VALIKKO
26.10.2019 17:33

Sytykesipsit tekstillä ja kaksiväriset sytykkeet

Sytykesipsit tekstillä sytykesipsit servetti sytykesipsit ohje sytykkeet diy

Monenlaisia sytykkeitä on tullut tehtyä, mutta aina palaan sytykesipseihin. Ne on nopeita tehdä, edullisia ja hyvin toimivia. puulämmitteisessä WillaSarkossa sytykkeitä kuluu vuosittain paljon. Munakennoja taas ei tyhjene sitä tahtia, että ne riittäisivät sytykkeiksi yksistään. Aiempina vuosina olen saanut näistä sytykesipseistä kyselyjä, että pilaavatko tulisijan. Kyselin nokisutarilta pari vuotta sitten, ja hänen mielestään sellaista vaaraa ei ole, kun sytyke laitetaan puiden väliin, niin steariini ei valu tai kerry näistä mihinkään. Kuulemma huomattavasti suurempi ongelma on se, kun ihmiset polttavat erilaisia roskia tulisijoissaan.

Tarvikkeet:

 • vanulappuja (kasvonpuhdistukseen tarkoitettuja löytyy joka kaupasta). Jos ei halua käyttää ostolappuja, niin kierrätysversion voi leikata esim. kananmunakennon kannesta.
 • kynttilän jämiä
 • sulatuskattila tai astia vesihauteeseen
 • pihdit
 • leivinpaperia

Tänä vuonna tein tekstillisiä sekä helppoja kaksivärisiä sipsejä.

Tekstilliset sytykesipsit

Tekstit on tehty ihan wordilla ja tulostettu tavalliselle tulostuspaperille. Olin laiska, ja leikkasin neliöitä, en vanulapun mukaisesti pyöreitä. Tekstejähän voi kirjoittaa mitä ikinä mieleen juolahtaa. Minulla oli tällaiset:

 • Sytyttääkö?
 • Lämpöä lukaaliin
 • Nyt sytyttää!
 • Alkaa polttaa…
 • Saisko tulta?
 • Lämpöä lisää!

Tekstit näkyvät parhaiten vaaleissa pohjissa, kovin tumma kynttilämassa taas hukkaisi kirjoituksen näkyvyyden. Käytän kynttilänjämiä, mutta toki kynttilämassaa voi käyttää yhtälailla. Minun värivalikoimani kuitenkin tuli jämistä, sinistä ja valkoista. Sinisistä tulikin harvinaisen voimakas väri. Kynttilät olivat läpivärjättyä, kun usein niissä on valkoinen sisus. Tämä tietysti vaalentaa ”liemen” väriä.

Sulata kynttilänpalat vesihauteessa tai kattilassa. Kasta vanulappu sulaan kynttilään pihtien avulla.

Sytykesipsit tekstillä sytykesipsit servetti sytykesipsit ohje sytykkeet diy

Nosta vanulappu leivinpaperille, ja paina tekstipaperi siihen. Anna jäähtyä.

Sytykesipsit tekstillä sytykesipsit servetti sytykesipsit ohje sytykkeet diy

Kaksiväriset sytykesipsit

Dippaa samaan tapaan vanulappu sulaan massaan ensin puoliväliin asti, anna kuivua ja kasta sitten toinen puolisko eri väriseen massaan.

Sytykesipsit tekstillä sytykesipsit servetti sytykesipsit ohje sytykkeet diy Sytykesipsit tekstillä sytykesipsit servetti sytykesipsit ohje sytykkeet diy

 

Aiemmat sytykesipsini:

Koristeellisempana versiona: Klikkaa tästä

Sytykesipsit tekstillä sytykesipsit servetti sytykesipsit ohje sytykkeet diy

Ja perusmalli säilytystuubeineen: klikkaa tästä

Sytykesipsit tekstillä sytykesipsit servetti sytykesipsit ohje sytykkeet diy

Käyttövinkki:

Käyttövinkki: Repäise sipsi noin puoliväliin asti, näin se on helpompi sytyttää.

Sytykesipsit käyttö sytykkeet arina kattila takka

Kommentit

 • maarit

  mielelläni näkisin myös jonkun vaihtoehdon vanulapuille. En lähtisi ostamaan vanulappuja jos en muutenkaan käytä. mikä olisi vaihtoehto. Idea on muuten hyvä, mutta kannatan kierrätystä.

   1
 • Nimetön WillaSarkko

  Vanulapulle en ole tähän keksinyt kierrätettävää korvaajaa, mutta toimivia sytykkeitä toki saa vessa/talouspaperirullista ja munakennoista. Ohjeita löytyy esim. Sytyketuutit, sydämet tai keksit: https://www.stoori.fi/willasarkko/?tagi=sytykkeet

  Joskus olen tehnyt myös vessapaperiarkista, joka on rullattu ja kasteltu kynttilämassassa. Sama varmaan toimisi sanomalehden tai paperin palalla. Pitääkin koittaa, kun on taas kynttilän jämiä 🙂

   2

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.