VALIKKO

VIERASKYNÄ: Korkokengät

VIERASKYNÄ: Korkokengät

Hauskaa päästä vieraskynäilemään! Olen kolmekymppinen nainen, elelen kahden ihanan lapseni kanssa ja seurustelen keskeneräisenä upean ja sopivasti keskeneräisen miehen kanssa, soitan ja laulan, kirjoitan ja haaveilen. Opettelen itseäni uudestaan lapsuuden ja avioliiton jäljiltä ja sitä mielelläni puran sanoiksi, teksteiksi ja runoiksi.

Tein eilen pitkästä aikaa heräteostoksen. Ruskeat nahkakorkkarit -90%. Ei lisättävää.

Vaihdoin ne heti jalkaani ja kävin kahvilassa. Pidin niitä myös tänään heti, kun sain syyn lähteä kotoa. Ja voi, miten nainen olinkaan, vähän ne tosin on vielä kankeat ja ahtaat, mutta kokeneelta kuulostava myyjä ylisti niitä niin, että oli pakko uskoa, ne mukautuu ja elää, suorastaan muuttuu yhdeksi mun jalkojeni kanssa.

Kotiin tullessani, pihalla odotti ex-mies ja lapset. Silloin se iski taas. Minä punertavien hiusteni, korvisten, kesämekkoni ja korkokenkieni kanssa nieleskelin, hengitin sisään ja kävelin sen häpeän aallon läpi. Pääsin ovelle ja sisään, joku sana luultavasti vaihdettiin ennen miehen lähtöä, mutta en muista katsoinko silmiin, mikä oli äänensävy, jotain sanoin nuoremmalle lapselleni, mutta ääni ei ollut minun, eikä olemuskaan. Ovi kiinni ja pari hengenvetoa. Palasin jonnekin kauas, ettäs kehtaan pukeutua näin.

En muista enää kunnolla sitäkään, että käteni olisivat rumat, polvet kömpelön näköiset tai kävelyni vääränlaista.

Kengät pois jalasta ja ovi auki. Laitan ruoan tulemaan, voitte pyöräillä hetken. Tässä minä taas olen.

Vain muutamaa sekuntia aiemmin peilistä katsoi kaunis nainen samassa asussa kuin edellinen. Sitä naista syleili mies, eikä häpeä tai vaatimus käynyt katseissa tai mielessä.

En muista kyllä itsekään kuin hämärästi ne helteiset kesät, kun minulla ei ollut kaapissa yhtään hellemekkoa, enkä osannut niitä enää kaivatakaan. Tai ne juhlat, jolloin työnsin jalkaani ties monettako kertaa mustat balleriinat, koska korkokengät pitivät kuulemma kurjaa kopsetta ja olin niiden kanssa liian pitkä, kun en kai muutenkaan mikään siro ollut. Jakku päällä olin liian tärkeilevän näköinen, neulemekko taas teki minusta muumimamman näköisen. Taisin jo itsekin olla sitä mieltä.

En muista enää kunnolla sitäkään, että käteni olisivat rumat, polvet kömpelön näköiset tai kävelyni vääränlaista.

 VIERASKYNÄ: Korkokengät
Ne vanhat kuoretkin hän on usein nähnyt, varsinkin huonoina hetkenäni ja hiljalleen olemme oppineet, mikä nousee jostain kaukaa, eikä ole varsinaisesti yhteydessä tähän hetkeen.

Se mies, joka tuntee minut nyt ei ole nähnyt minua sellaisena kuin minä ja jotkut muut ovat nähneet. Tuo mies on kiinnostuneempi sisimmästä kuin ulkoisesta, jota sitäkin katselee avoimen arvostavasti. Ne vanhat kuoretkin hän on usein nähnyt, varsinkin huonoina hetkenäni ja hiljalleen olemme oppineet, mikä nousee jostain kaukaa, eikä ole varsinaisesti yhteydessä tähän hetkeen. Olin silloinkin sama nainen, mutta aivan ontto sisältä ja karsittu päältä. Niinkuin pystyyn kuollut puu, joka pysyy säästä riippumatta kuoren ja juurten avulla juuri ja juuri pystyssä. Sillä nehän minulla vain oli, juuret ja kuoret.

Onneksi minun ei tarvitse enää kaikkea muistaakaan. Se hetki, jolloin tuo vanha häpeä hiipii paikalle kestää enää muutamia ohimeneviä sekunteja ja sitten olenkin taas tässä. Tänään kesti vähän kauemmin, mutta yllättävän vähän aikaa silti.

Lähes kuolleen puun elvyttäminen on välillä tuskastuttavan työlästä. Uusien lehtien kasvattaminen ja niiden kauneudesta nauttiminen on toki palkitsevaa ja uuden sisäisen elämän oivallukset on hurjan jännittäviä, mutta molemmat niistä vaatii sen vahvana seisseen kuoren ja juurien kyseenalaistamista, koska nyt ne eivät enää toimi. Se on vaikeaa, ihan valtavan vaikeaa, niiden takiahan minä yhä olen tässä, olen selvinnyt, elän ja voin ostaa korkokengät.

-Miina

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.