VALIKKO
26.5.2018 00:21

TUNNESKAALAT ELÄMÄN SUOLANA

Mä tajusin tänään taas jotain uutta, mutta sitäkin tärkeämmän ohjeen hyvän elämän kannalta. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus ja tunteet ovat yksi hienoimmista asioista, joita me saadaan kokea. Niille ei saa antaa tietyissä hetkissä liikaa valtaa, mutta niiden avulla me tunnemme ilon, onnellisuuden ja rakkauden kuin myös surun ja ikävän.

Viimeisimmät hautajaiset tämän päiväisten jälkeen olivat neljä vuotta sitten, oman mummoni. Olin 15-vuotias ja koulussa ahertaminen oli silloin ”pahimmillaan.” Vaikka olisi ollut täysin ymmärrettävää heittää kirjat sivuun koeruuhkassa ja antaa tunteiden viedä mennessään kun niiden aika on, mä en tehnyt niin. En ymmärtänyt silloin, että on vahvuutta näyttää olevansa haavoittuvainen ihminen, ihan tavallinen ihminen. Mummoni oli opettajana entisessä peruskoulussani ja sainkin kuulla osanottoja muutamilta vanhemmilta opettajilta koulunkäytävillä. Olihan se opiskelu ja kaverit siellä myös pakokeino siitä kaikesta surusta ja arjen tietysti kuuluu jatkua… rajansa kaikella kuitenkin.

Oli oikeasti hetkiä, kun itku kurkussa luin seuraavan päivän kokeeseen vain koska kiitettävää vähempään en tyydy. Vaikka juuri olisin kuullut nuo kamalat uutiset ja elämään sen surun keskellä kotona, en voinut antaa siimaa yhtään opiskelun suhteen. Pelkäsin, että joudun selittelemään huonompia arvosanojani, mihin yleensä ollaan totuttu.

Niinkuin arvata saattaa, tunteita tuli padottua sisälle ja käsittelin niitä aika paljon yksin. Olen harmitellut sitä, etten ole osannut puhua kokemastani ja nytkin tuntui vasta ensimmäisen kerran siltä, että voin oikeasti kirjoittaa tästä. Toisaalta siinä on myös ollut omat puolensa. Kaiken sen pohdiskelun keskellä on tullut oivallettua sitä sun toista elämästä, omien ajatusten kanssa on päässyt sukeltamaan sinne syvimpiin vesiin ja ne hetket sieltä neljän vuoden takaa juontavat myös tähän päivään ja siihen millainen mä olen nyt.

”Mitä enemmän tunteita kokee laidasta laitaan, sitä merkityksellisempää elämä on.”

Mutta se mitä opin on se, että tunteet on koettava silloin kun elämä niitä tarjoaa. Silloin kun on aika surra, se pitää tehdä. Sitä ei voi siirtää, eikä ole mitään järkeä esittää sillä hetkellä mitään muuta kuin aitoa, kyyneleet poskilla valuvaa ihmistä. Ja kun on aika taas iloita, niin silloin pitää juhlia. Me kaikki myös vanhenemme ja läheiset alkavat olla siinä iässä, ettei heitä pääse enää monen vuoden päästä halaamaan. Tulevaa ei pidä kuitenkaan suotta murehtia jo valmiiksi, vaan elää täysillä ihan joka päivä.

Jokainen tunne on omanlaisensa ja ainakin mun mielestä tuo jotain uutta myös ihmiseen. Vaikka se hassulta kuulostaakin, niin mä arvostan yhtälailla niitä elämän ”huonoimpiakin” hetkiä, sillä niillä yleensä on meille eniten annettavaa. Mä toivon, ettei kukaan jää surun murtamana vellomaan siihen, vaan uskaltaa alkaa elämään omaa elämäänsä ja arvostaa sitä entistä enemmän.

Kuvat ovat hieman ristiriidassa tekstin kanssa, mutta samalla se kertoo myös siitä, miten surunkin hetkellä voi olla onnellinen. Siitä mitä on nyt, mitä on saanut kokea ja mitä on edessä. Elämä on ihmeellistä ja se on tässä ja nyt.

Aurinkoista viikonloppua, nauttikaa näistä päivistä! <3

Kuvat: Vera Manerus

Kommentit

 • Nimetön Veera

  ❤️ Tärkeästä aiheesta oot kirjoittanut! Itse oon kokenut, että kirjottamalla saan ehkä parhaiten tuotua ilmi ajatuksia ja tunteita siten että saan ne sanottua haluamallani tavalla. Ei tarvitse heti kohdata niitä toisten reaktioita, eikä ainakaan unohdu sanoa mitään tärkeää. Hyvää kesää Suvi!! 🙂 <3

   1
  • Suvi

   Kiitos paljon Veera! <3 Tuo on täysin totta! Toisaalta on hyvä, että ilmaisujaan saa hioa tarkasti ja harkita tarkkaan mitä kertoo, mutta joissain tilanteissa liika suunnittelukaan ei ole hyväksi, vaan pitää antaa nimenomaan sen tunteen viedä. Mutta samaa mieltä olen. Varsinkin tuosta, että saa kaiken haluamansa sanottua 🙂

   Samoin sinulle! <3

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.