VALIKKO
31.1.2017 12:40

KAIKKI EI OLE KAUNIITA

Katoin joskus Papananaaman vloggauksen ”Jokainen ei ole kaunis” Youtubesta ja tää pätkä ei ois voinu paremmin kiteyttää mun ajatuksia aiheesta. Mulla nousee joka kerta karvat pystyyn, kun ”kaikki on kauniita” -pakkoajatusta yritetään tuputtaa ihmisille. Papananaaman sanoin: ”Se on vale. Periaatteessa kaikki näkee sen, mutta sitä ei jostain syystä saa sanoa ääneen”. 

Kyllä, kauneus on hyvin pitkälti katsojan silmässä, mutta let’s face it: tällä maapallolla on ihmisiä, jotka on suurimman osan mielestä hyvännäköisiä ja sitten on niitä, jotka ei ole. Yhtälailla kun joku on fiksu niin joku toinen ei ehkä ole. Loogista älyykkyyttä pystytään ehkä helpommin mittaamaan kun ulkonäköä, mutta ymmärrätte pointin. Toki älykkyyden muotoja on monia muitakin, mutta looginen älykkyys on se, jota universaalisti arvostetaan ehkä eniten.

Yhtä huvittavaa olis siis mun mielestä hokee ihmisille, että jokanen meistä on älykäs. Kun ei vaan ole, eikä se maailma kaadu siihen. Kukaan ei viljele samanlaisia yleistyksiä luonteesta tai ihmisen kyvyistä, niin miks sitten ulkonäöstä? ”Kaikilla on tilannetajua” tai ”kaikki ihmiset on hauskoja” ei nyt oikein vaan päde. Vai ootko joskus kuullu jonkun sanoneen noin? Nääkin on sellasia juttuja, jotka riippuu katsojasta. Mutta, on universaaleja ihmisperseitä ja universaalisti hauskoja ihmisiä, esimerkiks suosittuja stand up -koomikoita.

Joku vois äkkiseltään ajatella että mä oon kauhee ihminen, mutta mun mielestä se kertoo vaan ja tasan siitä kuinka yliarvostettu ominaisuus ulkonäkö on. Jos joku väittää, että jokainen ihminen on fyysisesti yhtä kaunis, niin no.. uskottelee itelleen muuta tai valehtelee. Tai sit sen pitäis hakee Äiti Amman virkaa vai kuka se pyhimys oli kuka aina halaili kaikkia. Mulla on sellanen fiilis, että ihmiset ottaa tän yhtä kauhulla vastaan, kun Harry Potterissa joku sanoo ääneen Voldemort. ”:OOOOO”, sama ilme molemmissa. Koko aihe tuntuu tabulta, vaikkei siinä pitäis olla mitään ihmeellistä.

Se juttu mitä yritän sanoo on se, että on ihan ok olla ruma. Tai ainaki sen pitäis olla. Tää ulkonäkökeskeinen yhteiskunta vaan antaa välissä olettaa että ulkonäkö olis yks tärkeimmistä valttikorteista, josta tää ”kaikki on kauniita” -pakkolässytyskin kaiketi juontaa juurensa. Miks kauneus olis niin tärkee ominaisuus, että pitäis harjottaa jotain massavalehtelua asian suhteen? On ihan hemmetisti muitakin asioita kun kauneus. Joku on hauska, joku empaattinen, joku kekseliäs. Joku osaa koodata tai kokata. Kyllä tässä yhteiskunnassa pärjää ja pariutuu niillä muillakin ominaisuuksilla. Mun mielestä ton mantran toistelu saattaa omalta osaltaan vaan lisätä entisestään ihmisten ulkonäköpaineita, koska moni tiedostaa saaneensa ne huonommat osumat siellä geenilotossa. Ikään kun olis katastrofi, jos et nyt sattuis oleen hyvännäkönen.

Kaikki ei todellakaan ole kauniita, mutta lähes kaikilta löytyy vähintään yhtä hyviä ominaisuuksia. Voitaisko siis pliis arvostaa ja rehellisesti hyväksyä ihmiset sellaisina kun ne on, ilman turhaa bullshittiä?

 (Tän postauksen kirjottamisen jälkeen löysin tän (click!) Huffington Postin artikkelin. Palkkaiskohan noi mut kolumnistiks?)

Kommentit

 • Aisu

  Se sanonnan pointti ei taida olla väittää, että jokainen ois fyysisesti kaunis (eli oikeastaan symmetrinen – vaikka kulttuuri vaikuttaa paljon siihen, mikä koetaan kauniina, universaalisti ihminen lajina arvostaa symmetrisiä kasvonpiirteitä) vaan että kaikissa on JOTAIN kaunista 😀 Mutta kyllä toi kauneus turhan yliarvostettu piirre on.

  Ja tervetuloa vaan kasvatustieteiden pariin. Siellä mantra ”jokainen on fiksu” on ihan yleisesti käytössä ja sitä yritetään iskostaa erityisesti luokanopettajiin, että ne tajuaisi jokaisen lapsen kehityskelpoisuuden ja erityislaatuisuuden 🙂

   0
  • Anette

   En ajatellu itekään, että sanonnalla tarkotettaisiin sitä että kaikki olis käytännössä identtisesti kauneusihanteeseen muottiin sopivia. Mä ymmärrän sen vahvasti niin, että jokaisessa on fyysisesti jotain kaunista. Tän takia en ymmärrä sitä, miksi pitää väenvängällä etsiä edes se yksi pieni kaunis fyysinen hippunen jokaisesta. Tää on niin vahva ja melko surullinenkin indikaattori sille, miten korkealle ulkonäköä arvostetaan. Kaikilla kun ei nyt vaan satu olemaan edes sitä yhtä kaunista ulkoista ominaisuutta. On hassua miten ominaisuutta, jolle nyt ei määräänsä enempää voi, pidetään niin arvokkaana. Mun vahvin arvaus on, että sillä on jotain tekemistä evoluution kanssa. Hyvännäköisyys korreloi monesti terveyden kanssa. Se siis viestisi kumppaniehdokkaille, kenen kanssa olisi mahdollista lisääntyä ja saada terveitä jälkeläisiä. Toki nykyään on niin paljon apuja, joilla muokata itseään, että se vähän sekoittaa.

   Ja joo, tota mietin itekin miten nyt puhun siitä fiksuudesta. ÄO:ta on helppo mitata ja siinä kohdin on faktaa, ettei kaikki ole samalla viivalla. Toki on totta että aikalailla kaikilla on se joku osa-alue, jossa on älykkäämpi kun moni muu. Montaa aluetta pystyy myös tiettyyn pisteeseen asti kehittämään. Eri asia miten niitä muita osaamisalueita arvotetaan yhteiskunnassa. Nää älykkyyden osa-alueet ulottautuu myös niin laajalle skaalalle, että päätin mainita vaan tosta loogisesta päättelykyvystä. Ehkä tekstistä sai sen kuvan, että tarkotin myös muita älykkyyden osa-alueita, se ei ollut tarkotus. 😀 Anyways, kiitos sulle kommentista!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.