VALIKKO
26.11.2018 00:22

EUROSKILLS BUDAPEST 2018

Moikka! Eihän tässä hujahtanut kun reilu kuukausi viimeisimmästä kirjoituksesta. Vaikka tuntuu, että aikaa on välillä ollut niinkin paljon, että on hetkittäin kerennyt miettimään ”mitähän sitä tekisi?”, kirjoittamiseen ei ole ollut vain hetkeen fiilistä. Muutamaan kertaan olen tätä väsäillyt, mutta olen kerrankin nauttinut siitä, kun hyvällä omalla tunnolla saa tehdä just sitä, mikä tuntuu hyvältä. On se sitten kirjan lukeminen, päikkäreiden nukkuminen tai vain se oleminen. Nyt kun päiviä aikatauluttaa vain työnteko ja myös lentopallo, niin tähän on kestänyt hetki totutella.

Vaikka olenkin innoissani kertonut kavereille ja tutuille kisaviikosta, tiesin (ja lupasinkin) kirjoittaa siitä tarkemmin myös tänne. Itse kisaviikolla ei paljoa kerennytkään päivitellä mitään, sillä energiaa kului kaikkeen muuhun niin paljon, niinkuin oli tarkoituskin. Mutta mennäänpä nyt vihdoin ja viimein itse asiaan ja hypätään hetkeksi ajassa taaksepäin ja elämäni hienoimpaan viikkoon. Pääsette kuulemaan mitä nimenomaan tarjoilulajin kisapäiviin kuului.

Tiistaina koitti päivä, jolloin pääsimme tutustumaan omaan lajialueeseemme. Ravintolapalvelussa oli kolme eri puolta: bar and lounge, bistro service ja fine dining. Meidät 20 kilpailijaa jaettiin kolmeen eri ryhmään ja suoritettiin kukin ryhmä yksi moduuli aina päivässä. Kierreltiin kisapaikat läpi, saatiin infoa tehtävänantoihin liittyen ja saatiin kysyä kysymyksiä tuomareilta. Itse mm. kirjoitin koko ajan välineistöä ylös, monta lautasta tai haarukkaa on käytössä mihinkin tehtävään, vaikka ohjeet ja välineet kuitenkin muuttuivat vielä tuosta päivästä. Päivä oli siis aika raskas jo alkuun, sillä tietoa tuli niin paljon, että pää tuntui täyttyvän jo aivan liikaa kaikesta informaatiosta. Illalla iskikin pieni ”ahdistus” ,että tämäkö kaikki pitää nyt just tehdä, vaikka piti muistaa yksi tärkeä seikka. Olo helpottui samantien kun alkoi jäsentelemään paperille vain ensimmäisen päivän tehtäviä ja muisti sen, että edetään päivä ja tehtävä kerrallaan.


Kuva: Skills Finland, Nelli Paakkanen

Day 1 – Bar and Lounge Eka päivä starttasi väkeviin viineihin tutustumisella, joita tarkasteltiin, värin ja tuoksun perusteella. Seuraavaksi leikattiin hedelmälautaset, joihin aikaa oli 20 minuuttia sisältäen misausajan. Tehtävänä oli siis leikata kaksi annosta syötäviä hedelmiä (4 erilaista + koriste), eli ensin kuoria ne ja leikata pieniksi paloiksi, jossa luovuutta sai toki käyttää. Mutta eheei, ennenkö joku kuvittelee tämän olevan liian helppoa niin hedelmiin ei saa koskea käsin, vaan kuoriminenkin tapahtuu haarukan ja veitsen avulla ja hedelmää leikkuulaudalla pyöritellen. Tämä oli mennyt mulla harjoituksissa jo aika hyvin, niin että aikaakin on jäänyt yli 3-5 minuuttia. Tottakai mukana on aina yllätyksiä ja tällä kertaa piti esimerkiksi käyttää aina koko hedelmä ja jättisuuri omena veikin odotettua kauemmin aikaa, hah! Kerkesin kuitenki ajoissa ja sain palaset aseteltua lautaselle, joten loppu hyvin kaikki hyvin.

Seuraava tehtävä oli yksi mun lemppareista, vaikkakin vähän kyseenalainen tarjoilijan osaamisvaatimuksiin nähden. Valmistimme 5 erillaista canapé-leipästä neljälle asiakkaalle, johon oli aikaa 30 minuuttia. Saimme käyttää tässä tehtävässä muovihanskoja ja tehtävä suoritettiin ikäänkuin takatiloissa, eli asiakkaita ei tässä tarvinnut ottaa huomioon. Käytössä oli niin tummaa kuin valeaa leipää, tomaattia, majoneesia, kinkkua, suolakurkkuja, lohta… Tässä oli kiva käyttää luovuttaa ja leikata kasviksista eri mallisia kuvioita.

Sitten päästäänkin varsinaiseen tehtävään, eli baariin. Ensin valmistelimme baarin välineistön kolmea erilaista drinkkiä varten (2x ravistettava juoma, 1 hämmennettävä ja 1 rakennettava) Jokaiselle saapui siis neljä asiakasta, joille suosittelimme ikäänkuin omaa cocktaillistaa ja otimme tilaukset. Valmistettuamme juomat, tarjoilimme myös pikkusuolaiset juomien kanssa, jotka aimmin teimme. Tehtävässä haettiin myös sosiaalisten taitojen näyttämistä, joten tarjoilun lomassa juttelinkin pöydän luona mun itävaltalaisten asiakkaiden kanssa vaikka mistä. Lisäksi pistetys on raakaa ja esimerkiksi yhdestäkin pisarasta alkoholia tai jäämurskaroiskeesta pöydällä menettää pisteitä.

Toisten valmistaessa juomia puolet valmistivat 4 erillaista drinkkikoristetta. Käytössä oli hedelmiä, kirsikoita, minttua ja muita yrttejä, mausteita… Aikaa oli 30 minuuttia, joka tähän tehtävään olikin aika riittävä. Tehtävä tuntui muuten vähän vieraalta, sillä drinkkikoristeissa olen nimenomaan tottunut niihin yksinkertaisiin, usein pelkkiin kuorista tehtyihin. Tällä kertaa piti ajatella muiden Euroopan maiden tyyliä ja lähteä vähän ”rönsyilemään.” Tehtävä oli kuitenkin kivan erillainen ja ideana aika hauska!

Baarimoduuliin kuului myös erikoiskahvien valmistaminen ja saimmekin tehtäväksi valmistaa 2 Cappuccinoa ja 2 Latte Macchiattoa. Teknillisesti oikein, täysin samanlaisina ja ilman maitohävikkiä. Cappuccinossa arvioitiin myös vaahdon laatua ja on myös tärkeää miettiä missä järjestyksessä neljä kahvia valmistaa.

Lopuksi tunnistimme baarissa 10 yleisimmin käytettyä maustetta ulkonäön perusteella. Tämä tehtävä oli aika helppo, sillä joukossa oli niin kanelia, inkivääriä kuin curryakin, sekä muita ruokamausteita. Päivän lopuksi vielä väkevöityjen viinien tunnistus, joihin heti ensimmäisenä aamulla pääsimme tutustumaan. Day 1 done!

Kuva: Heikki Tuovinen

Day 2 – Bistro Service Taas päästiin aloittamaan päivä alkoholeja nuuhkimalla, tällä kertaa Kirssien muodossa. Yhdistettynä siis liköörejä ja valkoviiniä, josta piti tunnistaa, mikä likööri on missäkin.

Sitten aloitettiin valmistelu serviisiä varten: Kiillotettiin kaikki tarvittavat välineet, lasit ja muut astiat joita tulemme tarvitsemaan tarjoilussa. Tämän kaiken ohessa meidät pyydettiin kahdessa eri ryhmässä valmistamaan erilliselle pöydälle tartarit annetuista raaka-aineista. Tärkeää oli noudattaa tottakai reseptiikkaa, tehdä siistiä työtä hygieenisesti ja näyttää itsevarmalta. Itse kerroin koko ajan mitä tein ja ikäänkuin otin aidan takana olevat katsojat asiakkaikseni, joille selostin tekemistäni.

Kuva: Skills Finland, Nelli Paakkanen

Seuraavaksi päästään tähän kuuluisaan ananakseen, jota harjoittelin vielä edellisenä iltana  meidän hotellihuoneessa. Tässä välissä alustavan tehtävän mukaan meidän olis pitänyt tehdä kaksi juustolautasta bistron asiakkaille, mutta se vaihtui kokonaisen ananaksen leikkaamiseen spiraalin muotoon. Kertaamisen vuoksi se palautuikin nopeasti mieleen ja nappasinkin siitä täysiä pisteitä!

”Olo helpottui samantien kun alkoi jäsentelemään paperille vain ensimmäisen päivän tehtäviä ja muisti sen, että edetään päivä ja tehtävä kerrallaan.”

Suurimmat pisteet oli jaossa siis itse bistrotarjoilussa, jossa yhteensä 5 asiakasta tuli syömään rentoon bistroon, kukin kaksi ruokalajia. Tehtävässä tarjoilijalta odotettiin hyviä myyntitaitoja, ripeyttä, tuotetuntemusta, sekä sulavaa työskentelyä kahden pöydän välillä. Bistron haastavuutena on se, että vaikka se on rentoa ja oma persoona saa näkyä todella paljon, on silti pysyttävä tiettyjen säädösten sisällä, mutta luotava selkeä ero fine dining-tarjoiluun. Nautin todella paljon tehtävästä ja mulla oli huikeita keskusteluita taas mun asiakkaiden kanssa!

Päivän lopuksi pääsimme palaamaan vielä baarin puolelle, sillä meidän piti valmistaa omat luovat cocktailit syksyteemalla. Sitä enemmän pisteitä sai mitä useampaa paikallista tuotetta juomassaan käytti, sekä tottakai myös makujen balanssilla oli suuri merkitys. Tätä pystyi hyvin harjoittelemaan myös etukäteen, mutta tottakai varmaa tietoa käytettävistä raaka-aineista ei ollut, sekä paikalliset tuotteet olivat myös hieman arvoitus. Mun drinkki muuttuikin vielä tekemisvaiheessa, mutta tärkeää onkin osata välillä turvautua siihen plan B:hen, haha! Mausta tykättiinkin todella paljon ja oli kiva tehdä vähän jotain erillaista!

Lopuksi vielä aamun liköörien tunnistaminen paperille kirjoittaen ja day 2 done!

Kuva: Heikki Tuovinen

Day 3 – Fine Dining Päivän aluksi pääsimme leikkimään floristeja ja näpertämään kukka-asetelmat omaan FD-asiakaspöytäämme. Käytössä oli kolmenlaista kukkaa ja 20 minuutissa, tiettyjen kriteerien mukaan saimme aikaan kukin omanlaisia luomuksia.

Ylläolevassa kuvassa näkyykin hyvin seuraava tehtävä eli buffet-liinoitus apupöydälle. Kolmen liinan pitää peittää koko pöytä, liinan reuna saa olla maasta 1-4 sentin päässä, kulmat pitää olla napakat, eikä ylimääräisiä taitoksia saa näkyä. Tässä oli myös aika-bonus ja lisäpisteitä sai, jos pöytä oli valmis alle vartissa. Tästä nappasin täydet pisteet ja tähän jos johonkin on hyvä hyödyntää sitä täydellisyyden tavoittelua, haha!

Taas juomien tunnistusta luvassa…  Arvioimme värin ja tuoksun perusteella ja tunnistimme 10 erilaista väkevää alkoholia.

Seuraavaksi aloimme killottamaan välineistöä ja kattamaan asiakaspöytää (pyöreä muoto toi siihen lisähaastetta!) Kattamisessa haetaan eroja kilpailijoiden välille siinä, kuinka tarkkaan katetta arvioidaan. Haarukan paikka ei oikeasti saa heittää 3 milliä enempää tai kuinka tarkka näkö tuomarilla sattuukaan olemaan. Siksi kattamistakin on syytä treenata, jotta siitä tulee rutiininomaista ja ripeää.

Kattamisen ohella meidät pyydettiin kahdessa ryhmässä tekemään alkuruuan kalalautaset, sekä dekantoimaan pääruuan punaviini. Meillä oli kolmea erillaista kalaa, osa fileinä ja yksi kokonaisena, joista teimme tietynpainoiset ja tismalleen samanlaiset annokset neljälle asiakkaalle. Lisäksi valmistimme kaloille smetanapohjaisen kastikkeen.

Kuva: Heikki Tuovinen

Aamupäivä pitkine kattausaikoineen ja pikkutehtävineen oli jo aika raskas, etenkin kun kaksi kisapäivää oli jo takana ja viimeiseksi meidän ryhmälle jäi tämä fine dining. Itse tarjoiluprosessikin oli pitkä, sillä siihen lisättiin bistro-päivästä jääneet juustot leikattavaksi.

Asiakkaiden saavuttua otimme takit naulaan, ohjasimme ja istutimme heidät pöytään oikeaan järjestykseen ja siitä se kaikki sitten lähtikin. Alkuun tarjoilimme kuohuviiniä, alkuruuaksi valmistamamme kalalautaset, pääruuaksi leikkasimme ”showpöydällä” ankanrintaa, jonka jälkeen leikkasimme paikallisia juustoja. Jälkiruuaksi asiakkaat saivat palaset näyttävää suklaakakkua ja loppuun tarjoilimme paikallisia avec-juomia. Fine Diningissa on tärkeää tarjoilla tyylikkäästi, osata hyvin tarjoiltavat tuotteet, muistettava paljon yksityiskohtia, kaataa viinit tasakaadoin lasiin ja noudatettava tarkasti etikettisääntöjä.

Asiakkaiden lähdettyä taittelimme vielä kymmenen erillaista servettitaitosta 15 minuutissa. Olin todella tyytväinen omiini ja sainkin vielä pientä bonusta ajankäytöstä!

Alla oleva kuva kertoo täydellisesti viimeisen tehtävän jälkeisistä fiiliksistä. Itkuhan siinä tuli, kun myös day 3 oli DONE!

Avasin tässä postauksessa tarkoituksella vain kisapäivien sisältöä, sillä muuten tästä olisi tullut aivan liian pitkä postaus yhdellä kertaa. Multa on usein kysytty, miten mä näihin kisoihin treenasin, joten toivottavasti tämä postaus avasi asiaa hieman enemmän. Osa kuvista on itse kisatilanteesta, osa taas tukemassa tekstiä treeniajoilta, jotta saisitte vielä enemmän käsitystä ihan tehtäväkohtaisesti. Sanana tarjoilukisat eivät kerro yhtikäsmitään vielä kokonaisuudesta, sillä tässä on niin monta osa-aluetta, johon pitää valmistautua huolella. Kukapa olisi uskonut, että näpertelemme myös pikkusuolaisia baarin asiakkaille! Tämän pelkän ammattiosaamisen lisäksi vähintään yhtä tärkeää on henkinen jaksaminen, jota näinä päivinä koeteltiinkin. Sitä puolta avasinkin enemmän aiemmassa tekstissä, johon päset tästä.

Mahtaako siellä ruudun toisella puolella olla muita innokkaita tulevaisuuden kisaajia? Vastailen ilomielin mieleen tulleisiin kysymyksiin,  ihanaa alkavaa viikkoa! <3

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.