VALIKKO
18.11.2018 13:57

Lampe Berger – tuoksulampun lumoissa

Lampe Berger on yhtä monelle tuntematon kuin varmasti yhtä monelle tuttu tuote. Kyseessä on siis ilmanpuhdistaja, hajujen neutraloija, huonetuoksu – rakkaalla lapsella on monta nimeä ja yhtä monta käyttötarkoitusta.

Apteekkarin keksintö

Lampe Berger on 1800-luvun lopun keksintö, jonka apteekkari Maurice Berger keksi. Tuoksulamppua käytettiin tuolloin sairaaloissa poistamaan bakteereita ilmasta ja myöhemmin levisi myös kotikäyttöön.

Kuva lainattu täältä.

Valikoimassa on nykyään useita eri malleja ja monia eri tuoksuja. Itse ostin Stockmannilta tuon aloituspakkauksen, johon siis kuuluu neutraalineste, tuoksuneste (joku sitruksinen), sydänlanka sekä lamppu. Ostin lisäksi Ocean breeze-tuoksun.

Tuoksulampun käyttäminen

Kaikessa yksinkertaisuudessaan ohje menee näin:

  1. Ensimmäisellä käyttökerralla täytä lampusta 3/4 neutraalinesteellä. Jos haluat tuoksua niin lisää teelusikallinen tuoksunestettä. (teelusikallinen on turvallinen tapa aloittaa, jonka jälkeen tietää onko tuoksun määrä omaan nenään sopiva vai lisääkö sitä enempi seuraavalla kerralla).
  2. Laita sydänlanka lamppuun ja anna nesteen imeytyä siihen parikymmentä minuuttia.
  3. Sytytä tikuilla tai sytyttimellä lamppu ja anna liekin olla muutaman minuutin ajan.
  4. Puhalla liekki sammuksiin, laita sormisuoja paikoilleen ja anna lampun tehdä taikojaan.
  5. 20-30 minuutin päästä kannattaa laittaa korkki lamppuun kiinni, ettei kaikki neste pullosta haihdu yhdellä kertaa. Tällä ajalla muistaakseni lamppu puhdistaa vajaan 15 neliön tilan.

Jos lamppua käyttää pelkällä neutraalinesteellä (hajuttomana), niin se puhdistaa huoneilmaa. Jos lamppuun lisää tuoksunestettä, se neutralisoi esimerkiksi hajuja ruoanlaitosta ja levittää ihanaa tuoksua kotiin. Myyjä antoi minulle lisäksi vinkin, että jos haluan lampun tyhjenemisen jälkeen käyttää muuta tuoksua välissä, niin kannattaa yksi kerta polttaa pelkkää neutraalinestettä ennen kuin lisää eri tuoksua.

Liekillä on siis todellakin kokoa eli kannattaa läheltä ottaa kaikki helposti syttyvä/sulava siksi aikaa pois.

Oma kokemus

Itselläni on taipumusta hengitysongelmiin (lievään astmaan), eli kaikki vahvemmat tuoksut, kunnon pölykerros yms aiheuttavat hengitysongelmia. Koska lamppu on alunperin kehitetty sairaaloita varten, ei ainakaan oma kroppa reagoinut tuoksunesteeseen (omaan makuun tuo teelusikallinen oli juuri sopiva määrä) ja säännöllisellä käytöllä olenkin huomannut meidän kodin huoneilman raitistuneen. Ja tuoksunesteitä on niin moneen makuun, että jokainen löytää varmasti mieluisensa valikoimasta. Ocean breeze ei varsinaisesti tuoksu juurikaan mereltä, mutta lampun käytön jälkeen tuoksuu talossa ihanan raikkaalle. Lamppu sopii siis allergikoille että astmaatikoille.

Aloituspakkaus maksaa noin 40€, tuoksut ja neutraalineste noin 17€. Sydänlanka suositellaan vaihdettavaksi kerran vuodessa ja sillä on hintaa noin 15€. Lamppuja myydään erikseen eri muotoisina ja värisinä ja niillä taisi olla hintaa 50-80€. Suomesta löytyy useampikin jälleenmyyjä, kuten Stockmann, Millan putiikki, Seita shop ja Loviisan aitta.

Täältä siis lämmin suositus, oli käyttötarkoitus mikä tahansa! Ajattelin ostaa toisenkin, ettei tätä yhtä tarvitse aina liikutella keittiön ja olohuoneen välillä.. 😉

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.