VALIKKO

Viinitilan elämää

3.3.2019 20:00

Metsässä kasvanut, metsään päätynyt

Hommat kesken. Tästä saa muutaman pesällisen polttopuuta.

Metsänhoidon alkeet

Nyt esittelen teille yllättävän, uuden rakkauteni – metsätyöt! Tämä osa meidän elämäämme on nyt minun ykkössuosikkini. Kuka piittaa viinistä, kun meillä on tontillamme myös pieni pala metsää! Sitä on n. puolitoista hehtaaria, ja se on tuossa meidän talon ja pellon välissä, eli viljelyhommiin mennessä on mentävä metsän läpi. Talolta kävellessä polun vasemmalle puolelle jäävä alue on nuorta metsää, jonka edellinen omistaja on jollain apurahalla siihen istuttanut. Siihen oli alkuperäisten omistajien aikana istutettu myöskin viiniä, mutta ne eivät siinä pärjänneet. Rinne on jyrkkä, mutta maaperä ehkä liian kosteaa. Vaikea sanoa, koska nyt siellä kasvaa puita eikä viinipellosta ole tietoakaan. Oikealle jäävä alue onkin sitten vanhempaa metsää ja omasta mielestäni koko tontin paras ominaisuus.

Tänne muuttaessamme tuo istutettu uusi metsä oli kasvanut umpeen. Edellinen omistaja ei ollutkaan ehtinyt sitä sen enempää hoitaa, niin latvusto oli niin tiheää ja metsässä pimeää päivälläkin, ettei maassa kasvanut melkein mitään. Lähes puolet puistakin olivat kuolleet pystyyn, kun kilpailu vedestä, ravinteista ja valosta oli niin kovaa. Niinpä ei mennytkään montaa viikkoa, kun minullekin lykättiin moottorisaha käteen ja pikaisen opastuksen jälkeen marssimme sinne harventamaan kasvustoa. Aluksi autoin vain jo kaadettujen puiden pilkkomisessa, mutta pian sain jo kaataa omankin puuni! Nyt niitäkin on kertynyt useampi.

Ensimmäinen talvi täällä menikin aikalailla metsurin hommissa, ja saimme sinne uuden metsän puolelle paljon valoa, ja polttopuupinomme on tällä hetkellä aivan tajuton. No, kunhan saamme saunan, niin pääsen auttamaan siinäkin urakassa!

Uutta, hoidettua metsää. Tästä kävelemme vieraidenkin kanssa läpi ohjatulla kierroksella.

 

Meitsi metsätöissä.

Metsän kevätsiivous

Tänä talvena olemme ottaneet vähän rauhallisemmin ja kaataneet ne, mitä viime talvelta jäi kaatamatta, siivonneet jättämämme oksakasat ja pölkkypinot metsästä pois – oksat silputtiin pururadaksi sinne metsään, ja isommat pölkyt raahattiin polttopuiden käsittelypisteen viereen jonoon. Saimme tähän urakkaan apua myös parilta työhevoselta. Emme halunneet ajaa traktoria metsään jättäen ison urat maahan, ja yksi myrskyn aikana kaatunut valtava kuusi oli niin mutaisessa paikassa, että sinne ei olisi millään muulla pelillä päässytkään.

Ivy ja Twinkle hommissa.

Maisemointia

Jonkin verran olemme ehtineet myös tutustua siihen vanhan metsän puoleen. Metsämme läpi kulkee pieni puro, joka on vuosien saatossa levinnyt ja nyt meillä on paljon hyvin mutaisaa maastoa hyvin kauniissa ympäristössä. Viime viikonloppuna kun sää oli mahtava (jotain +16C ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta, siis helmikuussa!) ehdimme vähän tutustua tähän ongelmaan, ja siistimme puroa hieman. Toivotaan, että se pienellä avulla löytäisi taas uomansa, ja muut osat ympäriltä ehtivät kuivua.

Löysin myös paikan, mistä viereisen pellon vedet valuvat meidän maalle. En halua koko rinteen olevan pelkkää mutaa, vaan aiomme kaivaa sille oman polkunsa, jotta sielläkin pääsee maasto kuivumaan.

Vanhan metsän puoli, kuten tuo toinenkin puoli, on myös villiintynyt aikalailla ilman huomiota. Siellä on kaunista, paljon natiiveja puulajikkeita, vanhoja tammia, ja tuo kaunis puro, mutta iso osa on kasvanut umpeen piikkipensasta ja nokkosta. Lähestymmekin tätä puolta enemmän siltä kannalta, että ’restoroimme’ sen alkuperäiseen kuntoonsa minimaalisin toimenpitein. Eli moottorisahat eivät siellä paljon pääse laulamaan, mutta haluamme kuitenkin päästä nauttimaan tästä alueesta, eli aluskasvillisuutta on siivottava.

Vanhan metsän näkymää. Tämä paju on tosiaan aika syvällä kasvillisuudessa ja vaikea päästä lähelle.

 

Tässä näette n. kolmasosan polttopuupinostamme. Tämän katoksen oikealla puolella on paikka pilkotuille puille, ja vasemmalla pidemmille pölkyille. Kaikki yhtä täynnä.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.