VALIKKO
28.12.2017 10:30

Uusi uskontoni hygge

Hyggehän ei sanana eikä ilmiönä ole enää kovin uusi juttu, mutta itse luin vasta nyt Meik Wikingin kirjoittaman kirjan Hygge: hyvän elämän kirja. Kaksi iltaa kului että kirja oli kokonaan luettu, jäin totaalisen koukkuun. Wiking kirjoittaa hauskasti (myös suomalaiset mainittiin muutamaan otteeseen) ja kirjassa on todella kauniita kuvia.

(Kuva www.readme.fi)

Kirjan takakannesta

Tanska mainitaan usein maailman onnellisimpana maana. Onnellisuuden selittää yksi asia: hygge.

”Hyggeä on selitetty läheisyyden luomisen taiteeksi, sielun viihtyisyydeksi, rauhoittavista asioista nauttimiseksi ja kaikeksi näiden väliltä. Oma suosikkini on kupillinen kaakaota kynttilänvalossa…”

”Jokainen tietää, mitä hygge on, kun sen kokee. Kyse on hyggestä, kun on käpertynyt rakkaansa kainaloon sohvalla tai syö fiilisruokaa parhaiden ystäviensä seurassa. Sitä on myös raikas aamu, jolloin ikkunasta tulviva valo on täydellistä.
Meik Wiking on paras mahdollinen opas kertomaan kaikille hyggeilyn saloista. Meik on kööpenhamilaisen Happiness Research Instituten johtaja, ja hän on tutkinut vuosikausia tanskalaista elämäntapaa. Tämä Meikin kaunis, innoittava kirja avaa tien hyggeilyn maailmaan. Aiheina ovat muun muassa oikean valaistuksen valitseminen, päivälliskutsujen suunnittelu, hygge-hätäpakkauksen luominen ja jopa pukeutuminen.”

(Kuva Pinterestistä)

Kirjan alussa kerrottiin tanskalaisten kynttilänpolttotavoista ja heti tuli mieleeni, että olenko syntynyt väärään maahan tai olenko aikaisemmassa elämässäni ollut tanskalainen. Siinä kerrottiin, että 28 prosenttia tanskalaisista polttaa kynttilöitä päivittäin ja 31 prosenttia polttaa useampaa kuin viittä kynttilää samanaikaisesti. Nyt kun miettii, kuinka moni meistä polttaa useampaa kuin viittä kynttilää samaan aikaan? Minä ainakin. Ja päivittäin.

Jos joskus rekryttäisiin hygge-saarnaajia, hakisin tehtävään samantien. Hyvän elämän kirja ei ollut varsinaisesti tietokirja, ei elämäntaito-opas eikä loppujen lopuksi filosofinenkaan teos. Wiking on mielestäni siinä oikeassa, että hyvä elämä koostuu todellakin ihan arkipäiväisistä asioista: kynttilät, kuumat juomat, hyvä ruoka, viltit, ystävien kanssa oleminen, luonto. Raha ei ole edellytys hyvälle elämälle, toki se auttaa tietyissä asioissa. Jollain tavalla kirja avasi silmät siihen, että hei, mulla on oikeastaan kaikki tarvittava käden ulottuvilla.

Oman kopioni kirjasta tilasin Cdonilta, mutta pikagooglauksella näitä löytyy ihan Suomalaisesta kirjakaupasta ja joistain Prismoista esimerkiksi. Koitin pitkään etsiä tätä teosta käytettynä, mutta luettuani kirjan, ymmärrän miksi kukaan ei halua luopua omastaan- tuskin minäkään tulen tätä opusta myymään 🙂

Meik Wiking on kirjoittanut myös kirjan nimeltä Lykke: onnellisten ihmisten salaisuudet, jonka aion myöskin ostaa jossakin vaiheessa.

Onko kumpikaan Wikingin teos teille tuttu? 🙂

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Onnellisuus = yliarvostettua? 🙂

   1
  • Essi

   Ei ehkä yliarvostettua, sitä etsitään vaan kauempaa 🙂 ehkä onnellisuutta tuottavat asiat ovatkin paljon lähempänä!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.