VALIKKO
23.11.2016 12:23

Esittelyssä cosplay

Mitä cosplay oikein on?

Cosplay tulee sanasta costume play, joka tarkoittaa suomeksi puku leikkiä. Kärjistettynä tämä harrastus on vahvasti sitä, mitä suomalaiset tekevät vappuna ja naamiaisissa – pukeutuvat hassusti ja pitävät siitä.

 

Cosplayn juuret juontavat Yhdysvaltoihin ja siellä järjestettyihin scifi-tapahtumiin, jossa kävijät pukeutuivat teeman mukaisesti mm. alieneiksi ja tunnettujen elokuvien ja sarjojen hahmoiksi. Cosplayn nykymuoto on kuitenkin rantautunut meille Japanista, jossa cosplay (コスプレ, kosupure) on erittäin suosittu harrastus ja näkyy varsinkin Tokion katukuvassa hyvin vahvana.

 

Varsinkin Suomessa cosplayhin yhdistyy vahvasti erilaiset kädentaidot ja hahmoon eläytyminen. Suomalaisessa cosplayssa arvostetaan itse tekemistä ja yrittämistä enemmän kuin valmiin puvun tilausta nettikaupoista tai ompelijalta. Vaikka omat taidot eivät olisikaan vielä huipputasoa, annetaan myös aloittelijoille tilaa ja arvostusta siitä, että he yrittävät.

 

Hahmot valitaan aina harrastajan omien prioriteettien mukaan. Osa cossaa ainoastaan suosikkihahmojaan. Osa cosplayaa hahmoja, joiden ulkonäkö miellyttää, vaikka hahmosta ei pidettäisikään. Osa cosplayaa hahmoja, joiden puvut ovat helppoja ja nopeita tehdä, vaikka hahmoa tai sarjaa ei välttämättä tunnetakaan. Osa cosplayaa sarjoja, jotka ovat pinnalla, osa taas hakeutuu ryhmäcosplayhin mukaan, jossa moni harrastaja cosplayaa samasta sarjasta eri hahmoja. Osa taas valitsee hahmon, jossa on enemmän haastetta ja uusia tekniikoita. Osa taas heittää noppaa, kysyy hengiltä tai katsoo kaapista vaatteet, joilla saisi jonkun hahmon mahdollisesti tehtyä. Tällaista cosplayaamista kutsutaan piireissä ”kaappicosplayaamiseksi”, jossa hahmon vaatetus on kokonaan tai suurimmaksi osaksi kaivettu valmiina omasta kaapista käyttövaatteista. Minulla tällainen cosplay on ollut Futurama sarjasta hahmo Turanga Leela.

Leelaan muotoilin peruukin, tein silmän, päällystin kengät (=shoecover), tein käsitietokoneen ja päällystin pahvilaatikon. Paita ja housut tulivat valmiina arkivaatteista.

Leelaan muotoilin peruukin, tein silmän, päällystin kengät (=shoecover), tein käsitietokoneen ja päällystin pahvilaatikon. Paita ja housut tulivat valmiina arkivaatteista.

Harrastus on suunnattu kaiken ikäisille ja kokoisille sukupuoleen katsomatta. Harrastajien keski-ikä on nyt kasvanut 2000-luvun harrastajien vanhetessa ja kun keski-ikä aiemmin on ollut n. 14-15, on se nyt siinä 18 ikävuoden kieppeillä. Coneissa nuorin todistettu cossaaja on ollut alle kouluikäinen ja vanhin yli kuusikymmentä.

Sukupuolijakauma on edelleen enemmän kallella naisiin, mutta miescosplayaajia on alkanut ilmestyä skeneen myös positiivista vauhtia. Kun 2000-luvulla saatoit juuri ja juuri bongata coneista sen yhden tai kaksi miescossaajaa, voit nyt helposti nähdä useita kymmeniä.

2010 tehty gender bender cosplay kirjasarjasta Harry Potter hahmona Draco Malfoy

2010 tehty gender bender cosplay kirjasarjasta Harry Potter hahmona Draco Malfoy

Cosplayssa rikotaan myös sukupuoli-identiteettiä, eli miesten ei tarvitse cosplayata mieshahmoja tai naisten naishahmoja. Miehet saavat valita cosplayattaviksi hahmoiksi myös naisia ja naiset miehiä, eikä tätä katsota harrastajien kannalta mitenkään kieroon – päinvastoin. Jos puku ja maskeeraus on hyvin onnistunut, katsotaan näitä ristiin cosplayaavia hyvinkin paljon ylöspäin. Kyseistä cosplaytapaa kutsutaan nimellä gender bender (suom. ’’taivuttaa sukupuolta’’).

 

Moni ajattelee, että cosplayssa riittää, että osaat ommella. Se riittää kyllä monessa puvussa, mutta jos haluat viedä cosplayta eteenpäin, ei pelkkä ompelutaito enää riitäkään. Sinun pitää osata:

 • meikata ja maskeerata
 • värjätä ja painaa kangasta
 • leikata, värjätä ja muotoilla peruukki
 • päällystää, muotoilla ja värjätä kenkiä
 • hioa, muotoilla, virkata, neuloa, maalata, lasipuhaltaa, huuhtoa kultaa, takoa, kirota ja muotoilla rautaa, puuta, muovia, vaneria, styroksia, finfoamia, alumiinia, muotoiluvahaa, savea, kultaa, hopeaa, pronssia, worblaa, wonderflexiä, pvc:tä, nahkaa, lasia…
 • näytellä
 • improvisoida
 • tanssia
 • tuntea historiaa, tekniikoita ja sarjaa
 • poseerata
 • puhua englantia ja mielellään ruotsia
 • plussana vaatturin, nahkurin, suutarin, koruompelijan, sepän, kultasepän, kampaajan, näyttelijän ja maskeerajan koulutukset

 

… eli äärimmäisen moniosaamistaitoinen harrastus.

 

Mitä pidemmälle harrastusta vie, sitä enemmän taitoja tarvitaan – varsinkin, kun tavoitteena on kisaaminen. Ja vielä enemmän, jos tavoitteena ovat arvokisat.

 

Millaista cosplaykisaaminen on?

 

Kisat muuttuvat vuosi vuodelta ja eri tapahtumat (conit) tarjoavat erilaisia kisoja. Conit saavat itse päättää, millaisia kisoja tapahtumiinsa ottavat. Tässä on esiteltynä pari yleisintä kisaformaattia, joita coneissa näkee:

 

Hall cosplay = Kilpailu, johon ei ole ennakkoilmoittautumista. Tapahtuman cosplayvastaava – joka on vastuussa kisoista – valitsee etukäteen muutaman cosplayagentin. Nämä cosplayagentit kiertävät tapahtumapaikalla ennalta sovitun ajan ja valitsevat kisaan mukaan heidän mielestään onnistuneita cosplaypukuja. Kisaan mahdollisesti haluavat henkilöt pyörivät tapahtumapaikalla ja toivovat, että heidät valitaan kisaan mukaan. Kisassa puvulla on aina pääpaino, eikä esitystä ole ollenkaan. Kisaajat saattavat käydä lavalla pyörähtämässä 20-30s ja esittelemässä pukuaan yleisölle. Tuomarit päättävät voittajan tai tehdään yleisöäänestys (ks. kohta catwalk).
Kisassa täytyy olla itse tehty puku.

 

Yksilökisa = Nimensä mukaisesti tässä sarjassa kisataan yksin. On conin päätettävissä, mitä yksilökisassa vaaditaan. Joissakin tapauksissa painotetaan pelkästään pukuun, eikä esitystä ole ollenkaan. Kilpailijat käyvät ehkä lavalla pyörähtämässä ja esittelemässä pukuaan 20-30s. yleisölle. Joissakin kisoissa taas yksilökisassa voi olla mukana esitys, joka vaikuttaa 30-50% kisaajan loppusijoitukseen. Tuomarit päättävät voittajan.

Kisassa täytyy olla itse tehty puku.

 

Pari / ryhmäkisa = Parikisassa nimensä mukaan osallistuu pari ja ryhmäkisaan taas ryhmä. Ryhmäsarjoissa yleensä sallitaan 2-10hlö ryhmät conista riippuen. Ryhmäkisassa voi yksilökisan tavoin olla pääpainotus puvussa ilman esitystä, tai sitten mukana on esitys, joka vaikuttaa 30-50% kisaajien loppusijoitukseen. Kisaajilla täytyy olla kaikilla samasta sarjasta oleva puku – poikkeuksena lähivuosina tuotu uusi formaatti, jossa kisaajilla on saanut olla eri sarjoista olevia pukuja, joilla on ollut yhdistäviä tekijöitä (esim. kaikilla hahmoilla on blondit hiukset). Tuomarit päättävät voittajan.

Kisassa täytyy olla itse tehty puku tai jonkun ryhmäläisen tekemä puku.

 

Esityskisa = Tämä kisamuoto keskittyy lähinnä cosplayesitykseen. Monesti puvulla ei ole tässä kisassa paljonkaan painoarvoa, ainoastaan kinkkisissä tilanteissa, jossa kisaajat ovat tasoissa ja jollakin tavalla täytyy voittaja ratkaista. Joissakin kisoissa puvuilla on hieman painoarvoa, esimerkiksi 30% sijoituksesta. Kisaan saa myös yleensä osallistua yksin tai ryhmän kanssa. Tuomarit päättävät voittajan.

Kisaan voi yleensä osallistua myös ostopuvulla.

 

Catwalk = Pukuja ei tuomaroida, eikä esitystä tehdä. Kisaajat käyvät lavalla esittelemässä pukuaan 20-30s ajan ja lähtevät pois. Kaikissa tapauksissa kisaajia ei arvostella millään tavalla, vaan halukkaat saavat pelkästään esitellä omia pukujaan. Muuten mahdollisia äänestystapoja ovat:

 • huutoäänestys
 • nettiäänestys (kisaajista otetaan kuvat nettiin)
 • lappuäänestys
 • käsi ylös-äänestys
 • katsomossa olevat tuomarit, jotka arvioivat puvun lavakävelyn perusteella

Kisaan voi yleensä osallistua myös ostopuvulla / joissakin tapauksissa katumuotivaatteilla.

 

Gijinka kisa = Eläin / robotti / joku muu ei-ihmishahmo tehdään ihmishahmoon. Esimerkiksi Pokemon hahmoista tehdään ihmisversiot. Tässä kisassa luovuus on pääpainona ja se näkyy puvuissa. Yleensä tässä kisassa ei ole esitysosuutta ollenkaan, vaan kisaajat käyvät lavalla esittelemässä pukunsa yleisölle ja tuomarit päättävät voittajan.

Kisassa täytyy olla itse tehty puku.

 

Haastekilpailu = Haastekisa voi olla mikä tahansa. Haastekisa voi määrittää pukuun käytettävän materiaalin (käyttäkää sanomalehtiä), lähdemateriaalin (ainoastaan Marvel-hahmot) , värin (punaista, paljon punaista) tai minkä tahansa mitä mieleen juolahtaa. Kilpailijat valitsevat hahmonsa haasteen mukaan ja valmistavat puvun. Tässä kisassa ei ole esitystä, vaan puku käydään ainoastaan esittelemässä yleisölle ja tuomarit päättävät voittajan.

Kisassa täytyy olla itse tehty puku.

 

Kisoja on totta kai vielä enemmänkin ja koko ajan tulee lisää. Nämä ovat yleisimmät mitä itse coneissa näen ja mitä mieleen tulee sanasta cosplaykilpailu. Tiivistettynä kisoissa yleensä katsotaan:

 • miten hyvin puku on tehty vastaamaan hahmon ulkonäköä (itsetehty puku siis oltava!)
 • onko materiaalivalinnat tehty oikein (prinsessamekko lakanakankaasta ei ole se näyttävin vaihtoehto)
 • onko proppien väri, koko ja laatu oikeanlainen hahmon proppien kanssa (proppi = asuste, eli aseet, hiuskoristeet, pehmolelut, korut yms. menevät tähän kategoriaan)
 • onko esitys sarjauskollinen
 • onko esityksessä käytetty musiikki / taustavideo sarjauskollinen ja jos näitä on muokattu, onko muokkausjälki hyvä (eli ei tule ylimääräisiä tyhjiä taukoja tai äänenvoimakkuuden heittoja)
 • onko esitys sujuvaa (jääkö kisaaja tuijottamaan tyhjyyteen kun unohtaa mitä pitäisi tehdä)

 

Mitä ovat arvokisat?

Arvokisat ovat kisoja,  joissa voittaja lähtee edustamaan Suomea kansainvälisiin kisoihin. Arvokisoihin lasketaan myös vuonna 2015-perustettu Cosplayn SM-kilpailut, jossa kisataan yksilösarjassa sekä ryhmäsarjassa Suomen parhaan cosplayaajan tittelistä.

 

Muita arvokisoja), joihin on mahdollista voittaa paikka edustamaan Suomea ovat:

World Cosplay Summit, WCS

Cosplaykisojen maailmanmestaruuskisat, jotka järjestetään Japanissa. Kisa on parikilpailu ja pääpaino on yhtälailla kilpailijoiden puvuissa kuin esityksessä. Myös kilpailijoiden yleinen olemus, edustuskelpoisuus ja kielitaito arvioidaan tässä kisassa. Hahmot tulee olla Japanilaisista, lisensoiduista lähteistä (eli länsimaalaiset sarjakuvahahmot eivät saa osallistua tähän kisaan).

 

Euro Cosplay Championship, ECC

Cosplaykisojen EM-kisat, joka on yksilökisa. Pääpaino lähinnä puvussa sekä WCS:n tapaan kisaajan yleinen olemus, edustuskelpoisuus ja kielitaito arvioidaan tässä kisassa. Kielitaito on arvokisoissa mukana sen takia, että kisaaja pystyy tapahtumapaikalla kommunikoimaan ja ymmärtämään ohjeet, jotka tulevat aina englanniksi. Tähän kisaan ovat tervetulleita kaikki lisensoiduista lähteistä olevat hahmot.

 

Euro Cosplay Gathering, ECG

Toiset EM-kisat, mutta muistikuvani mukaan hieman suppeampi maaosallistujamäärä kuin ECC:ssä. ECC:n tavoin yksilökisa, jossa pääpaino puvulla ja esityksellä yhtälailla. Kisoissa nähdään yksilö sekä ryhmäkisa. Myös kisaajan edustuskelpoisuus ja kielitaito arvioidaan. Kaikki lisensoiduista lähteistä olevat hahmot ovat tervetulleita.

 

Cosplay World Masters, CWM

Suomen mestaruuden kultamitalisti edustaa Suomea kyseisessä kilpailussa. Arviointi tapahtuu puvun sekä esityksen perusteella. Kaikki lisensoiduista lähteistä olevat hahmot ovat tervetulleita.

 

Nordic Cosplay Championship, NCC

Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, joihin osallistuu jokaisesta kisaavasta maasta kolme cosplayaajaa. Yleensä Suomessa edustajat valitaan kolmesta eri karsinnasta (eli kolmella eri conilla on NCC-kisakarsinta, jolloin sinulla on yhteensä kolme mahdollisuutta voittaa itsellesi kisapaikka, jos jossakin karsinnassa ei tärppääkään) , mutta yhtenä vuonna karsintoja oli vain kaksi, jolloin toisesta valittiin kisaan 1 ja 2 ja toisesta pelkkä 1.

Kisassa pääpaino puvulla ja esityksellä yhtälailla ja kaikki lisensoiduista lähteistä olevat hahmot ovat sallittuja. Tässä kisassa englanninkielien ja ruotsinkielentaito on plussaa (vaikka jälkimmäistä ei kukaan ikinä kysy, kisaajissa tulisi aikamoinen kato, jos ruotsinkieli olisi pakollinen).

 

Tässä kisassa Suomi on pärjännyt toistaiseksi parhaiten, sillä vuonna 2014 Päivi Asikainen Uruhara FC-cosplaysta voitti kyseisen kilpailun ja hänet julistettiin Pohjoismaiden mestariksi.

 

Yleisestikin Suomi on alkanut saamaan jalansijaa ulkomaisissa arvokisoissa, joissa mitalisijojen lisäksi Suomalaiset cosplayaajat ovat olleet yleisön suosikkeja sekä tuomareiden kunniamainintojen (esim. erittäin yksityiskohtaisista yksityiskohdista) saajia.

 

Euro Cosplay Championship 2013 Maija Melanen sai tuomaristolta kunniamaininnan käsityötaidosta.

Cosplay World Masters 2016 Helena Alajärvi voitti pronssia.

European Cosplay Gathering 2016 Maiju Härhönen ja Elina Rimpiläinen voittivat hopeaa joukkuesarjassa.
Nordic Cosplay Championship 2016 Helena Alajärvi voitti kansainvälisen yleisöäänestyksen.

World Cosplay Summit 2016 Ina Dolk ja Jenni Suominen saivat arvostetun Brotherin käsityöpalkinnon parhaasta käsityötaidosta. Voittajat:

 

Suomi on onnistunut myös saamaan itselleen cosplayidolin, joka tunnetaan ulkomailla cosplayskenessä laajalti hänen taiteilijanimellään. Kyseessä on Jyväskyläläinen cosplayaaja Elffi.

 

Miksi sinä harrastat cosplayta?

Minun cosplayharrastukseni alkoi vahingossa vuonna 2004, kun olin lähtenyt parhaan kaverini kanssa osallistumaan Jyväskylässä pidettyyn Harry Potter larppiin. Eksyimme silloin Jyväskylän yliopistolle, jossa järjestettiin tuolloin Finncon/Animecon ja paikka oli täynnä cosplayaajia ja muuten aiheesta kiinnostuneita harrastajia.

 

Kaksi vuotta myöhemmin lähdin Helsinkiin, jossa järjestettiin Animecon. Tuohon aikaan coneja ei ollut hirveän paljon tarjolla Suomessa ja Animecon oli ehdottomasti harrastuspiirin isoin tapahtuma, josta myös ei-harrastajat saivat helpoiten tietoa hankittua. Tuohon tapahtumaan tein äitini avustuksella ensimmäisen cosplayni, joka ei varsinaisesti esittänyt mitään hahmoa. Tein ainoastaan Cyborg 009-sarjasta hahmojen uniformun itselleni.

ekat-cossit

Ensimmäinen oikea cosplaypukuni tuli tehtyä äitini avustuksella vuoden 2008 Bakaconiin, joka järjestettiin Pieksämäellä. Tuolloin pukuni oli Fullmetal Alchemistista (Suomessakin julkaistu mangasarjakuva) mekaanikko Winry.

 

Siitä cosplayharrastukseni alkoi ja on jatkunut aina tähän päivään saakka. Olen coneissa tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut paljon uusia tuttavuuksia. Parista heistä on tullut minulle hyvinkin läheisiä ystäviä ja olen tästä hyvin kiitollinen. Olen myös oppinut erilaisia tekniikoita ja saanut lisää itsevarmuutta. Ja totta kai – olen kehittynyt puvun tekijänä.

Ruotsin Närconissa 2014 kilpailimme ystäväni Yukiharan kanssa parisarjassa hahmoilla Airi (vas. Yukihara) ja Sigui sarjasta Queen's Blade.

Ruotsin Närconissa 2014 kilpailimme ystäväni Yukiharan kanssa parisarjassa hahmoilla Airi (vas. Yukihara) ja Sigui sarjasta Queen’s Blade.  © David Johansson

Olen itse kisannut niin yksilökisoissa, ryhmä/parikisoissa, hallcosplayssa kuin arvokisoissakin (SM-kisat tänä vuonna ja NCC-karsinta 2015). Olen käynyt myös Saksassa Chiisai-conissa kisaamassa, jossa voisin itse tehdyllä puvulla. Chiisain kisoissa kisaan sai osallistua myös valmispuvuilla, mutta tuomarit arvostivat minun itsetehtyä (ja hieman tarkempaa kuin hakaneuloilla ja teipillä koossa pysyvää) cosplaypukua, jotta voitin kyseisen kisan. Tämä kisa itse asiassa yltää yhtiin omiin suosikkeihini, sillä vaikka minua pelotti ja jännitti kiivetä kisalavalle, jossa en ymmärtänyt juonnosta yhtään mitään (saksaksi kun tuli), niin jonottaminen ja muut cosplayaajat olivat mukavia ja he juttelivat minulle hyvinkin paljon. Suomessa monet kisaajat ovat aika sisäänpäin suuntautuneita ja pysyvät omissa oloissaan, elleivät muut kisaajat ole jo ennestään tuttuja. Olen saanut pari kertaa hyvinkin äkäisiä ja hölmistyneitä mulkaisuja, kun olen yrittänyt jutella muille kisaajille sinä aikana, kun he meditoivat itseään kisakondikseen.

Tämäkin on totta kai kisaajakohtaista. Itse olen hermostujatyyppi, eli en saada edes tajuta, että joku puhuu minulle.

Muutama cosplay vuosien varrelta

Muutama cosplay vuosien varrelta

Minulla cosplayinto on alkanut selkeästi laantua ja teen pukuja yleensä enää kerran vuodessa. Tänä vuonna tein itselleni tasan yhden cosplaypuvun Cosplayn SM-kisoihin ja yhden työkaverini pikkusiskolle Animeconiin, joka pidettiin Jyväskylän Paviljongissa. Olen keskittynyt nyt enemmän olemaan mukava järjestämässä erilaisia tapahtumia: mm. Jyväskylän Foorumilla kaksi kertaa nähty Katsudocon oli allekirjoittaneen aiheuttamaa ja vuonna 2015 Veturitalleilla järjestetty Kosucon oli myös allekirjoittaneen aikaansaannosta.

SM kisojen kisapuku, Fire Investigator Nanase Takamine

SM kisojen kisapuku, Fire Investigator Nanase Takamine

En ole kuitenkaan cosplayta vielä jättämässä, minulla on nyt muutamakin suunnitelma, joista meinaan ainakin yhden toteuttaa vuodelle 2017. Kirjoittelen siitä sitten tännekin, mikä tuo puku tulee olemaan.

*muokattu 25.11.2016

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Wow sä olet kyllä aivan cosplayn ammattilainen. Hyvin kirjoitettu ja sovitettu blogi!

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.