VALIKKO

#vainanettejutut

10.3.2017 19:12

KUN SE EI VAAN OO SUN PÄÄTÖS

Tää on aihe josta oon halunnu kirjottaa jo hyvin pitkään. Kuten oon aiemminkin maininnu, niin oon vähentäny huomattavasti eläinperästen tuotteiden käyttämistä ja oon ilonen että moni muukin tekee nykyään niin. Kuitenkin, eläintuotteiden käyttö mielletään yleisesti yksilön omaks henkilökohtaseks valinnaks. Mun mielestä se ei missään tapauksessa ole niin. Se, käyttääkö oransseja vaatteita vai ei on jokasen henkilökohtanen valinta. Se, meneekö amikseen, lukioon vai meneekö ollenkaan on jokasen henkilökohtanen valinta. Se, mitä musiikkia kuuntelee on jokasen henkilökohtanen valinta. Eläinten oikeuksien polkemisen ei pitäis olla kenenkään omassa päätösvallassa.

Sä voit tehä tässä maailmassa IHAN mitä sua huvittaa, kunhan se ei vahingoita muita. Jokanen tietää, että eläimet on tuntevia olentoja ja ykskään joka syntyis seuraavassa elämässään lehmäks, siaks tai mikskä ikinä, ei varmaan haluis samoihin tuotanto-olosuhteisiin kun mitkä nyt vallitsee. Aika vaikee mennä jakeleen totuuksia tästä elämästä mikä on oikein ja mikä väärin, mutta tällä maapallolla on kuitenkin melko yhtenäinen ja vahva käsitys moraalista ja ihan syystä. Sä et vaan kiduta tai tapa toista ihmistä. Jostain syystä tätä ei sovelleta käytännössä eläimiin. Miksi? Kuinka moni pystyis oikeesti seuraan paikanpäällä vierestä kun eläimet kituu ja monesti myös päättää elämänsä hyvin kivuliaasti tuotantolaitoksissa. Tuokaa mulle oikeesti yks ihminen joka sanoo päin naamaa, et niin sen kuuluukin olla eikä tunnu missään. En usko että sillä ihmisellä on kaikki kunnossa.

Sain itse kuuluisan Esther The Wonder Pigin omistajilta luvan käyttää heidän kuviaan tässä postauksessa. Estherin tarina on niin ihana! Siitä voi lukee lisää heidän nettisivuilta, Facebook-sivuilta (yli miljoona tykkäystä!) tai julkaistusta kirjasta: Changing The World One Heart At A Time (2016).

Mistä sitten johtuu raivostuminen asiasta mainittaessa ja eläinten oikeuksien (esimerkiks vegaanien) yläpuolella leijuva tietty stigma? Mä luulen että se on omatunto. Ihmiset tietää että tekee väärin muttei halua kohdata totuutta ja kuunnella läksytystä asiasta. Helppo keino on vaan raivota, vedota ”ärsyttäviin tuputtaviin hippeihin”, ”jokaisen omiin valintoihin” ja jatkaa samaa rataa. Tietty asian voi tuoda esille eri tavoin, mutta mun havaintojen mukaan siitä ei saa sanallakaan mainita. On mielen kannalta huomattavasti houkuttelevampaa sulkee asia pois ajatuksista, kun oikeesti kohdata se. Sulla, mulla, eikä kellään muullakaan oo kuitenkaan oikeutta päättää minkään tai kenenkään toisen elämästä. Ei vaan ole. Hyvin huvittavia on myös nää kuuluisat kaksoisstandardit. Koiria tai kissoja ei sais missään tapauksessa syödä, mutta niitä possuja saa mättää ihan niin paljon kun huvittaa. Kertokaa mulle mikä logiikka? Niin, kun ei siinä ole. Onko koirien oikeuksia puolustavatkin likasia hippejä?

Tiesitkö muuten että esimerkiks siat on älykkyydeltään koirien tasolla? Uusimpien tutkimuksien mukaan jopa sen yläpuolella. ”On myös viitteitä siitä, että sika pystyy jossain määrin hahmottamaan aikaa. Tsekkiläisen Prahan tuotantoeläintutkimuslaitoksen kokeessa siat ruokittiin pienessä karsinassa, josta ne päästettiin pois joko puolen tunnin tai kahden tunnin kuluttua. Karsinan ovessa oli kuvio, joka kertoi, oliko tällä kertaa tulossa pitkä vai lyhyt vankeusaika. Kun siat sitten saivat valita kahdesta karsinasta, joiden välillä ei ollut muuta eroa kuin kuvio, lähes kaikki valitsivat sen, jonka kuvio lupasi lyhyempää vankeutta.” Mutta tälläkään ei sinänsä oo merkitystä – kivun ja tuskan tunteminen kun ei oo kiinni älykkyysosamäärästä.

kuvat: Esther The Wonder Pig

 Ihminen on ainoo laji tällä maapallolla joka kykenee tekemään moraalisia päätöksiä. No mitä me tehdään? Mässäillään sitä bigmäkkiä ja rahkaa kaksin käsin kun viimestä päivää, ihan vaan oman mukavuudenhalun vuoks. Parasta kuitenkin on että ihminen pärjäis loistavasti ilman eläinkunnan tuotteita. Oltais itseasiassa hyvinkin paljon terveempiä. Toki vegaaniudenkin voi heittää sille sipsikalja -linjalle, mutta kuitenkin. Mä uskon muutenkin siihen että ihminen on luotu kasvissyöjäks. Sinänsä silläkään ei oo nykymaailmassa mitään väliä, koska vegaaninen ruokavalio on hyvin helposti saavutettavissa kunhan vaan vähän viitsis. Ja siis tarviiko mun edes mainita tähän loppuun sitä miten paljon lihansyönti kuormittaa tätä maapalloo? On hassua miten moni on huolissaan asiasta kuitenkin niin, ettei liikuta pikkurilliäkään asian suhteen. Mun mielestä valitusoikeus katoo sillon kun et oo valmis tekeen asian eteen mitään.

Niinkun tossa sanoinkin, kyllä, käytän edelleen jossain vähenevässä määrin eläinkunnan tuotteita. Mutta tietteks mitä haen takaa? Ensimmäinen askel ois ihan oikeesti tiedostaa se mitä aiheuttaa ympärilleen. Mä myönnän sen että oon heikko enkä oo pystyny vielä täysin vegaaniks. Se on ihan ja täysin pelkkää omaa laiskuutta ja itsekkyyttä. Mä en tarvii sitä pekonia etkä sä tarvii sitä minkkiturkkia. Do what is right, not what is easy. Normaalisti pahottelisin kilometripostausta mutta mun mielestä tää on aihe jonka puolesta ei tarvii pyydellä anteeks.

PEACE AND LOVE! 

ANSBA

lähteet:

sikatieto.fi

estherthewonderpig.com

PS. Oon päivittelemässä Stoorin Instagram Storya perjantaina 17.3., olkaahan kuulolla! 

Kommentit

 • Kuppilan täti

  Tulenpa tunkemaan lusikkani tähänkin soppaan. Itse kun olen valinnut hieman maltillisemman linjan. Mutta usein mietin, että jos kaikki yhtäkkiä tekisivät samoin, niin ehkä maailma olisi paljon parempi paikka?

  Tykkään kasvisruoista, teen täysin vegaanisiakin ruokia niin töissä kuin kotonakin. Olen kuitenkin sekasyöjä. Mutta jo aika monta vuotta sitten päätin, että pyrin ostamaan eläinperäiset tuotteet mahdollisimman pitkälti lähi- ja luomuversioina kotiin (ja töihinkin, jos ei nouse hinnassa seinä vastaan). Ja toimii! Ovat nimittäin vaikeammin saatavilla ja sen verran kalliimpiakin, että kulutus on pienentynyt murto-osaan aiemmasta! 🙂

  En tykkää mustavalkoisesta lihansyöjät vs. vegaanit -asetelmasta. Toivoisin, että tässäkin asiassa ihmiset näkisivät harmaan eri sävyt ja ryhtyisivät kompromisseihin, sillä joka toinenkin liha-ateria vaihdettuna kasvisruokaan olisi iso juttu ihmisten hyvinvoinnille ja maapallolle. Aikuinen, terve ihminen kun ei todellakaan tarvitse pihviä joka päivä voidakseen hyvin.

  P.s. Esther on kyllä mainio!

   0
  • Anette

   Kiitos kommentista! 🙂 Pyrin yleensä välttään täysin mustavalkoista ajattelua mutta eettisissä asioissa se vaan on mun mielestä monesti kohdallaan. Oon samaa mieltä että kompromissitkin on toki aina huomattavasti parempia vaihtoehtoja, muttei ne siltikään tee jäljelle jäävistä tavoista sen hyväksyttävämpiä. Ja jep, Estheristä ei voi olla tykkäämättä. 😀

    0
   • Kuppilan täti

    No pointtini ei tokikaan ole se, että luopuisi omista periaatteistaan tai vakaumuksestaan. Ja vaikkei itse hyväksyisi jotain asiaa, niin koittaisi välttää sitä iänikuista juupas-eipäs-vänkäämistä, joka on liian usein ihmisten tapa keskustella tästä(kin) asiasta. Siinä saadaan vaan kaikki osapuolet kaivautumaan syvemmälle omiin poteroihinsa ja itse asia ei edisty mihinkään. Samaa mieltä kun ei tarvitse olla, jotta voi keskustella asiallisesti.

    Noh, menen tästä katselemaan kuvia Estheristä, niin menee taas pari päivää ettei tee pekonia mieli 😉

     0
    • Anette

     Miten keskustelusta tulee automaattisesti juupas-eipäs -väittely jos ihmiset ovat eri mieltä? Meni hieman ohi tämä asettelusi, toki joissain tapauksissa tämä pätee.

     Kuten mainitsin, lähestulkoon kaikille on selvää ettei mielivaltainen eläinten riistäminen ole oikein. Jokainen parannus on kotiinpäin, mutta eihän se silti luonnollisesti poista koko ongelmaa. Vaikka esimerkiksi kiusaamista saataisiin vähennettyä, ei se silti tarkoita ettei ongelmaa olisi olemassa ja sen täysi poistaminen ei olisi se mihin tulisi pyrkiä. Väheneminen on hyvä juttu, mutta keskelle jämähtäminen ei poista ongelmaa. Kuvittelisin tämän olevan melko kiistatonta. Miksi kukaan edes lähtisi alunperinkään vähentämään ongelman laajuutta, ellei tiedostaisi sen alunperinkään olevan ongelma? Moni tarvitsee herättelyä jatkaakseen, oma mukavuus tulee äkisti vastaan.

     Eettisissä asioissa en siis näe logiikkaa tehdä vähän hyvää jämähtäen siihen hyväksyen samalla loput huonot, mustavalkoisuus on siis toisinaan tarpeellista.

      0
     • Kuppilan täti

      Ihan yleisellä tasolla tarkoitin, en sinulle henkilökohtaisesti. Siis että liian usein tästä aiheesta keskusteltaessa se menee siihen turhauttavaan juupas-eipäs-osastoon. Näen siis erittäin positiivisena juuri sinun kommentointisi tason 🙂 Joka ei selkeästikään välittynyt omasta kommentistani.

      Kompromissien tekeminen ja vastaan tuleminen ei minusta tarkoita samaa kuin jämähtäminen. Enemmänkin yritän itse muistuttaa siitä, että muutokset on joillekin helpompi hyväksyä vähän kerrallaan. Ja kyllähän myös kasviperäisten vaihtoehtojen taso kasvaa aika hurjaa vauhtia.

      Mutta summa summarum, ymmärrän oikein hyvin pointtisi. Ja hyvä, että kirjoitit. Ehkä taas joku alkaa hitaasti, mutta varmasti kyseenalaistaa omia valintojaan sen vuoksi.

       0
     • Anette

      Saatan itsekkin triggeröityessäni ymmärtää väärin kuten huomaa, kiitos selvennyksestä. 😀 Ja kyllä, toivotaan niin. 🙂

       0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.