VALIKKO

#vainanettejutut

2.8.2016 16:01

MITEN MUOVASIN EHRMANN-MUIKKELISTA ITUHIPIN

Katso hirveän surullisia lehmävideoita. Itke. Suutu. Aloita saarnaus.

Mun ravintotietosuus on kasvanu tässä vuoden sisällä valehtelematta enemmän kun kaikkina aiempina vuosina yhteensä. Vähän mietityttää miten ravinneköyhää ja muka-terveellistä ruokaa on vedelly vielä hetki sitten, mutta onneks tein tän ruokavalioremontin kakskymppisenä enkä eläkepäivillä. Vaikkei somessa hirveesti hyviä puolia ole, niin yks on kuitenkin se että informaatio leviää ihan älyttömän nopeesti. Mistä vielä kymmenen vuotta sitte olisin saanu infoo yhtä tehokkaasti? Googlesta jos tajuaa alottaa kyseenalaistaan ja ettiin ilman, että sitä vastapuolen artikkelien muodossa nenän eteen työnnetään. Mä en myöskään lue niin paljon lehtiä että oisin ilman somee pysyny perillä paljon mistään. 😀 Facebookissa iskee useempi mielenkiintonen artikkeli päivittäin päin pläsiä ja nykyään kun on jonkunnäköset hatarat pohjatiedot, on helpompi alkaa ymmärtää kokonaisuuksia ja jopa vähän hifisteleen ravinnolla. Paljon on silti vielä opittavaa ja eri ruokien ja lisäravinteiden terveellisyyden juupas-eipäs -väittelyt laittaa välillä pään ihan sekasin, mutta eiköhän tää tästä! Jos joku on kuitenkin vahvasti konkretisoitunu niin se, että ihminen todellakin on psykofyysinen kokonaisuus. Tähtäimenä on siis terveellisen ruokavalion ohella kokonaisvaltanen hyvä olo.

ituhippi1

Pari vuotta taaksepäin mun ruokaympyrä koostu käytännössä kanasta, jauhelihasta, leivästä, rasvattomasta maidosta ja rasvattomasta maitorahkasta. Nyt en ees muista koska oisin viimeks juonu maitoo tai avannu Ehrmannin. Nykyään aamupalalla vedän kaurapuuroo tyrnillä tai vaihtoehtosesti smoothien, lounaaks kanaa, riisiä ja kasviksia, välipalaks smoothie tai hedelmiä ja pähkinöitä, illalliseks yleensä kanasalaattia ja iltapalaks monesti kokonainen kukkakaali ja pähkinöitä. 😀 Ideana olis pikkuhiljaa vähentää tota kanaakin pois, mutta 22 vuotta lihaa vetäneenä sitä ei tehäkkään ihan vaan sormia napsauttamalla. Mun kohalla hitaasti eteneminen toimii ainakin parhaiten tän suhteen. Askel kerrallaan. Tää terveellisesti syöminen ei kyllä päde esimerkiks mökkireissuilla, koska niissä on niiiin hirveen helppo heittäytyä sille grilliruoka-sipsi-karkki-lätty-lihapiirakka -linjalle. 😀

Yks vaikuttaja hitaassa siirtymisessä on myös se, että oon surkeista surkein kokkaileen erilaisia ruokia. Millon poltan ruuat pohjaan, ne jää liian raa’aks tai muuten vaan ne ei oo kovin.. maukkaita. 😀 Leipoo osaan ihan jees, mut se ei tässä paljoo lämmittele. Vitsi kun osais vaan heittää hatusta jotain ihania kasvisreseptejä. Onneks tietosuus on lisääntyny ihan hirveesti ja vegaanisia vaihtoehtoja ainakin tipahtelee kilpaa kauppojen hyllyille. Ennen kasvisruokaa veti (hieman yleistäen) ne rastatukkaset maailmanparantajat, nykyään se on lähinnä muodikasta. Tosin, uskon että tää muotivillitys tuli jäädäkseen. Ihan semmosenkin kevyen seikan takia, että koko ajan lukee vaan lisää ja lisää tarinoita miten yleisesti parantumattomana pidettyjä sairauksia hoidetaankin nykyään ruokavaliolla. Aika huikeeta mun mielestä.

On myös ihanaa huomata että kaikki mun parhaat ystävät jakaa tän hyvinvointi-innostuksen. Harva se päivä jaellaan vinkkejä, reseptejä ja uutta informaatioo toisillemme. Reseptien jako on kyllä vähän ykspuolista näiden mun ruuanlaittotaitojen kanssa.. Mut voitteko kuvitella että jopa Visa joka ravaa salilla ja on perus äijä jotai ei mitkään idut kiinnosta, on alkanu välillä juomaan mun terveys-smoothieita ja jättäny maidon juomisen lähes kokonaan? Ennen sitä meni pari litraa per päivä, nyt ei oikeestaan edes osteta maitoo kotiin.

maukka9

”No ei mun silmät pysy auki tässä auringonpaisteessa!!!1”

Kasvispainotteisen ruokavalion miljoonien terveyshyötyjen ohella ajattelen myös paljon tehotuotantoo. Mun mielestä on niin kaksinaismoralistista olla eläinten ystävä mutta samalla vetää kaksin käsin sitä possua ja jauhelihaa vailla minkäänlaisia omantunnontuskia. Ja sit toisekseen, ihmisessä joka ei ole eläinten ystävä on vaan yksinkertasesti jotain vialla kuten oon aiemminkin todennut. 😀 Ihan sama kuinka erilaisia ihmiset on mutta on olemassa sellanen juttu kun moraali. Kaikki kuitenkin jollain tasolla tiedostaa miten sairas bisnes tehotuotanto on. Halusin konkretisoida sitä itelleni kattomalla dokumentin eläinten oloista, koska tiesin että lihan jättäminen olis sen jälkeen taas asteen helpompaa. Oli aikamoista henkistä taistelua kattoo se loppuun, mutta mun mielestä jokasen sitä sontaa tukevan pitäis oikeesti edes kohdata se mitä tukee. Ollaan puhuttu myös Visan kanssa et jos voitetaan lotossa niin ostetaan joku tila jonne aletaan pelastaan eläimiä. Mut älkää sit tulko ryöstään heti kun näätte meiän pihalla tämän täysin perinteisen lottovoittaja-signin (=elukkatarhauksen).

Ainii. Koska mun elämän   postausten tunnusmerkki on sekasuus, niin tähän loppuun yks vinkki lihansyöjille. Jos sanon et en haluis syödä possua tai haluisin lemmikkipossun jne mun perus hypetykset, niin ne pekoni slash joulukinkku -läpät alkaa oleen jo melko kuluneita. Suoraan verrannollisia asiakaspalvelijoiden ikisuosikkiin ”ei mee verotukseen” kun tarjotaan kuittia. Ei vaan niinku.. Ei. 😀 Ja sit myös sellanen täysin asiaan liittyvä jutska kun että me lähdetään varmaan ens viikolla sinne Norjaan seikkaileen!! Jännääää. Haettiin myös uus sohva Askosta. Se on ihana. Jos tästä tekstistä ei jääny mitään käteen niin muista että ”ainaki sillä on se uus sohva”, koska se on tärkeintä. Ei mul muuta. Hyvää tiistaita evribadi.

Kommentit

 • Nimetön Jepa

  Siis meillä on sama homma ton maidon kanssa! Ennen Miksukin veteli sitä litra tolkulla mutta nyt sitä laitetaan enää vaan kahvin sekaan 😀 Mua kiinnostas kans toi kasvisruokailu, pitäs vaan ottaa itteensä niskasta kii ja alkaa opetella hyviä ja helppoja reseptejä!

   0
  • Anette

   Hahah vai että Miksukin näillä linjoilla! Hyvähyvä. 😀 Ja jep! Ei se nyt varmaan nii hankalaa ois kun kuvittelee.. Mullakin oli aiemmin sellanen mielikuva et kasvisruoka on pahaa mut eihän se nyt oo jos vähän ees osaa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.