VALIKKO
8.7.2018 17:56

RUISROCK = SOMEFESTARIT?

Kuinka usein te muistelette vanhoja hyviä kolmekolmekymppi-aikoja? Itse epääsäännöllisen säännöllisesti. En ehkä allekirjota sitä, että ennen kaikki oli paremmin. Kuitenkin, mua on alkanu harmittaa ihan tosi paljon se, miten addiktoitunu sitä on itekin puhelimeen. Mitä muistoja siitä jää, kun puolet elämästä selailee Instagramia ja Snapchattia? No ei yhtään mitään. Surullisinta ehkä on, etten mä edes oo pahimmasta päästä.

Vietin just päivän Ruisrockissa ja alko turhauttaan se somekeskeisyys. Tuntuu, että sosiaalinen media on tän ajan vitsaus. Joillekin festareille ei mennäkään kuunteleen pelkästään musiikkia, tapaan uusia ihmisiä ja nauttiin tunnelmasta, vaan myös todisteleen muille. Pitäähän kaikkien nähdä, kuinka hauska ja tapahtumarikas elämä on, jotta olis sosiaalisesti hyväksytty ja ehkä vähän jopa kadehdittu. Asiat katotaan somelinssien läpi. Missä sais hyviä kuvia ja taltioitua hauskan tilanteen storya varten? Mieluiten niin, että festareita varta vasten ostettu, kerran pidettävä Bikbok-asukokonaisuus näkyy. Hei mulla on ihan hauskaa, ootas kymmenen minuuttia, niin otan tästä parit kuvat ja käsittelen ne someen. Mut voidaan sit jatkaa. Ainakin viistoista minuuttia, kunnes tykkäyksiin ja kommentteihin sidonnainen mieliala tarvii taas ruokkimista. Itselle käy lähes poikkeuksetta niin, että parhaimmista illoista ei oo oikein mitään materiaalia. Keskittyy hetkeen niin paljon, ettei käy mielessäkään olla jatkuvasti puhelin kädessä.

Mitä tapahtuis, jos sulla oliskin se Nokian kapula illan ja Mirkku ja Markku Kainuusta ei tietäiskään, kuinka täydellistä sun elämä onkaan?

Vaikka miten kiva tapahtuma Ruisrock onkin, siellä ehkä kulminoituu oman ikäisistä sen tietyn tyylisen joukon somekeskeisyys. Verrataan vaikka Provinssiin. Kuinka monta selfietä ja asukokonaisuutta on somessa tullu vastaan? Mä ymmärrän sen, että haluaa taltioida muistoja itelleen ja ehkä jopa jakaakin niitä joskus. Kaikkia kavereita ei tuu nähtyä joka viikko, kuukausi tai edes vuosi ja esimerkiks kuvien kautta on helpompi tuoda se hauska hetki lähemmäs. Mut jos ihan tosissaan tarkastelee omaa somen kulutusta, niin mitkä ne pohjimmaiset syyt on selata, stalkata ja postailla jatkuvasti? ”Se on kivaa” ei oo kovin syvältä kaivettu motiivi tehdä asioita. Kuinka moni oikeesti kyseenalaistaa omia tapojaan? Mitä tapahtuis, jos sulla oliskin se Nokian kapula illan ja Mirkku ja Markku Kainuusta ei tietäiskään, kuinka täydellistä sun elämä onkaan? Siis sen lisäks, että kokisit enemmän. Sanomattakin selvää, ettei ilmiö koske pelkkää Ruissia. Ehkä ens vuonna tulee kuitenkin valikoitua kesän kiintiöfestarit niin, ettei kyseinen ilmiö ylety ihan sinne asti. Aitous ja hetkessä eläminen on ehkä ne, mitä kaipaan.

Oon miettiny puolitosissani hankkivani jonkun vanhan luurin. Kannanotoks ja ihan vaan siks, että elämässä on muutakin, kun käsiteltyjen selfieiden jakaminen someen. En halua olla se tyyppi, jonka seurassa puolet ajasta menee ohi huomion ollessa Snapchat streakissa tai viiskyt kertaa päivän aikana kalutussa Instagram feedissä. Huomion jakaantuminen kertoo siitä, miten prioriteettilista rakentuu.

Välillä pitää avautua, mutta ens kerralla ehkä jotain ilosempaa! 😀 Sii juu.

XXX

ANETTE 

Kommentit

 • Anni

  Tosi hyvin kirjoitettu!

   1
 • Anu

  Siis tosi hyvä postaus! Mä ite kuvaan jonkun verran ja oon käynyt esim. kuvaamassa muutamat häät. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se, että yrität ottaa vieraista kuvia niin heillä on puhelimet kasvojensa edessä, kun he ottavat kuvia vaikkapa hääparin tanssista. Mikähän mun virka on sitten olla siellä häissä!?

   1
  • Anette

   Kiitos! Ymmärrän turhautumisen. 😀 Luin joskus jonkun jenkkivangin haastattelun, joka oli vuosikymmenien jälkeen päässy vapaaks. Ero oli kuulemma iso, kun nykyään kaikki tuijottaakin vaan ruutuja joka paikassa. Jotenki niin surullista!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.