VALIKKO
27.10.2019 15:50

Lukutoukan taivas – kirjamessut Helsingissä

Kaupallinen yhteistyö: Helsingin messukeskus

Kirjoitan tätä tekstiä omien kirjojeni keskeltä, mutta eilen seikkailin aivan muualla. Osallistuin ensimmäistä kertaa Helsingin messukeskuksessa pidettyihin kirjamessuihin ja samalla lipulla pääsi osallistumaan myös Ruoka&Viini 19-tapahtumaan. Kirjapuolella oli myös levymessut ja antikvariaattialue. Ihmisiä oli aivan järkyttävä määrä, mutta silti kaikkien niiden kirjojen keskellä tällainen lukutoukka oli kuin kotonaan.

Kauniita kirjoja ja muita oheistuotteita

Käytännössä messuilla esittäytyivät kustantamot sekä kirjakapat kirjojensa kanssa ja olin jopa tyytyväinen, miten monella osastolla oli haastatteluja kirjailijoiden kanssa.

Viisas elämä Oy ja ihanat self help-oppaat.

Tammen kirjoja.

Aula & Co.

Art house.

Ehdottomasti lempparein osasto oli kuitenkin yllättävin, nimittäin Alnilam. Pöydät notkuivat kaikkea Harry Potterista tuttua sekä hauskoja koruja, muistivihkoja ynnä muuta pientä.

Itselläni on Harry Pottereista niin ihania muistoja! Ollaan isäni kanssa oltu Suomalaisen kirjakaupan jonossa lähes jokaisen Potterin ilmestyessä ja koska olin nopeampi lukija, sain lukea kirjat ensin. Usein luinkin kirjat yhden yön aikana, koska en pystynyt laskemaan kirjaa käsistäni. Yksi parhaita muistojani on se, kun Suomalaisessa tarjoiltiin taikajuomaa (jotain limsaa, jonka seassa oli vaahtokarkkeja) ja myyjillä oli noitien hattuja ja muuta pientä asustetta. Alnilam löytyy Helsingistä, Lönnrotinkatu 15 ja on avoinna ma-pe 10:30-18 ja lauantaisin 10-15. Aion ehdottomasti käydä liikkeessä joku kerta!

Outi Pakkanen Suomalaisen kirjakaupan osastolla.

J.P Laitinen ja Rosebud books.

Vähän harmittaa, etten ehtinyt kuuntelemaan Maria Veitolaa eilen lauantaina. Olisin mieluusti ostanut hänen kirjansa signeerauksella messuilta, mutta nyt jäin ilman. Tänään olisi Teflon Brothers ollut myös signeerauskeikalla messuilla, mutta en kokenut pelkästään sen takia tarpeelliseksi lähteä uudestaan Helsinkiin. Nyt kun on tottunut ostamaan (käytettyjä) kirjoja hintaan 2-5 euroa, niin kyllä uuden kirjan hinta (tarjouksessakin 25e!) hieman hirvittää.

Vanhoja lehtiä antikvariaattipuolelta.

Itsellänihän on kirjahyllynä vanha Lundia (juurikin kuvan mukainen) ja oli ihana huomata, että lähes kaikilla käytettyjen kirjojen myyjillä oli osastollaan samanlaiset! Naureskelin eräälle myyjälle, että omaani täytyisi hieman jatkaa, kun ei kokoelma mahdu enää hyllyyn. Hän totesikin, että harvalla on nykyään enää kirjat oikeasti kirjahyllyssä ja sehän on aivan totta. Sääli sinänsä, koska lukeminen on ehkä parasta mitä tiedän. Herkkujen lisäksi.

Hieman myös viiniä ja ruokaa

Tietysti käytiin katselemassa myös Ruoka ja viini-puoli, mutta emme viihtyneet siellä hirveän pitkään. Emme vuokranneet viinilaseja, koska eri pisteille oli melkoiset jonot jatkuvasti. Tuoksu oli tällä puolella mitä ihanin, varsinkin belgialaiset vohvelit tuoksuivat jo ovelle asti.

Viinin ystävänä kuvasin kuitenkin pulloja jonkin verran, kuvia oli hivenen vaikea saada ihmispaljouden takia. Tapahtumassa käytiin myös kilpailu Suomen Bocuse D’or-edustajasta. Bocuse D’or on maailman arvostetuin kokkikilpailu ja karsintakilpailun voittikin Mikko Kaukonen.

Yksi kilpailun annoksista.

Alueella oli myös ruokanäytöksiä, mutta koska en itse ole mikään kokki kolmonen, nämä eivät hirveästi kiinnostaneet. Kaiken kaikkiaan lähdinkin messuille kirjojen perässä. Tutustumaan uutuuksiin, itselle tuntemattomiin kustantamoihin ja tekemään tietysti löytöjä.

Messuostokset

Kuten ylhäällä jo mainitsin uusien kirjojen hinnoista, tarkoitukseni ei ollut messuilta ostaa uusia kirjoja. Löysin kuitenkin antikvaaripuolelta kaksi himoitsemaani Stephen Kingin kirjaa ja jouduin niistäkin kyllä maksamaan itseni kipeäksi. Onneksi myyjä heltyi ja sain viisi euroa alennusta, se lohdutti. Paras minkä messuilla kuitenkin kuulin, oli kanssavierailijan keskustelu ystävänsä kanssa. Heistäkin eräs kirja tuntui kalliilta ja kyseinen vierailija pohti, raaskiiko ostaa kirjan. Ystävä totesi tähän että ”Laskeppa hinta per sivu niin ei tunnu enää niin pahalta”. Hetken nämä naiset hihittelivät siinä ja samalla minä ajattelin, että tuolla logiikalla eivät omatkaan kirjat niin kalliita ole.

Kingin Kolkuttajat ja Kuvun alla sekä Electric Light Orchestran LP.

Lisäksi levymessujen puolelta löysin 15 eurolla ELOn tupla LP:n, joten eihän sitä sinne voinut jättää. Olen käytännössä kasvanut Electric Light Orchestran kanssa, koska isäni omistaa kaikki heidän LP:nsä. Vasta näin aikuisiällä kuitenkin itse löysin heidän musiikkinsa, mutta uskon isälläni silti olevan vahvasti vaikutusta asiaan.

Bonuksena löysin Vantaan kierrätyskeskuksen alelaarista Mary Higgins Clarkin teoksen ”Laulun loppu” kahdella eurolla, joten ei todellakaan ollut turha reissu messuille.

Vaikka valtava ihmismäärä hieman ahdisti, mieltäni ilahduttaa se kuinka monia ihmisiä kirjat edelleen kiinnostavat 🙂

Kommentit

 • Ihana vinkki toi Alnilamin liike, täytyypä käydä jollain Helsingin reissulla! Kiva, että viihdyit messuilla. Messukeskuksen messuilla on kyllä viikonloppuisin usein hirveästi tungosta.

   1
  • Essi

   En kyllä muista koskaan olleeni messuilla, missä olis ollut tollanen tungos 😀 mutta mitäpä sitä ei kirjojen tähden tekisi!

    1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.