VALIKKO
12.8.2019 17:03

3 syytä olla pitämättä vanhassa talossa asumisesta

Hei ja mukavaa (vaikkakin hieman sateista) elokuuta kaikille! Kirjoittelin aiemmin syistä rakastaa vanhassa talossa asumista, nyt luvassa vanhan talon varjopuolia (en halunnut kirjoittaa otsikkoon sanaa inhota..).

1. Isot remontit

Meillä tosiaan muutama vuosi sitten vesivahingon seurauksena meni wc uusiksi, mutta samalla me päivitettiin sauna ja kylpyhuone tähän päivään sekä uusittiin koko talon vesiputket. Viimeisimpänä meillä tehtiin keväällä kattoremontti, koska viimeksi 60-luvulla päivitetty kattoi alkoi vuotamaan..

Oli kyseessä sitten kylpyhuoneen päivitys, vesiputkien vaihto tai tuo katto, nämä isommat remontit aiheuttavat aina miljoona muuta huolta tai miljoona muuta ylimääräistä kulua.

Missään omakotitalossa ei tietenkään voi välttyä näiltä remonteilta, mutta usein vanhoissa taloissa (varsinkin jos ostat ”edullisesta” päästä) ne tulevat nopeasti eteen. Nämä ovat pakollisia pahoja, jotka on otettava huomioon taloa ostaessa ja kokemuksesta voin kertoa, että näihin menee aina paljon enemmän rahaa kuin on suunnitellut.

2. Jotain on aina to do-listalla

Tämä liittyy ehkä hieman aiempaan kohtaan, koska sitten kun isompia remontteja on saatu alta pois ja luulee, että jessss nyt saa hengähtää niin ei, ei ja vielä kerran ei. Jotain pientä on aina tehtävänä (tai jotain hieman suurempaa).

Meidän listalla on tällä hetkellä

 • tapetointia sekä ylä- että alakerrassa
 • yläkerran muovimaton poistaminen ja lattian fiksaus (joko toivomani puulattia tai parketti)
 • sähköjohtojen uusiminen ja keskuksen vaihtaminen
 • eteisen maalaaminen lattialaattoja myöten
 • talon ulkoverhouksen vaihtaminen minereettilevyistä laudotukseen
 • autotallin fiksaus sisäpuolelta, porrasaskelmien korjaus ja ehkä uusi katto
 • uusi postilaatikko ja sen teline (tämä on ainut näistä, joka on osin työn alla)

Bonuksena haaveilen keittiöremontista.. 🙂

3. Ison pihan hoito

Siinä missä vanhan talon iso piha on myös positiivinen asia, on sillä myös kääntöpuolensa. Ison pihan hoitaminen vaatii hirveästi aikaa ja energiaa. Esimerkiksi meillä nurmikon leikkuuseen menee kahdesta kolmeen tuntia, syksyllä ja keväällä pihan haravointi on oma urakkansa (tätähän ei ole pakko kyllä tehdä ja itse tästä olenkin luistanut..) ja vanhojen omenapuiden oksien leikkaaminen ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Melkein unohdin, että talvisin saa kolata melkoisen määrän lunta, ennen kuin pääsee edes pihasta pois 😀

 

Tällä hetkellä en vaihtaisi mistään hinnasta meidän taloa mihinkään muuhun, vaikka vanha talo vaatiikin paljon asujaltaan. Sitä ei edes tiedä mihin kaikkeen on ryhtynyt ennen kuin on ensimmäisen vuoden asunut omassa, vanhassa talossa ja nähnyt miten se käyttäytyy eri vuodenaikojen mukaan, piha myös. En sano että kerrostalossa asumalla pääsee helpommalla, koska niissäkin on sitten saneerauksia ja joku sammuu suihkuun ja mitä lie, mutta sellaisessakin asuneena onhan se helpompaa.

Jottei tämä teksti olisi täynnä vain vanhan talon huonoja puolia, lopetan tämän yhteen hyvään asiaan: tämä hiljaisuus ja oma rauha tekee varmasti ihmisen onnelliseksi.

Kommentit

 • Voi että, allekirjoitan niin monta noista vanhan talon miinuksista! Me on tehty katto- ja ikkunaremppa noista isommista. Mutta se oma rauha, hiljaisuus ja tila on kyllä parasta. Ja se, että uskaltaa usein myös ottaa rennosti ja hengailla vain tai lukea eikä täytä kaikkea aikaa projekteilla 🙂

   1
  • Essi

   Joo täytyy tässä kyllä myös rennosti osata ottaa, ei tuis elämisestä muuten mitään jos menis vaan remontista remonttiin 🙂

    1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.