät on, kun kumpikin vanhempi tekee vuorotyötä?

Olen ammatiltani lähihoitaja ja työskentelen palvelutalossa, eli työni on 3-vuorotyötä. Meillä on vielä lapset kotona, mutta lähtevät helmikuussa hoitoon, eli myös siltä osin täytyy aina sumplia hoitajat (isovanhemmat, miehen työvuorot) Ja tämä sen takia, että kun valmistuin kesällä niin halusin jäädä lasten kanssa kesäksi kotia. Heinäkuussa kuitenkin aloitin keikkatyöt ja edelleen mennää sillä samalla linjalla.

Aamuvuorot on  pahoja siinä mielessä, että kun tulee sieltä töistä haluaisi vain mennä nukkumaan. No eipä siinä hirveästi päiväunia nukuta, kun on lapset ruokittavana ja viihdytettävänä. Iltavuorot ovat raskaita henkisesti, koska ei taas näe niitä lapsia juuri ollenkaan. Yövuoroista ei vielä kokemusta ole, mutta niitäkin on varmasti tiedossa tulevaisuudessa.

Mun mies eli lasteni isä ajaa rekkaa, eli hänen päivänsä ovat 10-12 tuntisia, jos ei pidempiäkin. Joten meidän perheenä yhdessä olo jää viikonlopuille, jolloin minä olen todennäkösesti töissä. Lapsilla on usein meitä ikävä, koska jompikumpi meistä on yleensä poissa. On ihana kyllä oikeasti huomata, kuinka pojilla on meitä ikävä ja syöksyvät halaamaan kun kotia tulee.

Useasti iltasin on tosi väsynyt ja haluaisi vain painua pehkuihin, mutta ensin tietenkin lasten iltapala, iltapesut ja nukkumaan laittamiset. Ja kyllä tätä on äiteys, lapset on vain huolehdittava, vaikka kuinka väsyttäis. Enkä mä valita, vaan aukaisen asiaa millaista tämä oikeasti on.

 

Ilta-aamut on kaikista pahimpia, varsinkin jos on iltavuoro ja sen jälkeen useampi aamu. Mä en itse pysty heti nukahtamaan iltavuoron jälkeen, koska käy ylikierroksilla ja herätys soi 5:30 ja viimesin johonka herään on 6.20tai 6.30. Mun onnekseni mulla on lyhyt työmatka ja aamupalankin syön töissä vasta.

Rankinta tässä kaikessa on se, että perheelle jää tosi vähän aikaan ja perheellä tarkoitan sitä, että kun olemma kaikki paikan päällä samassa tilassa.  Välillä saattaa olla, ettei mieheni kanssa nähä vuorokauteen tai jopa pidempään aikaa.

Olemme onnekkaita, että meillä on töitä ja asiat kuitenkin hyvin. Meidän onneksi myös on vapaat ja lomat, jolloin saa pyhittää ajan perheelle ja sekä omiin menoihinsa, koska nekin jää niukille työn takia.

Vuorotyö on todella raskasta kahden pienen lapsen kanssa, ainakin minulle. Toki on ihmisiä jotka rakastaa kiirettä ja elämä on tosi aikataulutettu, mutta itse tykkään hitaista aamuista ja siitä ettei ole kiire minnekkään. Vapaat yritän pitää rauhallisina ja välttää menoja joihin täytyisi mennä ajallaan.

Onko muita, jotka pitää vuorotyötä raskaana?

Mulla on viikonloppu vapaa tulossa, joten mulla voisi kaiketi olla jopa aikaa väsätä meidän remontista materiaalia tännekkin! Joten palataan asiaan viikonlopun aikana!

 

-S

 

Kommentit

 • Jenni

  Miä oon kanssa tehny ennen lapsia vuorotöitä jonkun verran, sittemmin säännöllistä päivätyötä päiväkodissa. Nyt kun pienempi tästä kasvaa ja pitää töihinpaluuta alkaa funtsimaan, niin edessä voi olla taas paluu vuorotyön pariin. Meillä kuitenkin mies on onneksi päivätyössä, eli edes toinen pystyy pitämään ns. ”normirytmiä” lasten kanssa 🙂

  Mutta juu, jos tuntuu tässä omassa arjessa, että yhteinen aika on välillä kortilla, niin varmasti kahden vuorotyöläisen kodissa se on ihan tosi raskasta!

   0
  • SusannaEveliina

   Onneksi teillä miehellä päivätyö! Tää kahden aikuisen vuorotyön ohella arjen pyörittäminen on todella raskasta ajoittain! Varsinkin, kun miehellä pitkät työpäivät. Reissuhommiakin hänelle tarjottiin, mutta niihin ei suostunut lasten takia lähtemään. Olisi siis viikot ollut poissa kotoa. Näillä kuitenkin mennään ja sovitellaan joka päivää sen päivän ohjelmien mukaisesti.

   Uskon ja toivon, että tää joskus helpottaa tai löydän päivätöitä! 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.