VALIKKO
6.1.2016 20:24

Kultajyviä ja onnellista tulevaisuutta

 

Teen Karille pizzaa. Siihen tulee nyt rapea pohja. Käytän taikinan tekoon aikaa yli 20 tuntia, koska taikina on kaiken perusta, siitä kaikki lähtee, sanovat pizzagurut.

pizza multa

Kasvun ihme.

Tai oikeastaan kaikki alkaa siitä jyvästä, joka toiveikkaana asettuu multaan. Jyvään on ohjelmoitu lisääntymisen geeni ja sille on annettu juuri sopivasti proteiinia juurtumisvaiheen hoitamista varten. Lopun energian se osaa ottaa itse maasta, vedestä ja auringosta ja alkaa kasvaa ja lisääntyä.

pizza speltti

Speltti on alkuvehnää.

Tätä prosessia ihminen alkoi yli kymmenen tuhatta vuotta sitten ihmetellä. Ihmeet syntyvät ihmettelystä. Jos ihminen-sanan alkuperä on ihme, suomalaisten itsetunto on ollut aikoinaan kohdallaan. Tai voi olla että ihminen-sanan alkuperä ei ollut ihme vaan ihana, jos naisihmiset antoivat ihmiselle nimen. Ihminen on ihana ja ihmeellinen, kun se naisesta syntyy.

Kaiken alku

Joka tapauksessa silloin kymmenentuhatta vuotta sitten kävi niin, että ihminen mukautti oman elämänsä jyvän elämän systeemiin, alkoi kasvattaa viljaa ja syntyi ensimmäinen kulttuuri. Siinä kulttuurissa vallitsi maalaisjärki, joka perustuu jyvän logiikkaan, eletään samaan tahtiin kasvun kanssa.

Saaliista ei tarvitse tapella, koska sitä voi kasvattaa joka vuosi lisää, kun raivaa lisää peltoa ja on ahkera. Eletään niukasti ja jaetaan sitä, minkä kasvu antaa. Agrikulttuurista kehittyi sitten vähitellen maalaissivistys, luku- ja kirjoitustaito, jonka rinnalle edelleen kehittyivät kaupunkiyhteiskunnat ja -sivistykset, ja niin edespäin, mutta samalla hyvällä jyvälogiikalla.

pizza mustikka

Mustikkapizzaa jaetaan ahkerille poimijoille.

Kaiken jakaminen

Ja sitten sivistystarinassamme alkoi hiiviskellä roistoja. Niitä liikkuu aina siellä, missä on jakamista. Roistot ovat myös ihania ihmisiä, niillä on hyvä mielikuvitus ja ne ovat usein älykkäitä. Primitiiviset roistot ajattelivat aikoinaan, että niukkuus on tylsää, koska jyvästä voi saada enemmän, kuin mitä siinä oikeasti on. Jyvällä voi pelata, peli on mielenkiintoista ja voittaminen on hienoa. Jos hävitään, voitto ratkaistaan helposti voimalla. Roistot järkeilivät, että toiset ihmiset tarvitsevat vähemmän jyviä kuin toiset, toiset taas voivat saada enemmän, koska ovat vahvempia ja älykkäämpiä.

Roistot alkoivat manipuloida, eli keksiä tarinoita ja he saivat ihmiset uskomaan juttujaan, he muuttivat pyhän kullan viljan vaihdon välineeksi ja antoivat asioille uusia nimiä. Jumalan ruumiinkin ne sanoivat voivansa muuttaa leiväksi. Joskus jyvät jemmattiin niin, ettei uutta satoa saatu kylvettyä. Silloin ihmeellisiä ihmisiä kuoli nälkään, mutta siemenviljan markkinahinta seuraavana keväänä oli erinomainen. Jyvistä pantiin olutta ja taivas laskeutui hetkeksi maan päälle. Mutta jyvä pysyi silti jyvänä.

pizza ping choice

Pizzaan voi laittaa täytteeksi vaikka mitä.

Kaiken loppu

Kului tuhansia vuosia. Nyt ihmeelliset ihmiset ja jyvätkin on manipuloitu. Suurin osa ihmisistä on vailla syötävää, mutta viidesosa porukasta on manipuloitu vain syömään, juomaan ja kuluttamaan.

Se tarkoittaa, että leipätehdasta ei ole rakennettu tuottamaan leipää, vaan voittoa ja  voiton sivutuotteena se tuottaa automaattisesti aina maksimimäärän brändättyä leipää päivittäin. Koska kysyntää ei aina ole niin suurelle määrälle leipää joka päivä, hävikkiä kutsutaan biojätteeksi ja ylimääräisistä leivistä ja niiden pakkauksista valmistetaan etanolia autojen polttoaineeksi. Polttoaineella pääsee pöristelemään pois todellisuudesta. Ihmeellinen ihminen on muuttunut kuluttajaksi ja hän on markkinakohderyhmänsä kansalainen.

durum ja täysjyva

Tein pizzapohjan taikinanjämistä tiikerileipää. Durumvehnää ja Kyläuotilan luomutäysjyväviljaa Aurasta.

Kohtalon arpa

Kaikki menisi muuten koko ajan lujaa ja hyvin, mutta leipää ei enää riitä. Viidesosa ei voi ahmia nyt samalla kertaa kaikkea ja heittää liikoja hukkaan.Sato tarvitsee kasvaakseen satokauden. Sadosta on kiinni kaikkien kohtalo.

Suomenkielen ja suomalaisten viisaus tulee esiin sanojen alkuperässä eli etymologiassa: Kohtalo suomenkielessä tarkoittaa ”sitä kohtaa joka kullekin kuuluu”. Kohtalosta johdetaan myös sana ”kohtuus”.

Kohtuullinen pizza

Tarjoan siis pizzaa, tällä kertaa en osta sitä kuuden euron mallia, vaan leivon itse. Ostan durumvehnää, jonka alkuperää ei ilmoiteta, mutta Myllyn Paras on jauhon pussittanut. Sen tiedän, että durumia eli lasivehnää alettiin syödä Roomassa jo yli 2000 vuotta sitten, kun Apenniinien niemeltä saatava vilja ei riittänyt kansalaisille ja uutta viljaa alettiin tuoda Karthagosta (Tunisiasta) Roomaan. Siitä alkoi pizzan ja pastan kehitys ja se tulee jatkumaan viimeiseen jauhokiloon saakka. Euroopan Unionin kansalaisena minulla on toistaiseksi varaa valita kaikkien maailman viljojen seasta sopivin jauho. Onkohan tämä kestävää ja kohtuullista?
pizza karimakihyppy2

Mäkihyppytäyte

Näinä aikoina Karille riittää se rapea pohja, jonka saan aikaiseksi ja täytteeksi mäkihyppykilpailun ensimmäinen kierros.

Voittaako historia vai tulevaisuus? Historia on mennyttä, tuleva ihminen osaa tehdä eettistä pizzaa.  Jonna Tervomaan ihana laulu: https://www.youtube.com/watch?v=NU0gVUVI6v0

Lisätietoa pizzoista ja juomista:

Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski, Kimmo Kivilahti: Pizze. Otava. 2015

Tom Standage: Kuusi lasillista historiaa. (A Historyof World in 6 Glasses) suom. Jaana Iso-Markku. Edita 2006.

Blogin kuvat: Ullis Rouhiainen

Otsikkokuva: Down

Kommentit

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.