VALIKKO
1.4.2019 18:32

Tämän kevään puutarhaunelmia

Terveiset aurinkoisesta Hollolasta! Nyt kun viikonlopun räntäsateista on selvitty ja oma piha kylpee auringossa, pakostakin rupeaa miettimään pihan laittoa, istutuksia, kukkia.. Oikeastaan kaikkea ihanaa ja vihreää liittyen kesään.

Terassihaaveet

Viime kesänä rakennettiin meidän pihalle pieni terassi, mutta ei siinä hässäkässä kiinnitetty huomiota ”aitaan” saati terassin viereisiin istutuksiin.

Voi kuinka tätä kuvaa katsoessa odottaakin kevättä ja kesää!

Näkymä tänään, 1. huhtikuuta.

Mulla oli jo viime kesänä visio, että tuohon aidan viereen istutettaisiin kartio- tai pylvästuijista pieni aita/näkösuoja.

Kuten ylläolevassa kuvassa, mutta pienempi kokoisena. Todennäköisesti myös harvennetaan tuota jo olemassa olevaa pensasta, se on päässyt näinä meidän kahtena asuinvuotena leviämään aika lailla. Myös joitain kukkia tai muita pieniä pensaita haluaisin laittaa tuohon terassin läheisyyteen.

Katseltiin myös jo uutta paviljonkia, tuo vanha on vähän heppoisa, mutta tarvittaessa sillä pärjää kyllä vielä tämänkin kesän. Haaveissa hieman isomman kokoinen paviljonki, sateella saisi grillin rullattua sen alle suojaan.

Kiviportaat alapihalle

Viime kesänä miekkosen kanssa puheltiin jo, että talon kulmalta alapihalle vievää ”polkua” pitäisi jotenkin parannella. Kesällä kulkeminen ei ole ongelma, mutta talvella tuo pätkä on niin saakelin liukas, että turvallisempi vaihtoehto siihen olisi oikeasti jonkin sortin portaat.

 

Vastaavat olisi aivan täydelliset! Meillä kotona-sivusto jolta kuvan löysin, antaakin helpot ja ymmärrettävät ohjeet kyseisten portaiden tekoon. Katsellaan kesällä saanko tämmöiset meidänkin pihalle.. 😉

Kiviportaat olisi haaveissa siis tuohon puun ja pienen kiviaidan väliin. Tämän kuvan ottamisen jälkeen kun hipsin kumisaappaissani tuonne alas jouduin kulkemaan äitini opettamassa muna-asennossa, etten olisi ollut nenilläni tai pyllylläni pitkin pihaa. Uskotteko että portaat siis tulisivat enempi kuin tarpeeseen? 😀

Kivipolku autotallille

Ylemmän kuvan reittiä kuljetaan siis autotallille ja kun nuo kiviportaat loppuisivat, voisi kivipolku alkaa. Se jatkuisi autotallin ja varaston oville sekä mahdollisesti autotallin viertä roskakatokselle.

Aivan varmasti nämäkin lumet sulavat pian, vahva luotto.. Ehkä.

Lumessa näkyykin tampattu polku roskakatokselle, joka siis sijaitsee tuosta tallinkulmalta hieman vasemmalle. Pienenä ekstrana (joka viime kesänä jäi tekemättä) pitäisi autotallin sokkelin vierustan kiveys uusia, ovat hivenen uponneet maahan 😀

Kuva täältä.

Olin ajatellut poluksi kuvan tyyppistä liuskekiveä ja kuinka ollakaan, taas ylemmästä linkistä löytyy ohjeet tämän tekoon! Meinaa käydä jo turhan helpoksi, enää puuttuu materiaalit ja lumeton maa 😉

Meillä on vastaavaa kiveä yläpihalla, ulko-oven edessä ja autojen luona. Muuttaessa aidattiin yläpiha koiraa varten, niin siinä hötäkässä osa kivistä jäi hieman aidan alle tavallaan. Haaveissa olisi korjata myös tuota yläpihan kivetystä, mutta se ei ole niin kiireellinen kuin tämä autotallin vierus.

Muita unelmia

Aloitettiin viime kesänä operaatio omenapuiden kaato, joka jatkuu ainakin yhden puun verran tänäkin kesänä. Meidän omenapuut ovat niin vanhoja, etteivät enää tuota syötäviä omenoita (todella harmi, koska mulla on maailman paras ohje omenahilloon). Tämän jälkeen tarkoitus olisikin istuttaa muutama uusi omenapuu (juurikin hillon tekoa varten).

Vielä arvotaan, kaadetaanko autotallin viereinen omenapuu vai tämä kuvassa näkyvä.

Viime kesänä viritetyt istutuslaatikot aion käsitellä saamallani Tikkurilan Patio Verso-öljyllä, joka on siis kehitetty juuri kasvatuslaatikoita tai kasvihuoneen puuosia varten. Viime kesän kesäkurpitsasato ylitti odotukset näinkin onnettomalta viherpeukalolta kuin minä, joten toivon tälle kesälle yhtä runsasta satoa. Mansikkalajike menee kyllä vaihtoon, ei tuo myöhäiskesän kypsyys ollut meidän juttu. Lisäksi istutuslaatikkoon pääsee muutama yrtti ja ehkä perunoita.

Istutuslaatikot viime kesäkuulta.

Yksi haave toteutuukin jo ensi viikolla, kun meidän kattoremontti alkaa! Tuossa jokunen aika sitten, kun oli vetiset plussakelit pitkään meidän ikivanha, alkuperäinen katto rupesi eteisestä vuotamaan. Se onneksi saatiin pikapaikkauksella kuriin, mutta voin kertoa, kyllä tuli kiire sopia kattoremppa kevääksi 😀 Muuttaessa tiedettiin, että katto täytyisi vaihtaa, mutta koska se vesivahinko yllätti meidät niin katto sitten jäi. Mutta nyt! Pian meillä on uusi hieno katto.

Koska en millään malttaisi lopettaa tätä listaamista, sanon vielä sen, että yläpihan aita kaipaisi uutta maalia pintaan. Se on onneksi helppo, nopea ja edullinen haave!

Onneksi tulevana viikonloppuna on Helsingin messukeskuksessa Kevätmessut, joihin aion ehdottomasti mennä ideoitumaan sekä hakemaan vinkkejä! Jos hyvin käy, saattaa sieltä myös tarttua jotain mukaan..

Pohdinnassa on myös pientä pintaremonttia sisätiloihin, siihen palaan myöhemmin.

Ihanaa kun ilmassa tuoksuu jo kevät, nautitaan siitä! 🙂

Kommentit

  • Maria

    Hyviltä kuulostaa suunnitelmat. Nuo kiviportaat näyttävät ihanilta. Itellekin tuli heti mieli alkaa suunnittelemaan pihaa ja terassia 🙂

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.