VALIKKO
31.1.2018 10:45

Lykke – Onnellisten ihmisten salaisuudet

”Lykke on onnellisuutta ja onnea tarkoittava tanskankielinen sana, joka ei konseptina kuitenkaan ole vain tanskalaisten omaisuutta. Siinä ei myöskään ole kyse pelkästä leivonnaisten syömisestä, kynttilöiden sytyttämisestä ja hyggen harjoittamisesta. Onnellisuus on kaikkien saavutettavissa riippumatta siitä, missä on ja mitä keinoja käytettävissä on. Meik Wiking aloittaa matkansa Kööpenhaminan Happiness Research Institutesta ja matkaa maailman ympäri etsiessään kaikkein onnellisimpien ihmisten salaisuuksia Dubaista Rio de Janeiroon. Samalla Meik kerää heiltä vihjeitä ja ainutlaatuisia lähestymistapoja siihen, mikä tekee heistä niin tyytyväisiä elämäänsä.Tutkiessaan sitä, miksi lasten vanhemmat ovat onnettomampia kuin lapsettomat, sitä, kuinka paljon rahaa tarvitaan onnellisuuden ostamiseen, ja sitä, miksi haaveilu Rachel Weiszin suutelemisesta on parempaa kuin aito asia, Meik kokoaa nokkelaan tyyliinsä onnellisuuden globaalin tiekartan. Lykke – Onnellisten ihmisten salaisuudet yhdistää tutkimustuloksia ja persoonallisia anekdootteja antaen meille uuden ja universaalin lähestymistavan saavuttaa onnellisuus keskellä arkea.”

Täytyy sanoa heti alkuun, että Lykke ei jäänyt Hyggelle yhtään huonommaksi. Tämänkin kirjan joutui ahmimaan muutamassa illassa, jonka jälkeen joutui oikeasti ajattelemaan omaa onnellisuutta.

Onnellisuuden kuusi kohtaa

Wiking kirjoittaa kirjassaan hauskasti ja ymmärrettävästi. Lykke koostuu kaiken kaikkiaan kuudesta eri alueesta: yhteenkuuluvuus, raha, terveys, vapaus, luottamus ja ystävällisyys. Jokaisessa osa-alueessa on esitetty tarinoita eri ihmisiltä ympäri maailmaa sekä alla esiteltyjä onnellisuusvihjeitä. Pitkin kirjaa esiintyy myös jos jonkin näköisiä kaavioita, joita oli oikeastaan hauskaakin tulkita.

Melko onnellinen Suomi

Koska Tanska on melkein naapurimaa, Suomi on mainittu kirjassa useampaakin otteeseen eri kaavioissa ja tilastoissa. On kirjassa myös hauska tarina Wikingin ja suomalaisen Jussin saunareissusta. Jouduin tämän kohdan lukemaan ääneen miehelle, koska se kuvasi varmasti monen ei-suomalaisen saunafiiliksiä.

Lopputulos

Jälleen kerran ymmärsin, että asiat ovat melko hyvin. Vaikka rahasta on välillä pulaa, ystävillä ei ole aikaa nähdä tai elämä potkii muuten vaan päähän: kaikesta selviää. Raha auttaa elämässä mutta ei ole se tärkein eivätkä ystävät häviä, vaikka heitä ei hetkeen tapaisikaan. Kirjan innoittama liityin myös RAKtivistiksi eli Random acts of kindness-aktivistiksi. Käytännöstä en ole varma, ilmeisesti saadaan pieniä tehtäviä, jotka sitten dokumentoidaan muille RAKtivisteille. Esimerkiksi siis seuraavalla salikerralla voisin jättää johonkin kaappiin post it-lapun jossa lukisi vaikka ”Tsemppiä treeniin!” 🙂 Tai kauppareissulla kysyisin kassan myyjältä miten menee. Pienistä, hyvänmielen teoista siis kyse! Liittyminen ei tainnut viedä viittä minuuttia kauempaa eikä velvoita kuin siihen mitä haluat tehdä eli suosittelen!

Kirjan kauniit kuvat, hauskat tarinat ja yllättävät faktat ovat lukemisen arvoisia. Jos olet lukenut Hyggen ja pidit siitä, suosittelen ehdottomasti myös Lykkeä sinulle 🙂 Ihanaa keskiviikkoa kaikille!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.